Suruç Katliamı’nın 3’üncü yıl dönümünde hayatını kaybeden 33 kişi düzenlenen törenlerle anıldı. Yaşamını yitirenler için mezarları başında anma etkinliği düzenlendi.

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]Ş[/mks_dropcap]anlıurfa Suruç’ta 2015 yılında Kobani’ye oyuncak ve insani yardım malzemeleri götürmek isterken IŞİD’in saldırısı sonucu hayatını kaybeden 33 kişi için Türkiye’nin birçok şehrinde anma etkinlikleri düzenlendi. Yaşamını yitiren 33 kişi mezarları başında anıldı.

“ENGELLESENİZ DE ADALET İSTEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Anma etkinliğine Şanlıurfa Suruç’ta bulunan, olayın yaşandığı Amara Kültür Merkezi’nde başlandı. Twitter hesabı üzerinden gelişmeleri aktaran “Suruç Aileleri”, polis tarafından Kültür Merkezi’ne alınmadıklarını ve önlerinin barikatlarla kesildiğini belirtti. Aileler ve yurttaşlar, anma için Amara Kültür Merkezi'nin bahçesinde bir araya geldi. Suruç Aileleri yaptıkları açıklamada, "3 yıl önce bu bahçede umutlarımız, oyuncaklarımız vardı. 3 yıl önce patladı bomba 33 Düş Yolcusu aramızdan ayrıldı. Bizleri engelleseniz de bizler bu bahçe de olmaya, adalet istemeye devam edeceğiz" denildi.

“UMUDUMUZ KATLİAMLARIN YAŞANMAMASINA YÖNELİKTİR”

Anma etkinliğinde konuşan HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, ”Burada, bu ülkenin 33 genci, aydını, öğrencisi katledildi. Maalesef bulunduğumuz coğrafyada canın kıymeti kalmamış durumda. Ama bizler halklarımızla birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz. Umudumuz ve mücadelemiz bundan sonra böyle katliamların yaşanmamasına yöneliktir” dedi.

“BU BAHÇEDE BİZE AYNI UMUTLA GÜLÜMSÜYORLAR”

Helin Yılmaz anmada ÖGK Merkezi Koordinasyonu adına konuştu: “Onların düşleri vardı ve biz bu düşü devam ettirip, zafere ulaşacağız. Gençleri bu bahçede buluşturan devrime olan inançları ve Kobanê halkıyla dayanışma göstermektir. 33’lerin her biri sanki bu bahçede bize aynı umutla gülümsüyorlar.”

HAYATINI KAYBEDENLER MEZARLARI BAŞINDA ANILDI

Katliamda hayatını kaybedenler, düzenlenen törenlerle mezarları başında anıldı. Katliamda yaşamını yitiren Polen Ünlü ile Hatice Ezgi Sadet ve 4 ay önce kalp krizi nedeniyle yaşamını yitiren Polen Ünlü’nün annesi Şennur Ünlü’nün Ihlamurkuyu’ndaki mezarları başında da anma düzenlendi. Ece Dinç Karacaahmet Mezarlığı’nda, Bahar Nazegül Boyraz Küçükyalı Mezarlığı’nda, Emrullah Akhamur ve Murat Yurtgül Muş’ta ve Kızıltepe’de, Büşra Mete ve Alper Sapan Kurtköy’de, Yunus Emre Şen Van’da, Mert Cömert Samsun Bafra’da, Çağdaş Aydın Tunceli’de mezarı başında anıldı. Hakkari’de, katliamda yaşamını yitiren Süleyman Aksu'nun mezarı ziyaret edildi.  Nartan Kılıç ve Ferdane Kılıç ise Bursa Hamitler Mezarlığında anıldı.  Katliamda yaşamını yitiren Okan Pirinç, Hatay'da Hancağız Mezarlığı'ndaki mezarı başında ailesi ve arkadaşları tarafından anıldı. Yapılan açıklamalarda katliamda sorumluluğu olanların yargılanması istendi. Duygu Tuna, Cemil Yıldız, İsmet Şeker Gazi Mezarlığı’nda düzenlenen tören ile anıldı. Anmaya HDP milletvekili Erkan Baş, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve ESP MYK üyesi Şahin Tümüklü katıldı.

YAŞAMINI YİTİREN 33 KİŞİ VAN’DA ANILDI

Katliamın üçüncü yıldönümünde Van’da KESK Şubeler Platformu tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklaması yapan SES Van Şube Eş Başkanı Sezer Örenç, “Suruç katliamı ile başlayan katliamların arkasındaki güçleri ortaya çıkarmak, gerçek sorumluları tespit etmek için verilen tüm araştırma önergelerinin hükümet tarafından reddedilmesi katillerin daha da cesaretlenmesine ve yeni katliamlar yaşanmasına neden olmuştur. Aradan üç yıl geçmiş olmasına rağmen Suruç katliamına ilişkin bir arpa boyu yol alınamamış olması dikkat çekicidir” diye konuştu.

ADANA’DA ANMA

Katliamda yaşamını yitirenler Adana’da Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İl Örgütü tarafından düzenlenen törenle anıldı.

DİYARBAKIR’DA ANMA DÜZENLENDİ

Suruç’ta yaşamını yitirenler için Diyarbakır’da da anma düzenlendi. Anmada konuşan HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin, “Yaşamını yitiren 33 kişi de Türkiye’de ve dünyada bu eşitlik ve özgürlük için canlarını verdi. Nerede bir yeni yaşam talebi varsa bunun için bir mücadele veriliyorsa sistemler orayı baskılamaya çalışıyor. Ama nerede zulüm varsa orada yeni bir yaşamın yeşereceği kesindir. En büyük mücadele daha yeni başlıyor, mutlaka başaracağız” dedi.

ANKARA VE İSTANBUL'DAKİ ANMALARDA GÖZALTI

Katliamın 3’üncü yılında Ankara Sakarya caddesindeki açıklamaya polis izin vermedi. Müdahalede 10’dan fazla kişi gözaltına alındı.

İSTANBUL’DA 33 DAKİKA OTURMA EYLEMİ YAPILDI

Suruç katliamının 3'üncü yıl dönümünde, hayatını kaybeden 33 kişi için Suruç Aileleri'nin düzenlediği 33 dakikalık oturma eylemi Kadıköy Halitağa Caddesi'nde gerçekleştirildi. Eyleme polis müdahale etti.
Anma etkinliğinde, gençlik örgütleri adına konuşan Zeynel Çuhadar, "Arkadaşlarımız Kobane'ye geçemedi belki ama onların hayalleri her zaman yaşadı, yaşayacak" dedi. Saldırıdan yaralı olarak kurtulan Çağla Seven, "Bu ülkenin bizden değil, cihatçı çetelerden korunmaya ihtiyacı var" diye konuştu.

SURUÇ KATLİAMI TWİTTER’DA TÜRKİYE GÜNDEMİNDE

Twitter'da, Suruç katliamının üçüncü yıl dönümü dolayısıyla oluşturulan #Suruç etiketi TT listesinde birinci sırada yer aldı.

SURUÇ ANMASI - Curated tweets by dokuz8haber