Türkiye Barolar Birliği, yeni baro kurulması sırasında imza toplanabilmesi için “uhap.com.tr” üzerinden açtığı linki kaldırdı. İkinci baroların kurulması için bir araya gelen kurucular kurulları, bu karar nedeniyle gerekli imzayı elden toplayacak.

Hukukçuların tepkilerine ve protestolarına karşın Meclis’ten geçen "çoklu baro" yasası ile avukat sayısının 5 bini aştığı illerde 2 bin avukatın imzasıyla, birden fazla baro kurulmasının önü açıldı. Yeni baroların, Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) delege gönderebilmesi için bu hafta üye işlemlerini tamamlaması gerekiyor. HaberTürk gazetesinden Fevzi Çakır’ın haberine göre, Barolar Birliği, ikinci baroların kurulmasına ilişkin başvuruların gelmesinin ardından "uhap.com.tr" sitesi üzerinden e-imza toplanabilmesi için link açtı. Yeni barolara kayıt olmak isteyen avukatlar bu sistem üzerinden bildirimde bulunmaya başladı.

İMZALAR TAMAMLANAMADI

İkinci baronun kurulması için İstanbul’da 17 Ağustos’ta, Ankara’da ise 21 Ağustos’ta başvuru yapıldı. Ancak bugüne kadar her iki şehirde de yeni baronun kurulabilmesi için 2 bin imza sayısına ulaşılamadı.

DELEGE GÖNDEREBİLMEK İÇİN KAYIT İŞLEMLERİ 18 EYLÜL'DE SONA ERİYOR

Yasa; her baronun, baro başkanı dahil 4 delegeyle Barolar Birliği’nde temsil edilebileceğini öngörüyordu. Bu kapsamda tüm barolar, Ekim ayının ilk haftasında genel kurullarını gerçekleştirecek. Genel kurullarda, baro yönetimlerinin yanı sıra barolar birliği delegeleri de belirlenecek. Yeni baroların Barolar Birliği’ne delege gönderebilmesi için 18 Eylül Cuma gününe kadar üye kayıt işlemlerini tamamlamaları gerekiyor.

GEREKLİ İMZALAR ELDEN TOPLANACAK

Bu kritik aşamada ise Barolar Birliği, e-imza sisteminin kapatılmasına karar verdi. Bu karar sonrası; ikinci baroların kurulması için bir araya gelen kurucular kurulları gerekli imzayı doğrudan elden toplayacak. Ardından bu imzalar Barolar Birliği’ne teslim edilerek, kuruluş süreci tamamlanacak. Bu durumun da, yeni baroların kurulma sürecinin biraz daha uzamasına neden olacak.