İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 31 kent için sadece iki saat kala ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından sokaklarda yaşanan izdihamla ilgili "Çok sınırlı sayıda bir birikme oldu. Doğrudur. Ben bunu öngörmedim. Ama yine de o saatteki bu çok sınırlı birikmenin büyük bir problem oluşturacağını düşünmüyorum" dedi.

Hürriyet'ten Ahmet Hakan'a yaptığı açıklamada Soylu "Hafta sonu iki günlük sokağa çıkma yasağı kararı aldık. Çünkü bu kararın üretim ve tedarik zincirine zarar vermeyeceğini düşündük. Bu açıdan önemli bir karardır" dedi. Koronavirüs salgını nedeniyle, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 75'ini oluşturan 30 büyükşehir ve Zonguldak için sadece iki saat kala ilan edilen sokağa çıkma yasağı kararının açıklanmasının ardından insanların market ve fırınlara akın etmesine ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bir buçuk-iki saatlik bir süreçte bazı kısıtlı bölgelerde bir yığılma oldu. Çok sınırlı sayıda bir birikme oldu. Doğrudur. Ben bunu öngörmedim. Tecrübem var. Ama yine de o saatteki bu çok sınırlı birikmenin büyük bir problem oluşturacağını düşünmüyorum" dedi.

"ELEŞTİRİLERİ ALDIM KABUL ETTİM"

"Zamanlaması açısından alınan karar, bakanlığımıza ait bir karardır" diye konuşan Soylu, "Bir kez daha söylüyorum: Eleştirileri de aldım kabul ettim. Hakaretleri de kabul ettim.Biz diğer ülke örneklerini inceledik. O örneklerde şunu gördük: İki-üç gün önce ilan edilen sokağa çıkma yasakları marketlere büyük bir hücumu getiriyor. Böyle bir şey yaşanmasın istedik" dedi. Saat 21.00 itibarıyla marketlerin kapandığını ve bunu düşünerek yasak kararı aldıklarını ifade eden Soylu, "Bunu düşünerek yasak kararını 21.00’den sonra ilan ettik, Bazıları 23.59’da ilan etseydiniz diyor. Ancak o zaman da insani açıdan büyük sorunlarla karşılaşabilirdik. Bir ziyarete gitmiş, bir yere gitmiş insanlarımız açısından çok büyük sorun olacaktı. Birkaç saat öncesinden haber verilmesi gerekliydi" diye konuştu.

"MUHAKKAK RİSK OLACAKTI"

Vatandaşın yasağın devam edeceğini düşündüğünü kaydeden Soylu, "Sınırlı birikmenin nedeni budur. Ama şundan eminim: Nasıl bir yöntem izlersek izleyelim muhakkak bir risk olacaktı. Sonuçta o saatte sokağa çıkanların sayısı 250 bin-300 bin civarındadır. Sonuç olarak baktığımızda herkes evlerine çekildi... Gece saat 00.05 itibariyle bu başarıyla sağlandı. Sokaklarda kimse kalmadı" ifadelerini kullandı.

"HAFTA İÇİNE SARKMAYACAK"

Pazar gecesi (bu gece) saat 24.00 itibarıyla yasağın biteceğini bildiren Soylu, "Sokağa çıkma yasağı, hafta içine sarkmayacak. Bu kesin" dedi.

"HAYVANLARINI GEZDİRENLERE KESİLEN CEZALAR İPTAL EDİLECEK"

Öte yandan Hayvanları Çaresizlik ve İlgisizlikten Koruma Derneği (HAÇİKO) kurucu başkanı Ömür Gedik'e yaptığı açıklamada Soylu, sokağa çıkma yasağının uygulandığı 31 ilde, hayvanlarını gezdirmek için dışarıya çıkan kişilere kesilen cezalar hakkında, "Bu konuda talimatım ceza kesilmemesi yönünde, ceza kesilmesi söz konusu değildir, kesilen cezaları da iptal edeceğiz" dedi. Soylu, besleme yapan gönüllerin de kaymakamlıklarla ve belediyelerle koordineli olarak sokak ve bölge beslemelerine devam edebileceklerini belirtti.