Sedat Peker’in video serisinin başlattığı tartışma, dün akşam İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katıldığı canlı yayınla yeni bir evreye taşındı. Soylu’nun yalnızlığı, gazetecilerin başarısızlığı ve gelmekte olan yeni videolar konuşuluyor. Muhalefet ise artık yönetemez hale gelen iktidardan ülkeyi erken seçime götürmesini istiyor. Gözaltı operasyonları, çevre eylemleri ve intiharlar gündemdeki yerini koruyor. Günün öne çıkan başlıklarını sizin için derledik.

https://youtu.be/Uep4VysyyCo

“BAKIN SİZE BİR ŞEY SÖYLEYECEĞİM”

İçişleri Bakanı Soylu gazetecilerle canlı yayına çıktı, “Bakın size bir şey söyleyeceğim" dedi, pek bir şey söylemedi. Soylu’nun daha çok iktidar ortaklarına mesaj gönderdiği düşünülüyor. Sedat Peker, Süleyman Soylu'ya yayın sonrası “Akşam 6'da sana bir hediyem var” diyerek yanıt verdi. Ruhsatsız silah suçlamasıyla gözaltına alınan Sedat Peker'in kardeşi Atilla Peker serbest bırakıldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu bugünkü grup toplantısında AKP-MHP iktidarına “Sizin mafyadan ne farkınız var?” diye sordu, hemen erken seçim istedi. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da bir an önce erken seçim çağrısı yaptı, mafya ve derin devlet iddialarını araştırmak için Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi. Selahattin Demirtaş ise mesajını yargılandığı mahkeme salonunda, SEGBİS aracılığıyla verdi “Bu nasıl vatanı sevmek?”diye sordu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Binali Yıldırım ve Süleyman Soylu'ya sahip çıkan bir konuşma yaptı, “Soylu yalnız değildir" mesajı verdi. DİSK yaptı açıklama ile “tüm kirli ilişkilerden hesap sorulması için mücadele edeceklerini” duyurdu.

CANLI YAYIN – #dokuz8GÜNDEM DİYARBAKIR

Bekir Güneş'in sunduğu #dokuz8Gündem Diyarbakır programında konu Sedat Peker’in videoları ile başlayan ve İçişleri Bakanı Soylu’nun açıklamaları ile süren faili meçhuller ve derin devlet cinayetleriydi. Suç duyurusunda bulunan Diyarbakır Barosu’nun Yönetim Kurulu üyesi Avukat Mehdi Özdemir v gazeteci Ferit Aslan gelişmeleri değerlendirdi.

https://www.youtube.com/watch?v=a7CAU_v0CtE

GÜNÜN YAZILARI

  • Avrupa Siyasi Danışmanlar Derneği (EAPC) Üyesi, siyasal iletişim uzmanı Çağdaş Yıldız, "Z kuşağına siyasal iletişim denemeleri" başlıklı yazısıyla son dönem öne çıkan siyasal iletişim girişimlerini ele aldı.
  • Gazeteci, yazar, ekolojist Cemil Aksu, "Mafyacılığın “milli parkı” Karadeniz" başlıklı yazısıyla, gündemin ilk sıralarında yer alan mafya, siyaset, medya ilişkilerini Karadeniz ve çevre mücadelesi bağlamında yorumladı.

GÖZALTILAR, OPERASYONLAR, EYLEMLER

  • SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey'in de aralarında bulunduğu çok sayıda SES üyesi eş zamanlı operasyonlarla gözaltına alındı.
  • Rize İkizdere’de ağaçların kesilmesini engellemek için ağaca çıkan 2 köylü gözaltına alındı.
  • Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik birimleri, kenevir yetiştirenlere yönelik olarak 630 ayrı adrese operasyon düzenledi.
  • İstanbul Teşvikiye'de son kalan yeşil alanının da talan edilmek istenmesine yurttaşlar tepki gösterdi.
  • Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında Haziran’da gelecek aşıların 2. dozlarının 12 hafta sonra yapılmasının görüşüldüğü aktarıldı.
  • Antalya'da bir yurttaş “Diğer tarafta iki elim yakanızda AKP-RTE iktidarı” diyerek yaşamına son verdi.
  • AKP’li Akdeniz Belediyesi’nde mobbing nedeniyle intihar girişiminde bulunan belediye işçisi Ali Çat, Kod-29 ile işten atıldı.