TGC ve Basın Konseyi, sokağa çıkma yasağı döneminde basılan gazeteler dağıtılamadığı için yurttaşın haber alma hakkının engellendiğine dikkat çekti, bu karardan dönülmesi çağrısında bulundu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu, iki gün sürecek sokağa çıkma yasağı döneminde basılan gazeteler dağıtılamadığı için yurttaşın haber alma hakkının engellendiğine, basın kuruluşlarının da çok ciddi zarara uğradığına dikkat çekti. Basın Konseyi ise, "Halkın haber alma hakkında yoksun bırakılması yanlışından biran önce dönülmelidir" dedi.

"DARBE DÖNEMLERİNDE BİLE VATANDAŞIN GAZETEYE ULAŞIMI SAĞLANMIŞTIR"

İçişleri Bakanlığı ve valiliklerin gazetelerin dağıtım sorununu çözmelerini isteyen TGC Yönetim Kurulu’nun açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye’de iki gün sürecek sokağa çıkma yasağı getirilmiştir. Bu süreçte gazete bayileri kapalı olduğu için gazeteler dağıtılamamış, vatandaşlar gazetelere ulaşamamışlardır. Darbe dönemlerinde dahi vatandaşın ekmek gibi, gazetelere de ulaşım hakkı sağlanmıştır. Bu konuda İçişleri Bakanlığı ve Valilikler gazetelere ve vatandaşlara yönelik hiçbir açıklama yapmamıştır. Gazeteler satışlarının çoğunluğunu sokağa çıkma yasağı ilan edilen 31 ilde yapmaktadır. Bu süreçte basılan yüz binlerce gazete dağıtılamamış ve basın kuruluşları çok ciddi zarara uğramıştır. Eğer bir önlem alınamaz ise aynı zarar, 12 Nisan 2020 Pazar günü ve kararın alınacağı diğer günlerde de tekrarlanacaktır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu olarak, sokağa çıkma yasağı kararı alındığı tarihlerde ekmek gibi gazetelerin de dağıtımının sağlanması, ‘yurttaşların gazetesiz bırakılmaması’ için çağrı yapıyoruz."

BASIN KONSEYİ: HALKIN HABERE ULAŞIMI ENGELLENDİ

Basın Konseyi, 30+1 büyükşehre aniden getirilen sokağa çıkma yasağı ile halkın haberden yoksun kaldığını vurgulayarak, "Fırınlar,su satıcılığı, kargo taşımacılığı gibi temel hizmetlerin dışındaki tüm iş yerlerinin 2 gün boyunca kapatılmasıyla, gazete satışının yapıldığı bayi, büfelerin de yasak kapsamından çıkarılmaması, gazetelerin dağıtıma girmemesine neden oldu. Bu durum halkın habere ulaşımını engelledi" ifadelerine yer verdi. Gazetelerin ani getirilen ‘sokağa çıkma yasağı’ kararı ile büyük kayba uğradığını da aktaran Basın Konseyi açıklamasına, şöyle devam etti: "Büyük emekle hazırlanan gazeteler, balyalar halinde, ipleri çözülemeyen paketler içinde hapsoldu. Aslında hapis edilenin, haber olduğunu unutmamak gerekir. Yaşanan bu mağduriyetin, ivedilikle ortadan kaldırılması gerektiğini hatırlatıyoruz. Belli aralıklarla açık tutulabilecek gazete satış yerlerinin bu yasak kapsamından çıkarılmasının, halkın gazetesine ulaşabilme yollarının açık bırakılmasının dikkate alınmasını istiyoruz. Zaten çok güç koşullarda, çalışmalarını büyük fedakarlıklar içinde sürdüren çok sayıda basın çalışanı ile gazete yönetimlerince verilen büyük emeğin, son dakika yasağı ile yok sayılmasını, akıl dışı durum olarak görüyoruz."