Av. Uçar, dönemin Başbakanı Davutoğlu’nun yaptığı açıklamaları hatırlatarak, dinlenmesini talep etti. Mahkeme heyeti talebi reddederek, duruşmayı 9 Şubat 2021 tarihine erteledi.

Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015’te Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürmek amacıyla Amara Kültür Merkezi'nde bir araya gelen gençlere yönelik IŞİD'in bombalı saldırısı sonucu 33 kişinin ölümüyle ilgili açılan davanın 16’ncı duruşması, Urfa Adliyesi 5’inci Ağrı Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya mağdur avukatları Sezin Uçar, Serdil İzol, Urfa ve İzmir barolarına bağlı avukatlar ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Öcalan katıldı. Duruşmada, mahkeme heyetinin değiştiği görüldü. Dava dosyanın tek tutuklu sanığı olan Yakup Şahin, duruşmaya tutuklu bulunduğu Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Dava dosyasına yeni eklenen belgelerin okunmasıyla başlayan duruşmada, davanın kilit isimlerinden imam Abdullah Ömer Aslan hakkında yürütülen soruşturmaya, HTS kayıtlarında olayla ilgili bağlantısı, IŞİD üyeleriyle herhangi bir telefon görüşmesinin olmadığı iddiasıyla takipsizlik kararı verildiği öğrenildi. https://dokuz8haber.net/gundem/ifadesi-alinmadan-takipsizlik-verildi/

BOŞANMA TUTANAĞI DOSYAYA EKLENDİ

Avukatların talebi üzerine dava dosyasına eklenen bir diğer belge ise imam Abdullah Ömer Aslan’ın eşi T.A.’nın açtığı boşanma davası oldu. Önce şikayette bulunup, daha sonra anlaşmalı olarak davadan vazgeçen Aslan’ın eşi T.A., boşanma dilekçesinde şu beyanlarda bulunmuş: “…davalı (Abdullah Ömer Aslan) kendisince gördüğü kusurlar sebebi ile herkesi Müslüman değil, kafir gibi yaftalayan, sürekli müvekkilin tanımadığı kişilerin (Ebu Hanzala takma adlı Halis Bayancuk) videolarını izleyen, evde arabada Arapça marşlar dinleyen biridir. Dinlediği vaaz videolarında müvekkil hiç karşılaşmadığı açıklamalar getirildiğini görünce rahatsız olmuş ve durumu eşinin ablası ile paylaşmıştır. Ablası davalı için ‘Ömer bu şekilde yetişti. Biraz daha evlenmezse IŞİD'e katılacaktı’ şeklinde beyanda bulunmuştur. Bu sözler üzerine müvekkil davalı ile konuşmuş…”

'İFADESİNE DAHİ BAŞVURULMAMIŞ'

Duruşmada ilk söz alan mağdur avukatı Serdil İzol, olay yerinde elinde IŞİD bayrağıyla görülen imam Abdullah Ömer Aslan hakkında verilen takipsizlik kararına tepki göstererek, soruşturmanın sadece HTS kayıtları üzerinden yürütüldüğünü, dolayısıyla yürütülen soruşturmanın ciddiyetten yoksun olduğunu ifade etti. İzol, “Şahsın ifadesine dahi başvurulmamış. Suç duyurusunda bulunulan bir kişinin ifadesi dahi alınmadan, hakkında takipsizlik verilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

‘DAVUTOĞLU DİNLENSİN’

Avukat Sezin Uçar, 5 yıldır süren davada tek maddi gerçeğin imam Abdullah Ömer Aslan’ın dinlenmesi ve mahkemenin hakkında suç duyurusunda bulunması olduğunu söyledi. Uçar, verilen takipsizlik kararına mahkemenin itiraz etmesini istedi. Uçar, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun yaptığı açıklamaları hatırlatarak, dinlenmesini talep etti. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, Davutoğlu’nun dinlenmesi talebi, Yakup Şahin’in duruşma salonunda getirilmesi talebini reddetti. Heyet, bir sonraki duruşmanın Urfa T Tipi Kapalı Cezaevi’nde görülmesine karar vererek, duruşmayı 9 Şubat 2021 tarihine erteledi.