Konak Kent Konseyi, koronavirüs salgınına ilişkin alınan önlemleri ve yapılan uygulamaları eleştirdi. Konsey Başkanı Hamit Mumcu, sağlık hizmetlerinin koşulsuz ve parasız olması gerektiğini söyledi.

Koronavirüs salgını her gün binlerce kişinin hayatına mal oluyor. Salgına yönelik önlemlerin ise yetersiz olduğu eleştirileri yapılıyor. TTB başta olmak üzere birçok sağlık kuruluşu ve STK'nın bu yönde eleştirileri devam ediyor. Salgından en çok etkilenen illerden biri de İzmir. İzmir'in Konak İlçesi'nde bulunan Kent Konseyi de yaptığı açıklama ile salgına karşı yeterli önlemlerin alınması yönünde çağrı yaptı. Konak Kent Konseyi Başkanı ve Ege Kent Konseyleri Birliği Dönem Sözcüsü Hamit Mumcu yaptığı yazılı açıklamada, "Salgın havaların ısınması ile sona erecek" açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

"HÜKÜMETİN SALGINDAN KORUNMA ÖNERİSİ 'KOLONYA' VE 'DUA' OLUYOR

Hükümetin salgına yönelik önlemler ve tedbirler noktasında çok geç kaldığını vurgulayan Mumcu, "Koronavirüs salgınının dünyada ve ülkemizde yarattığı sorunlara yönelik, alınması gereken önlemler konusunda Hükümetin çok geç kaldığı, yeterince hassas olmadığı ve sosyal devlet olma gereğini yerine getirmediği gizlenemeyen bir gerçeklik olarak ortadadır. Küresel kapitalizmin çıkmazları tarafından yaratılan bu virüs melaneti, ülkemizde de ağır can ve mal kayıplarına yol açtı ve daha da yol açacak. Devlet, üretimin her ne pahasına olursa olsun sürdürülmesini, mevcut kâr ve sermaye düzeninin devamını önceleyen, sermayenin karşılaştığı enkazın faturasını topluma yükleyerek yola devam etme gayretindedir. Ancak, bir yandan canı pahasına her gün işe gitmek zorunda kalanlar, öte yanda işinden uzaklaştırılanlar, ücretli ve /veya ücretsiz izne çıkartılanlar, kepenk kapatanlar, virüs ve tehditlerden kendisini koruma olanağı olmayan inşaat işçileri, kamplarda yaşayan göçmenler ve niceleri için Hükümetin önerisi ne yazık ki; sadece “kolonya ve dua” oluyor. Gücü yetenler, daha çok da varlıklılar, kendilerini daha iyi koruma olanağına sahip olurken, yoksullar, dar gelirliler evine çekilemediği, korunaksız alanda kalıyor" dedi.

SAĞLIK HİZMETLERİNE ERİŞİM ÜCRETSİZ VE KOŞULSUZ OLMALI

Hükümetin sosyal devlet ilkesinin gereklerini yerine getirmesi gerektiğine dikkat çeken Mumcu, şu önerilerde bulundu: Yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır. İşsizler, sokakta çalışanlar, göçmenler gibi dezavantajlı kesimlerin yaşamlarını koruyacak maddi destek sağlanmalıdır. Salgın süresince elektrik, su, doğalgaz gibi temel ihtiyaçlar bedelsiz olmalıdır.