Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulunuyor. Koca, Türkiye genelinde yoğun bakım doluluk oranını yüzde 66 olarak açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 6 ilin koronavirüs salgını seyrinde son durumunu açıkladı. Koca, ''Darboğaz görünen illerin sağlık altyapılarına hızla müdahale ettik. Öncelikle illerde alınan tedbirlerin değerlendirilmesi sonucu bazı tedbirlerin hasta sayısındaki azaltmanın rolünü yakından müşahade ettik. Bugün burada İzmir'i merkez alarak Aydın, Muğla, Manisa, Denizli ve Uşak illerimizin sağlık yöneticileri ile salgınla mücadelemizi değerlendirdik'' ifadelerini kullandı.
  • Aydın'da son bir haftada, bir ay öncesine göre yüzde 5 oranında düşüş var.
  • İzmir'de yoğun bakım yatak sayımıza 48 yatak ilave ettik, doluluk oranımız yüzde 46, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 75.
  • Son ay İzmir'de hasta sayımızda yüzde 42'ye varan artış, son bir haftada yüzde 10 oranında gerçekleşti.
  • Aydın'da son bir haftada, son bir aya göre yüzde 5 azalış görüyoruz.
  • Manisa'da son bir ayda yüzde 30 olan vaka artışı, son bir haftada stabil seyrediyor.
  • Muğla'da son bir ayda vaka sayımız stabil seyrediyor.
  • Denizli'de son aya göre yüzde 60 oranında artış görülüyor.
  • Uşak'ta ise son haftada yüzde 40 artış görüyoruz.

SAĞLIKTA ŞİDDETE TEPKİ

Sağlık Bakanı Koca, son günlerde artan sağlık çalışanlarına yönelik şiddete tepki gösterdi ve "Son haftada yakınını kaybeden bir aile, 100 kişi yanına alarak yoğun bakımı bastı. 3 hemşire darp edildi. Bunlar sağlık çalışanlarının şevkini kırıyor" ifadelerini kullandı. "Toplum sağlığını tehdit eden bir davranış da izolasyonda kalmaları gereken insanların toplum içine karışmasıdır. Toplumun sağlığı açısından bu kabul edilebilir bir durum değildir. Hasta olduğunu bildiğine rağmen toplu ulaşım araçlarına binmek, şehirlerarası yolculuk yapmak, topluma karışma vicdanlara sığmayacak bir davranıştır."

HASTANE İHALELERİ ANLATILDI

"Salgın başlamadan önce yaşadığımız Elazığ depremi, bir afet durumunda bu hastanelerin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştu. Her odasının yoğun bakıma çevrilebildiğini Covid-19'dan gördük. Yakında İzmir'de şehir hastanesine kavuşacak. Bayraklı Şehir Hastanesi 2 bin 60 yatağı ile İzmirlilere yakışır proje olarak katkı sağlayacak. Bu yatırımımızı 2021'de tamamlayacağız. Aydın Yeni Pazar ilçe hastanesinin inşaatını ise tamamladık. Vatandaşımızın hizmetine sunuyoruz. Uşak Devlet Hastanesi'nin 200 yataklı ek binasını hizmete aldık. Karahanlı Devlet Hastanemizin geçici kabul hizmetine başladık. Manisa Şehir Hastanemiz büyük bir yük aldı. Kula Devlet Hastanemizin ikmal ihalesini tamamladık. Yatırım programında yer alan Salihli Devlet Hastanemizin yer tahsisi tamamlandı. Proje çalışmalarını hızlı bir şekilde başlatıyoruz."

"SALGINLA MÜCADELE GÜÇ BİRLİĞİ VE SORUMLULUK İLE OLUR"

"Salgında mücadele güç birliği ve sorumluluk ile olur. Temizlik, maske mesafe kurallarına uyduğumuz sürece virüs etkisiz kalacak, tehdit olmaktan uzaklaşacaktır. Yoğun bakıma giren, ağır hasta tanımına uyan, can kaybıyla sonuçlanan hasta sayılarımız dünya ortalamasının altındadır. Bunda, test sayımızın yüksek tutulması, temaslıların tespiti ve izolasyonu hastaların erkenden tedaviye alınması gibi çabalar çok etkili olmuştur."