İBB'nin, Taksim, Salacak ve Bakırköy Meydanları için düzenlediği tasarım yarışmasının halk oylaması sonuçları paylaşıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA) ortak çalışmasıyla yarışmaya açılan Taksim Meydanı tasarımları için istanbulsenin.org üzerinden düzenlenen oylama tamamlandı. Taksim Meydanı için en fazla oyu seyir köprüsünün de yer aldığı 15 numaralı proje kazandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), "İstanbul Senin" ilkesi ile İstanbul’un meydanları için düzenlediği tasarım yarışmasının halk oylaması sonuçlandı. İBB Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada  “İstanbul'un meydanları için düzenlediğimiz tasarım yarışmasının halk oylamasında toplam 352.784 oy kullanıldı. Taksim ve Bakırköy Meydanları ile Salacak Sahili'nin tasarım yarışmasına ve oylama sürecine tasarımlarıyla, fikirleriyle katkı sunan herkese teşekkürler” dedi. Taksim Meydanı için 15, Salacak Meydanı için 42, Bakırköy Meydanı için ise 12 sıra numaralı projeler en çok oyu aldı.

TAKSİM MEYDANI

https://www.youtube.com/watch?v=AMCpFGKOHqo&feature=emb_logo En yüksek katılım 209 bin 728 kişi ile Taksim Meydanı projesinde oldu. Taksim Kolektifi’nin hazırladığı 15 sıra numaralı proje 86 bin 597 oy ile ilk sırada yer aldı. Proje’nin oylama sayfasındaki  şu ifadeler yer alıyordu: "Projemizde Taksim Meydanı’nın Gezi parkı ile bütünleşerek farklı taleplere cevap verebilecek bir buluşma noktası haline gelmesini hedefledik. “Cumhuriyet Anıt’ının meydan içindeki konumunu güçlendirmek için Cumhuriyet Caddesi ve AKM yönündeki iki eksen ağaçlarla gölgelenmiş konforlu yürüme ve dinlenme alanlarına dönüştürüldü. Böylece bu iki eksenin meydanı desteklemesi sağlandı. “Gezi Parkı’nın daha aktif kullanılması için parkın zaman içinde kaybettiği iki özelliği parka yeniden kazandıracağız. Projemizde önerilen yaya köprüsü hem Gezi’nin devamında Boğaz’a bakan manzara teraslarının hatırasını canlandırıyor, hem de AKM ve Atatürk Kitaplığı gibi kültür mekanları ile bağlantı kurarak Gezi’yi Maçka Parkı’na bağlıyor. Böylece meydana ve Gezi’ye yeni bir perspektif kazandırmayı hedefliyoruz. Yaya köprüsünün bir diğer katkısı da yakın dönemde artan turizm baskısını dengeleyecek şekilde Gezi Parkı ve Taksim ile Maçka ve Nişantaşı arasında yeni bir bağlantının kurulacak olmasıdır. “Talimhane’nin girişinde Anıt’ın çevresindeki dairesel meydanın tanımını güçlendirecek bir saçak ve bir etkinlik amfisi önerdik. Aynı noktada yer altındaki otobüs duraklarına gün ışığı almayı mümkün kılan yeni bir bağlantı tasarlandı. “Taksim’in önemli simgelerinden olan tramvayın güzergahını Gezi Parkı’nın çevresinden dolanacak şekilde uzatıyoruz. “Öte yandan halkın katılımı projemizin önemli bir parçası. Katılımı sadece bir temenni olmaktan çıkarıp Taksim Kolektifi adı altında somut bir program tanımı yaptık. Meydanda ve parkta tanımladığımız uyarlanabilir etkinlik alanlarının kentli tarafından aktif bir şekilde kullanıldığı, kentlinin taleplerini dile getirip tercihini kullandığı bir katılım süreci öngörüyoruz. “Taksim’i yeniden uzun süreli bir inşaat sürecine sokmadan, mümkün olan en az müdahale ile en büyük faydayı sağlamak amacındayız. Etaplı bir imalat süreci ile Taksim’in gündelik yaşamını aksatmadan dönüşümü sağlayacağız.”

