Türk Tabipleri Birliği (TTB) Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs vakasının 18'e çıktığını açıklamasının ardından son gelişmeleri değerlendirdi. Açıklamada sağlık sisteminin salgına hazır hale getirilmesi ve sağlık çalışanlarına yönelik koruyucu önlemlerin alınması çağrısı yapıldı.

Ankara'da yapılan basın toplantısında TTB Koronavirüs İzleme Grubu üyesi Cavit Işık Yavuz, TTB Koronavirüs İzleme Grubu üyesi Özlem Azap katıldı. Açıklama sırasında kişiler arası mesafenin korunması dikkat çekti. Evrensel'in haberine göre TTB Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, kendilerine ulaşan bilgiye göre vaka sayısının 18'den fazla olduğunu, bazı negatif çıkan test sonuçlarına yeniden bakıldığında “yüksek riskli” diye değerlendirildiğini söyledi. Bu verilen resmi açıklamalarda yer bulmamasını eleştiren Adıyaman, testlerin daha fazla yerde yapılması, sağlık sisteminin salgına göre düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

"7 BİN TEST YAPILDIĞINI BİLİYORUZ"

Bugüne kadar yaklaşık 7 bin hastada test yapıldığını belirten Adıyaman, “Oysa salgınla mücadelede başarılı olan ülkelerin deneyimleri bu sayının çok daha üzerinde olmamız gerektiğini göstermektedir. Ayrıca tanı için gereken test kitinin üretim kapasitesinin haftada 2 bin testin üzerine çıkarılması gerektiği de açıktır. Bakanlığın uygulanan test sayıları ile pozitif ve negatif çıkan test sayılarını günlük olarak kamuoyu ile paylaşmasını gerekli buluyoruz” dedi.

"YOĞUN BAKIM HİZMET KAPASİTESİNDE CİDDİ YETERSİZLİK YAŞANACAK"

Hastaların yaklaşık yüzde 20’sinin hastaneye yatırılması, yaklaşık yüzde 5’inin de yoğun bakımda tedavi görmesi gerektiğini anlatan Adıyaman, “Dünya deneyimleri hasta sayısı arttığında özelikle yoğun bakım yataklarının ve ventilatör gibi ileri destek sistemlerinin kısa sürede ihtiyaca yanıt veremeyecek duruma geldiğini ve bunun da ölümleri arttırdığını göstermektedir. Hastalığın olası yaygınlaşmasında ülkemizde, zaten hali hazırda sıkıntı yaşanan, yoğun bakım hizmet kapasitenin ciddi yetersizlik yaşayacağı öngörülmeli ve buna ilişkin hazırlık ve planlamalar bir an önce yapılmalıdır” diye konuştu.

DURUM KÖTÜLEŞİRSE RADİKAL ÖNLEMLER GEREKEBİLİR

Durumun kötüleşmesi ölçüsünde sosyal mesafeyi artıran önlemlerin daha radikal olmasının gerekeceğini belirten Adıyaman, “Üretim yerlerini, ofisleri ve işyerlerini kapatarak çalışanların evden çalışmasının veya ücretli olarak dinlenmelerinin olanaklarını yaratmak; iş toplantılarını ertelemek; işçi servislerinde ve toplu ulaşımda kalabalıkları önlemek; spor müsabakalarını iptal etmek, spor salonlarını, havuzları, müze ve tiyatroları, kültür ve sosyal merkezlerini, tiyatroları ve sinemaları kapatmak; bar, kahvehane ve restoranları kapatmak; alışveriş gibi nedenlerle zorunlu gidilen mekanlarda insanlar arasında en az 1 metre mesafe olacak şekilde düzenlemeler yapmak; büyük toplantıları ertelemek, ibadetleri topludan bireysele çevirmek, hatta bu önlemler yeterli olmazsa ulaşım, eczane ve bakkallar dışında bütün ticari aktiviteleri, ofisleri, kafe ve dükkanları bir süreliğine kapatmak yoluna gidilmelidir" diye konuştu.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARINI KORUMADAN TOPLUMU KORUYAMAZSINIZ"

