Türkiye Barolar Birliği, Ayasofya’da okuduğu cuma hutbesindeki ifadelerle tepki çeken Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ı istifaya çağırdı. Erbaş'a bir tepki de MHP'li Şefkat Çetin'den geldi.

Açıklamada "Cumhuriyet sayesinde oturdukları koltuklardan Atatürk'e ve Cumhuriyet'e saldırılar yapanları tarih affetmeyecektir" ifadelerine yer verildi. Türkiye Barolar Birliği’nin açıklaması şöyle: * Mustafa Kemal Atatürk, padişahın mülkü sayılan ülkede, onun kulu olarak yaşayan insanlarımızı, yaptığı devrimlerle özgür yurttaşlar haline getiren kurucu liderdir. * Diyanet İşleri Başkanının, oturduğu makamı borçlu olduğu Mustafa Kemal Atatürk'e karşı, gizli ajandasına dayalı sözler sarf etmesi asla kabul edilemez.

ERBAŞ'IN İSTİFASI İSTENDİ

* Layık olmadıkları halde bu tür makamları işgal edenlerin, kutsal din duygularını gizli ajandaları doğrultusunda kullanmalarının hiç kuşkusuz başka örnekleri de olmuştur * Cumhuriyet sayesinde oturdukları koltuklardan Atatürk’e ve Cumhuriyet’e saldırılar yapanları tarih affetmeyecektir. * TBB yönetimi olarak Diyanet İşleri Başkanını, Atatürk'ü kastederek söylediği kabul edilemez sözleri sebebiyle kınıyor, Türk Milletinden acilen özür dilemesini ve istifa etmesini bekliyoruz.

ERBAŞ'A BİR TEPKİ DE MHP'Lİ ERBAŞ'TAN

MHP'nin eski Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin, Erbaş'ın sözlerini ‘Cumhuriyetin kuruluş ilkelerine düşmanlık’ olarak değerlendirdi. MHP'li Çetin, “Atatürk’ümüze; dua etmesi gerekirken. ‘Lanet’ okuyorsa… ’Paralel yapılanma’ kriptoları Lawrence’lere mi dönüşüyor…” dedi. Çetin konuya ilişkin açıklamasında, "Ayasofya'da Cuma Hutbesinde ‘lanet' okunması… Cumhuriyetimizin kuruluş ilkelerine düşmanlıktır. Milli Kurtuluş savaşıyla bağımsızlığımızın kazanımına liderlik yapmış Atatürk'ümüze; dua etmesi gerekirken. ‘Lanet' okuyorsa…'Paralel yapılanma' kriptoları Lawrence'lere mi dönüşüyor "ifadelerini kullandı.

ERBAŞ NE DEMİŞTİ?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya'da okuduğu cuma hutbesinde, “Fatih Sultan Mehmet Ayasofya'yı cami olması için vakfetti. Bizim inancımızda vakıf malı dokunulmazdır, dokunanı yakar! Vakfedenin şartını çiğneyen lanete uğrar” ifadelerini kullanmıştı. Erbaş'ın bu sözleri Atatürk'ü hedef aldığı şeklinde yorumlanmış ve büyük tepki çekmişti.