Bugün 4 Mayıs Salı. Tam kapanmanın 5. gününde hâlâ “yasaklar” ile ilgili netlik oluşmuş değil. İçişleri Bakanlığı bir gece genelgesi ile marketlerde “zorunlu temel ihtiyaçlar” dışındaki ürünlerin satışını yasakladı. İstanbul Tabip Odası virüsün “Kavimler Göçü” gibi yayıldığını söylerken, öbür yandan üç aşamalı açılma planları şimdiden konuşulmaya başlandı.

https://youtu.be/PYT8ioIeFwo

YENİ GENELGE İLE HER ŞEY YASAK!

İçki satış yasağı ile başlayan tartışma hâlâ tam olarak çözülebilmiş değil. İçişleri Bakanlığı'ndan gelen en son “market tedbirleri genelgesi”, alkollü içkilerin yanı sıra “zorunlu ihtiyaçlar dışında tüm ürünlere satış yasağı” getirdi. İstanbul Tabip Odası pandemide son durumu değerlendirdiği bir basın toplantısı düzenledi ve tam kapanma sürecindeki tutumu eleştirdi. Tabip Odası, tam kapanma kararının açıklanmasının ardından virüsün “Kavimler Göçü” misali Anadolu’ya taşındığını söyledi.

Henüz tam kapanmanın etkileri tam olarak görülmemişken, “açılma” süreci de konuşulmaya başlandı. Sırasıyla okulların açılması, esnafın dükkanlarını açması, kafe ve restoranların açılmasının gündeme geleceği bir süreç öngörülüyor. Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası ise “Covid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler” genelgesine karşı işe gitmeme eylemine hazırlanıyor. Bu arada, kısa çalışma ve işsizlik ödeneklerinin yarın hesaplara yatırılacağı da duyuruldu.

https://twitter.com/dokuz8haber/status/1389532819383373825?s=20

KILIÇDAROĞLU “ANAYASA RAFTA” DEDİ; MHP YENİ ANAYASA ÖNERDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün katıldığı bir televizyon programında Türkiye’de Anayasa'nın rafa kaldırıldığını, kimsenin can ve mal güvenliği olmadığını söyledi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin gündeminde ise MHP’nin hazırladığı yeni anayasa paketi vardı. Bahçeli, “Cumhuriyetin 100. yılında '100 Maddelik Yeni Anayasa” adıyla bir teklif hazırladıklarını ve siyasal muhataplarına ileteceklerini söyledi. Bahçeli'nin yeni anayasa önerileri arasında Anayasa Mahkemesi'nin "yüksek mahkeme" olmaktan çıkarılması ve başkanlık sisteminin güçlendirilmesi gibi öneriler de yer alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “tuhaf” bir soruşturma açıldığı ortaya çıktı. İmamoğlu, “türbeye girerken ellerini arkadan bağlamak” ve “HDP’li belediye başkanları ile görüşmek” ile suçlanıyor. İçişleri Bakanlığı müfettişleri bu iki olayı soruşturacak ve izin çıkarsa İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatacak.

ÖZEL YAYIN - YEREL MEDYADA KADIN GAZETECİ OLMAK

Gazeteci Sibel Hürtaş sordu; CFWIJ Orta Doğu Koordinatörü Damla Tarhan, MEDAR Saha Araştırmacısı Dilek İçten ve MEDAR Araştırma Direktörü Yunus Erduran “Yerel Medyada Kadın Olmak” başlıklı araştırmayı anlattı. Medya Araştırmaları Derneği’nin yerel medyada faaliyetlerini sürdüren kadın gazetecilerin deneyimlerini incelediği “Yerel Medyada Kadın Gazeteci Olmak” çalışması özel bir programla ele alındı. Saat 20.00'den itibaren dokuz8'in Youtube ve Periscope kanallarında...

https://www.youtube.com/watch?v=PYT8ioIeFwo

CHP VE HDP’DEN İKİZDERE DİRENİŞİNE DESTEK

İkizdere’de Cengiz Holding’in sürdürdüğü taş ocağı çalışmaları kapsamında sökülen ağaçlara dere yatağına atıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç İkizdere’de “adrese teslim iş teslimi”ne TBMM’de düzenlediği basın toplantısı ile tepki gösterdi, bölgede incelemelerde bulunan CHP Milletvekili Mahmut Tanal da gözlemlerini paylaştı. HDP Milletvekili Murat Çepni de, düzenlediği basın toplantısı ile taş ocağı kurma girişimlerine tepkisini dile getirdi.

GÜNÜN GÜZEL HABERİ

Günün güzel haberi Burdur Altınyayla'dan geldi. İki gün önce kaybolan otizmli çocuk, 48 saat süren çalışmaların ardından sağ salim bulundu.

İDAMDAN KAÇTI,
ERKEK TERÖRÜNDEN KAÇAMADI

İdam cezasından kaçıp hayatını kurtaran Galavich Ayoubi Amirabad,, Türkiye’de başka bir ölüm tehdidinden kaçamadı. “İlk defa aşık oldum çünkü bana ilk kez aşık olma şansı verilmişti” diyerek anlattığı evliliği, onun cehennemi haline geldi. Resmi kocası, psikolojik ve fiziksel şiddet uygulamakla kalmadı, Galavich için mezar yeri kazacak kadar ileri gitti.

Gazeteci, yazar Meltem Yılmaz, idam cezası nedeniyle Türkiye'ye gelen ve erkek terörünün mağduru olan İranlı bilim kadını Galavich ile görüşmesini #dokuz8 için kaleme aldı.

CANLI YAYIN | dokuz8GÜNDEM DİYARBAKIR

Bugün yayınlanan dokuz8Gündem Diyarbakır programında, bölgede son gelişmeler, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sansür genelgesi, artan yoksulluk intiharları ele alındı. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eş Başkanı Serdar Altan ve İstihdam Uzmanı Sinan Ok, gazeteci Bekir Güneş'in sorularını yanıtladılar.

https://www.youtube.com/watch?v=51ftQYyK8ck

CANLI YAYIN | dokuz8GÜNDEM ÖZEL
GENELGENİN GÖLGESİNDE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün eylemlerde görüntü alınmasını engelleyen genelgesinin ele alındığı bir başka program ise dün akşam 22.00'de yayınlanan dokuz8GÜNDEM Özel Programı oldu. dokuz8Haber Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Biçici ve Genel Yayın Koordinatörü Mustafa Kara, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde medyanın durumunu, Emniyet'in sansür genelgesinin olası sonuçlarını, yurttaş gazeteciliğinin önemini konuştu.

https://www.youtube.com/watch?v=bnbnEmEB4pg