TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, 17 Ağustos depreminin yıl dönümüne ilişkin yaptığı açıklamada, "Deprem riski, son derece artmış ve gerekli önlemlerin alınması noktasında vakit daralmıştır" uyarısında bulundu.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gölcük-Kocaeli merkezli 17 Ağustos 1999 meydana gelen depremin yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz imzasıyla yapılan açıklamada, depremin üzerinden kısa bir süre geçmesine rağmen, gerçeğin unutulduğu ve rant sağlama çabalarının başlandığını söyledi.

"DEPREM MASTER PLANI O GÜN UYGULANMAYA BAŞLASAYDI..."

Mezopotamya Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, iktidarın "Kentsel Dönüşüm" projeleriyle birlikte kentlerin kimliksizleştirdiğini belirten Koramaz, "Oysa ki, nüfus yoğunluğunun ve dolayısıyla yapılaşmanın en fazla olduğu İstanbul için dahi nitelikli ve kapsamlı bir kentsel dönüşüm için gereken ortalama süre 20 yıl olarak öngörülüyordu. Yani deprem master planı o gün uygulanmaya başlasaydı; bugün bu kentimiz olası bir İstanbul depremine hazır olacaktı" ifadelerini kullandı. Koramaz, ayrıca hükümetin İmar affı uygulamalarına devam ederek, kaçak yapılaşmaları teşvik ettiğinin altını çizdi.

"GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI"

Açıklamaya şöyle devam edildi: "TMMOB ve bağlı odaları tüm bu süreç boyunca mesleki sorumluluklarının bir gereği olarak, yapılaşmadan kaynaklanan risklerin bertaraf edilmesi için çağdaş bir ‘risk yönetim’ sisteminin oluşturulması, bölgesel ve kentsel ölçekte ‘sakınım planları’nın hazırlanması, mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, güvenli yapılaşmanın sağlanması ve tüm bu süreçlerin sağlıklı işletilebilmesi için meslek odalarının sürece etkin katılımını sağlayacak yeni bir planlama, tasarım, üretim ve denetim süreci modelinin benimsenmesi gerektiğini defalarca dile getirdik. Bu vesileyle bir kez daha iktidarı acilen çağrılarımıza kulak vermeye ve gereken önlemleri almaya davet ediyoruz."