Sağlık sisteminin salgına hazır hale getirilmesi ve sağlık çalışanlarına yönelik koruyucu önlemlerin alınması gerektiğini anlatan Adıyaman, “Hekimleri ve sağlık çalışanlarını korumadan toplumu koruyamazsınız! Salgının yönetilmesi için hastanelerde, ilçe, il ve ulusal düzeyde koordinasyonu sağlamaya yönelik bir işleyiş planı bir an önce hazırlanmalı ve uygulanmaya başlanmalıdır. Sağlık çalışanlarının salgın yönetimi sırasında yaşabilecekleri aksaklıkları iletecekleri bir yapı oluşturulmalıdır. Hastanelerde enfeksiyon komiteleri ile işbirliği halinde 'Korona Koordinatörleri' saptanmalı ve hekimler hastaya yönelik ihtiyaçları, talepleri, yaşadıkları sorun ve eksiklikleri doğrudan iletebilecekleri muhatap bulmalıdır. Hastalığın yayılmasını azaltmak için sadece bu hastaların izleneceği merkezler oluşturulması konusunda bir hazırlığa gereksinim vardır” dedi.

"SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI ÖNERMİYORUZ"

Sokağa çıkma yasağını önermediklerini belirten Adıyaman, saydıkları tedbirler alınırsa buna zaten gerek kalmayacağını söyledi.

"NEGATİF ÇIKANA YENİDEN BAKILDIĞINDA 'YÜKSEK RİSKLİ' ÇIKIYOR"

Sağlık Bakanlığı Türkiye'de vaka sayısını 18 olarak açıkladığı ancak TTB bu sayının daha fazla olduğu duyumları aldıklarını bildirdi. 18 vakanın dışında test sonuçları pozitif çıkan hastalar olduğunu, ayrıca sonucu daha önce negatif çıkan bazı testlerin “yüksek riskli” sonucunu verdiğini belirten Adıyaman, “Test sonucu negatif veya pozitiftir, 'yüksek riskli' ne anlama geliyor” diye sordu. Adıyaman, pozitif ve yüksek riskli gibi bazı sonuçların Bakanlık tarafından açıklanan resmi verilere eklenmediğini dile getirdi.

"YETERLİ ÖNLEM ALINMIYOR"

Adıyaman açıklamasını şöyle sürdürdü, "Bakanlığa 'TTB ve uzman dernekleriyle bu süreci birlikte yürütelim' dedik. Felaket tellalığı yapmak istemiyoruz ama ilk vaka ortaya çıkmadan önce de 'Salgın gelecek' demiştik. Yeterli önlem alınmıyor. Umreden gelenlerin 4 bini karantinaya alındı, diğerlerine 'Evden çıkmayın' denildi. Ziyaretçiler geliyor, ellerini öpüyor... Gece saat 02.00'den sonra mı karantina almaya çalışıyorsunuz? Bir yığın gencimiz sokağa atıldı, umreden gelenler karantinaya uygun olmayan yerlerde tutuluyor" dedi.

"URFA'DA SAĞLIK ÇALIŞANLARINA BİRER TANE MASKE DAĞITILDI"

Sağlık çalışanlarının riskli grupta olduğuna dikkat çeken Adıyaman, “Büyük bir ilimizde infial var. Hastalarının olduğunu biliyorlar ama bunlar açıklanmıyor. Yine Şanlıurfa Devlet Hastanesinde ekipman eksikliği var. Maske yok ya Türkiye'de! Başhekimlikte 23 tane maske olduğunu, her sağlık çalışanına bir tane cerrahi maske verdiklerini söylüyorlar. O maskelerin ömrü 2 saat. Sağlık Bakanlığı önce sağlıkçılarını koruyacak" dedi.

"SİYASİ HASSASİYETLERLE BİR ŞEYLERİN PAYLAŞILMADIĞI HİSSİMİZ VAR"

Koronavirüs testleri İstanbul, Ankara, Erzurum, Samsun ve Adana'da yapılıyor. Bu sayının artması gerektiğini belirten Adıyaman, diğer hastanelerde alınan örneklerin buradaki hastanelere gittiğini ve bu yüzden daha fazla yer test yapıyor gibi algılandığını söyledi. Öte yandan İstanbul'da birden fazla yerde testlerin yapıldığını aktaran Adıyaman, “Bilim kurulundaki arkadaşlarımızın arkasındayız ama son zamanlarda bazı siyasi hassasiyetlerle bir şeylerin paylaşılmadığı gibi bir hissimiz var. Eğer böyle bir şey varsa bunun düzeltilmesi lazım” dedi.