TTB Covid-19 İzleme Grubu, zorunlu hale getirilen maske kullanımına dair, “Kullanılacak maskeler ‘tıbbi’ maske olmak zorunda değil” dedi. Eldivenlerle ilgili ise, "Sağlıklı kişilerin markette, sokakta veya sağlık çalışanlarının gereken durumlar dışında eldiven kullanması hem kullananın kendisi hem de çevresi için daha çok bulaştırma riski taşımaktadır" uyarısı yapıldı.

Koronavirüs (Covid-19) salgınına dair İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeyle market ve pazar yeri gibi toplu alışveriş yapılan yerlerde maske kullanımı zorunlu hale getirildi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu, koronavirüse yakalanmama, korunma ve koruyucu malzemelerin kullanımına ilişkin önerilerini hatırlatarak açıklama yayınladı.

"TIBBİ MASKE OLMAK ZORUNDA DEĞİL"

Covid-19’un etkeni olan SARS CoV-2’nin damlacık ve temas yoluyla bulaştığını hatırlatan Covid-19 İzleme Grubu’nun açıklamasında, “Damlacık yoluyla bulaşan hastalıklarda, parçacıklar, büyük oldukları için 1 metreden uzağa gidemeden yüzeylere ve yere düşer. Öksürük ve hapşırık durumunda 2-3 metre kadar uzağa gidebilir. Bu tür hastalıklarda, doğrudan bulaşı engellemenin yolu araya 1-2 metre mesafe koymaktır. Temas yoluyla bulaş, özellikle damlacık yoluyla bulaşan hastalıklar için en önemli bulaş yoludur. Ellerin yüzeylerdeki parçacıklarla temas etmesinin ardından ellerin ağız, burun, göz ve yüze temas etmesiyle bulaşıcı parçacıklar üst solunum yolu aracılığıyla vücuda girmektedir. Bu tür bulaşı engellemenin yolu el hijyeninin sağlanması ve yüzeylerin sık temizlenmesidir” ifadelerine yer verildi. Sosyal mesafenin korunamadığı durumlarda maske kullanılmasının zorunlu hale geldiği hatırlatılan açıklamada, “Kullanılacak maskeler ‘tıbbi’ maske olmak zorunda değildir” denilerek, şöyle denildi:

"TEMİZ OLMASINA DİKKAT EDİLMELİ"

"Dünyada genellikle “bez” maskeler veya örtüler kullanılmaktadır. Bu tür maskelerin birden çok kez kullanıldığı göz önünde bulundurularak “temiz” olmalarına dikkat edilmelidir. Ayrıca el temizliğinin sağlanmadığı durumda maskenin tek başına koruma sağlamayacağı unutulmamalıdır. Maske kullanımı sırasında da ellerin göz, burun, ağız ve yüz ile temas etmemesine dikkat edilmelidir. Toplumdaki bireylerin kullanması önerilen maskeler ücretsiz olarak dağıtılmalıdır."

"EL TEMİZLİĞİNİ SAĞLAMANIN TEK YOLU NORMAL BİR SABUNLA YIKAMAKTIR"

TTB, Covid-19’un yayılımını önlemek için el temizliğine yine dikkat çekerek, eldivenlerle ilgili şu uyarılarda bulundu: "Covid-19’dan korunmak için -tıbbi olarak gereken durumlar dışında- eldiven kullanılmamalıdır. Sağlıklı kişilerin markette, sokakta veya sağlık çalışanlarının gereken durumlar dışında eldiven kullanması hem kullananın kendisi hem de çevresi için daha çok bulaştırma riski taşımaktadır. El temizliğini sağlamanın temel yolu el yıkamaktır. El yıkama için normal sabunlar yeterlidir, antiseptikli sabunlara veya özel madde içeren temizleyicilere gerek yoktur. El yıkamanın mümkün olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri veya kolonya kullanılabilir. Ellerde görünür bir kirlenme olmadığı sürece el antiseptikleri veya kolonya, el yıkama kadar etkilidir." Covid-19 İzleme Grubu, uyarıları yineleyerek şöyle devam etti: "Kısaca özetlemek gerekirse toplumdaki sağlıklı bireyler olarak; *Sosyal mesafeyi korumaya çalışalım. *Sosyal mesafeyi koruyamadığımız durumlarda maske takalım. *Maske takmanın korunmada tek başına yeterli olmadığını hatırlayarak el temizliğine dikkat edelim. *Ellerimizi gözümüze, burnumuza, ağzımıza, yüzümüze götürmemeye dikkat edelim. *Ellerimizi su ve sabunla 20 saniye boyunca yıkayalım, olanaklı değilse el antiseptiği veya kolonya ile temizleyelim."