SALACAK MEYDANI

https://www.youtube.com/watch?v=PrKHu9zAdg8&feature=emb_logo Salacak Meydanı projeleri için verilen 76 bin 443 oydan en fazla destek 51 bin 405 oy ile 42 sıra numaralı projeye verildi. Proje hakkında bilgiler şöyle: "Salacak siluetinin eşsiz güzelliğinin arkasında yeşil örtü ile örtünmüş falezler yer alır. Bu görüntü, dünyada eşi az görülen bir doğa oluşumudur. Kıyının kara ile kavuştuğu bu muazzam doğa, yapılan dolgu alanlar ile koparılmıştır. Dolgu alanın griliğine karşı önerilen tasarım falezlerin yeniden kıyıya kavuştuğu, doğanın özgün yaklaşımından ilham alır. Eşsiz siluetin kıyı boyunca devam edeceği, doğa ile bütünleşen bir izlek, yeşilin kıyıya sızması ile tasarlanır. "Kız Kulesi önündeki teraslamalar, falezlerin morfolojisinden esinlenerek, Üsküdar tarihi ile bütünleştirilir ve ağaçlarla desteklenerek, doğaya özgün oluşumuna kavuşturmak hedeflenir. Doğayı taklit eden bu tasarım, boğazın gücüne ve doğa olaylarına dayanıklı bir kıyı seyir alanı sunar. "Bugün Salacak, kıyı boyunca devam eden, sağlı sollu otoparklar, tesislerin şemsiye gibi özel eşyaları ile işgal edilmiş durumdadır. Otoparkların, yayaya engel oluşturan durumu yeniden ele alınarak, yaya yolunun genişletilmesi ile kıyıya erişimin mümkün olması hedeflenmiş; Nostaljik Tramvay ve bisiklet yolu ile kıyı deneyimi çeşitlendirilmiştir. Araç yolu 2 şeride düşürülmüş, toplu ulaşım ve yaya erişimi güçlendirilmiştir. "Kıyı boyu çok yönlü etkinlik alanları yer alır. Oturma ve sokak lezzetleri alanları, bisiklet ve yürüyüş yolu, kısa süreli otopark vb. kurgulanmıştır. Harem otogarı yıkılmış, bu alan kent parkı ve içerisine yerleşmiş sanat yapıları ile tasarlanmıştır. Falezlerin yeşil alan sürekliliği, Haremde kent parkı olarak devam edecek, Kadıköy ve Üsküdar kıyısında kentlilerin nefes alacağı nitelikli bir sosyal ve rekreatif alan oluşacaktır. Tek büyük bir yapının hem ekonomik sürdürülebilir olmayacağı hem de arkasındaki doğayı kapatacağı nedeniyle sanat yapıları küçük birimlerden oluşarak parka dağıtılmış ve kullanıcılar ile teması artırılmış, aynı anda birden fazla etkinliğe olanak sunması amaçlanmıştır. Parkta koşu yolları, oyun alanları, kıyı boyunca dinlenme alanları, teraslar, çayırlar ve amfi gibi çok sayıda fonksiyon yer alır."

BAKIRKÖY MEYDANI

https://www.youtube.com/watch?v=uWlaaY5zcdQ&feature=emb_logo Bakırköy Meydanı ile ilgili projelere verilen 66 bin 613 oydan en fazlası 24 bin 782 oy ile 12 sıra numaralı projeye gitti. Proje hakkında oylama sayfasında yer alan tanıtım metninde şu ifadeler yer alıyor: "Proje alanının mekânsal tasarımına başlamadan önce alanın çevresiyle birlikte kentsel bellek izinde ulaşılabilirlik kurgusu ele alınmıştır. Öneri proje, Bakırköy’ün tarihle içiçe durumunun kentli tarafından farkedilmesi, benimsenmesi ve gündelik hayatın olağan akışı içerisinde onun bir parçası haline getirilmesi amacıyla bir kültür rotası fikri üzerinden şekillenir. "Kültür Rotası sahil hattından başlayan ve Fildamı Sarnıcı’na kadar uzanan kesintisiz bir yaya promenadıdır. Bu promenadın gündelik yaşamla en kuvvetli şekilde temas ettiği bölüm ise Ebuzziya – Fahri Korutürk Caddeleri ile Cumhuriyet Meydanı’dır. "Kültür rotası, yalnızca tarihi yapılara ve kalıntılara değil, anılara da temas eder. Bu bağlamda tren yolu; gerek meydan ile kentin güney bölümünü ayıran çok kuvvetli bir eşik olarak, gerekse Bakırköy halkının hafızasında barındırdığı son derece kuvvetli referansı ile önemli bir anı mekan olarak ele alınmıştır. "Tren yolları durmamızı sağlar. Belki uğurlamayı çağırıştırır belki beklenen kavuşmayı. Bu yüzden tren görünce dururuz, ontolojisinde hüzünlü bir nostalji barındırır. Tren yolları kesintisiz olduğu için yoğun konut stoğu içinde bize sürpriz ufuk çizgisi armağan eder. Bu rayların bastığı toprak, yüzlerce yıldır bu tren hattını kullanan insanların bastığı ile aynı toprak. "Bu bağlamda tren yolu, kültür rotasının en kuvvetli şekilde mekanlaştığı yerdir. Bu rota tren yolu ile türlü şekilde ilişki kurar. Yanına iner, üstüne çıkar, platform olur ve kentliye ufka bakılan bir seyir noktası armağan eder."