CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, 81 ilin yerel gazetelerini tek tek taradıklarını ve Ocak ayında en az 95 kişinin intihar ettiğini belirlediklerini açıkladı. İntiharların temel nedeni işsizlik ve geçim sıkıntısı olarak öne çıkarken, basına yansımayan intiharlar bu rakama dahil değil.

Salgın ve kriz nedeniyle yoksulluk intiharlarında büyük bir artış yaşanıyor. CHP’nin yerel gazeteleri tarayarak yaptığı belirlemelere göre, 2021’in ilk ayında işini kaybeden ve geçim sıkıntısı yaşayan 95 kişi intihar etti. 2020 yılı boyunca Türkiye’nin dört bir yanından intihar haberleri geldi. Samsun'da bir kişi, eline “iş” ve “aş” yazarak yaşamına son verdi. TÜİK verilerine göre her gün ortalama 9 kişi intihar ediyor.

PEŞ PEŞE İNTİHAR HABERLERİ GELİYOR

Eğlence sektörü ve sanatçılar krizin mağdurları arasında. İzmir’de 31 Ocak’ta iki çocuk babası müzisyen Erdem Topuz, 19 Şubat’ta bir yıldır işsiz olduğu öğrenilen 29 yaşındaki müzisyen Mehmet Mert El, yaşamına son verdi. Kayseri’de 2020 yılının son günleri iki avukatın ardından bir market çalışanı çalıştığı markette yaşamına son verdi. CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık, 39 günde 7 kişinin intihar etmesini TBMM gündemine taşıdı. Kocaeli CHP Kartepe Belediye Meclis üyesi Turgay Adak’ın intiharı ile gündeme geldi. Kentte bir hafta içinde 7 farklı işsizlik ve yoksulluk intiharı haberi geldi.

ANTİDEPRESAN KULLANIMI ARTTI

Türkiye’nin “ruh sağlığı” da giderek bozuluyor. Üç yılda psikiyatri kliniklerine 8 milyon kişi başvurdu. Başvuranların yüzde 69'u kadın, yüzde 31'i erkek. Antidepresan kullanımı 2019’da 49.8 milyon kutu iken, 2020’de 54.6 milyona çıktı. İntiharların çoğu resmi kayıtlara “bilinmeyen” olarak geçiyor. TÜİK verileri 2018 yılındaki 3 bin 161 intihardan yüzde 37’sini “bilinmeyen”, yüzde 27’sini ise “diğer” olarak gösteriyor. TÜİK verilerinde “sebebi bilinen intiharlar” arasında yüzde 21’i “hastalık” kaynaklı ölümler başı çekiyor. “Geçim zorluğu”ndan yaşamına son verenler ise toplam intiharların yüzde 8’ini oluşturuyor. Prof. Dr. Kayhan Delibaş’ın Aydın’da yaptığı bir araştırmaya göre, intihar nedenleri arasında ekonomik sıkıntılar, yoksulluk, borçluluk ilk sırada yer alıyor. İntihar edenlerin önemli bölümünü yoksullar oluşturuyor.