İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in video konferansta söylediği sözler bağlamından koparılarak montajlanıp servis edildi ve linç kampanyası başlatıldı. Açıklama yapan Soyer, "Bu kadar da olmaz bu artık bardağı taşıran damla oldu" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yandaş medya kanallarının montajlı videosuyla hedef gösterildi.

İZMİR PARASI VE BAYRAĞI İFTİRASI

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Ege BTK moderatörlüğünde bir toplantıya katılan Soyer, bu toplantıda çeşitli girişimci ve acentelerle birlikte İzmir'e dair ekonomik meseleleri konuştu. Soyer'in konuşması sırasında Osmanlı döneminde İzmir'in kendine ait bayrağı olan kentlerden biri olduğunu hatırlatması ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin blokchainle yaptığı ödemeye atıfla İzmir'de de buna benzer bir adım ya da takas usulüne geçilebileceğini söylemesi Takvim gazetesi tarafından çarpıtıldı. Gazete Soyer'in bu sözlerini bağlamından kopararak, "CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’den ‘eyalet’ skandalı! "İzmir bayrağı" ve "İzmir parası" ile ne demek istiyor?" başlıklı bir haber yaptı.

SOYER NE DEDİ?

Tunç Soyer video konferans sırasında Osmanlı tarafından bayrak verilen az sayıda kentten biri olan İzmir'in bu tarihsel geçmişini hatırlattı. Soyer sonrasında, "Sonra bu bayrak meselesi de çıkınca arkadaşlar da beni uyardılar. 'İzmir’i bu memleketten kopartacak bir çalışma olarak algılanır. Bunun ismini değiştirelim' dediler. Bunu şaka olsun diye anlattım tabi ama kısacası adına ne diyeceksek diyelim bir takas enstrümanı hayata geçireceğiz" dedi. Ayrı para birimi iddiasıyla Soyer'in bahsettiği konu ise İzmir'de bir belediye faaliyetine gönüllü destek verenlerin ödüllendirildiği bir sistemdi. Soyer bu konuda, "İzmir için hizmet üretmek isteyen insanlara üretebilecekleri hizmetleri tanımlıyoruz. Yani söz gelimi siz İngilizce öğretmek isteyebilirsiniz ve arka mahalledeki çocuklar için 10 saat İngilizce dersi vermek isteyebilirsiniz. Biz bu hizmetleri tanımlıyoruz ve karşılığında da Büyükşehir Belediyesi'nin, İzmirlilere sunduğu hizmetlerden hangilerini bunlarla takas edebiliriz, bunları sunuyoruz. Örneğin diyelim ki siz kiraz bahçesinde 10 saat kiraz hasadı yaptınız ve üreticiye destek oldunuz. 10 saatin karşılığında biz sizin kartınıza 10 puan yükleyeceğiz. Siz o puanlar karşılığında konser biletleri, organizasyonlara bilet alabileceksiniz. Kısacası bu takas ekonomisini büyütüp geliştirmeyi düşünüyoruz. İzpoint mi olur başka bir şey mi olur adı bilmiyorum ama gönüllülerle başlattığımız bu çalışmayı İzmir'de yaygınlaştırmak bizim de hayalimiz" ifadelerini kullandı.

SOYER'DEN TEPKİ: TC İBARESİNİ KALDIRANLAR BENİM VATANSEVERLİĞİMİ SORGULAYAMAZ

Konunun yandaş medya kanallarıyla yayılması ve gündem olması adına açıklama yapan Soyer, yapılan çarpıtmaya tepki gösterdi. Soyer, "Geçtiğimiz günlerde Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin düzenlediği çevrimiçi bir etkinlikte kent turizmini geliştirmek adına yapmış olduğum çalışmalar ve projeleri anlattığım konuşmanın sadece küçük bir bölümünü alıntılayarak tarafıma yöneltilen saldırılar her türlü ahlaki anlayışın dışında, akıl ve vicdan sınırlarını da zorlayan bir boyuta ulaşmıştır" dedi. Olağan şartlarda polemikten uzak duran ve hizmet dışında anılmak istemediğini söyleyen Soyer, "Yönettikleri belediyelerin tabelalarından bizim gururla taşıdığımız “TC” ibaresini silme gafletini gösteren ve geçmişte paralel devlet organizasyonu için hatıra para bastıranlar, bizim vatan ve millet sevgimizi asla sorgulayamaz" dedi. İktidarın siyasi ve ekonomik alanda yaşadığı sıkıntıyı bu tarz polemiklerle aşmayı hedeflediğini söyleyen Soyer şöyle devam etti: "Öncelikle İzmir bayrağı diye bir meselenin gündemimizde olması ve düşünülmesi bile söz konusu değildir. Osmanlı döneminde kullanılmış İzmir bayrağı, belediyemizle ilgili bir çalışma değil, bir tarih dergisinde yayımlanan akademik makaleyle gün yüzüne çıkmış tarihsel bir veridir. İkinci konu ise bir katılımcının sorusu üzerine dijital alışveriş araçlarına ilişkin teknik bir değerlendirmedir. Kesilerek montajlanmış konuşmamın devamında da ifade ettiğim gibi, bahsettiğim konu ayrı bir para birimi değil, şehrimizdeki dayanışma ve beraberliği artırıcı bir gönüllülük sistemidir. Biz Puan sistemi, Şubat 2020'den beri faaldir, tümüyle yasaldır ve İzmirlilere hizmet vermeye devam edecektir."

FETULLAH GÜLEN'İN ETKİNLİĞİ İÇİN PARA BASILMIŞTI

AKP, 2012 yılında Fetullah Gülen Cemaati'nin en büyük etkinliği olan Türkçe Olimpiyatları'nın 10. yılı için hatıra parası bastırmıştı. Olimpiyatlara özel 2 bin adet 50 lira değerinde hatıra ‘gümüş para’ ve 1 milyon adet 1 TL olarak iki şekilde basılmıştı.

CEMAL ENGİNYURT'TA KERVANA KATILDI

MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, montajlı video ve yandaş medya tarafından çarpıtılan haberlere dayanarak Tunç Soyer'i hedef alan bir paylaşım yaptı. Enginyurt Soyer'den "Komunist karanlık zihniyetin bir ürünü" olarak bahsetti.