Kripto para borsası Thodex soruşturması kapsamında gözaltına alınan 70 şüpheliden 62'si adliyeye sevk edildi. 8 kişinin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü aktarıldı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca kişilerin Thodex adlı kripto para borsasındaki hesaplarına erişemediği ve şirket sahibinin yurt dışına kaçtığı yönündeki ihbar üzerine başlatılan soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında, İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, İstanbul merkezli 8 ilde düzenlenen eş zamanlı operasyonlarda yakalanan 70 şüpheliden 62'sinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Savcılık 6 şüpheliyi, "Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık", "Tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" ve "Suç örgütü kurma" suçlarından tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk etti.

22 ŞÜPHELİ ADLİ KONTROL TALEBİYLE SEVK OLDU

Savcılık 22 şüpheliyi de "Bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık", "Tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" ve "Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma" suçlarından 'Yurt dışına çıkmamak' şeklindeki adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk etti.

HAKİMLİKTEKİ İŞLEMLER DEVAM EDİYOR

Savcılık ifadelerinin alınmasının ardından 34 şüpheliyi de serbest bıraktı. Şüphelilerin sulh ceza hakimliğindeki işlemleri devam ediyor. Thodex soruşturmasında hakimliğe sevk edilen 28 kişi de "Yurt dışına çıkmamak" şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı.

NE OLMUŞTU?

Kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in piyasadan topladığı 2 milyar dolarla yurt dışına kaçtığının iddia edilmesinin ardından soruşturma açılmıştı. Soruşturmayı yürüten Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan açıklamada şirketin ve şahsın hesaplarına el konulduğunu, şirketin 120 ülkede faaliyet yürüttüğünün saptandığını açıklamıştı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Faruk Fatih Özer'in 3 farklı hesaptaki 31 milyon lirasına el konulduğunu açıkladı. Yürütülen operasyonda Fatih Özer'in ağabeyi Güven Özer ve ablası Serap Özer de dahil 70 kişi gözaltına alındı.