Uluslararası Para Fonu (IMF) koronavirüs salgına karşı ihtiyaç duyan ülkelerin kullanımı için özel bir fon oluşturmuştu. İMF Avrupa Departmanı Direktörü Poul Thomsen, Türkiye ve Rusya'nın koronavirüs konusunda IMF'den yardım isteyen ülkeler arasında yer almadığını açıkladı.

Ekonomi alanında çeşitli tedbirler alınmaya devam edilirken, önce İzmir Büyükşehir, sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi bağış kampanyaları başlattı. Cumhurbaşkanlığı da geride kalmadı ve dün itibariyle bir bağış kampanyası da Erdoğan tarafından duyuruldu.

MİLLİ DAYANIŞMA KAMPANYASI #BİZBİZEYETERİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bağış kampanyasına ”Milli Dayanışma Kampanyası” adını verdi. Erdoğan'ın başlattığı kampanyada toplanan para, vakıflar ve muhtarlar aracılığıyla dar gelirli ailelere dağıtılacak. Erdoğan kampanyaya 7 maaş bağışlayarak katıldığını açıklarken, Bakanlar Kurulu üyeleri 3’er maaş bağışladı. Bakanlar kurulu toplamı 5 milyon 200 bin TL bağışlamış oldu. Kısa süre sonra bir tweet atan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 5 maaş bağışladığını açıkladı. Kampanya kapsamında banka hesap bilgileri paylaşıldı.

SOSYAL MEDYADA BAĞIŞ KAMPANYASI TARTIŞMASI

Erdoğan’ın duyurduğu kampanya sosyal medyada da #BizBİZEyeteriz hashtagiyle destek buldu. Ancak kampanya ciddi şekilde eleştirilerin de hedefi oldu. Türkiye’nin sosyal bir devlet olmanın gereğini yapmak dururken halktan bağış istemesinin çelişki olduğunu ifade eden on binlerce yurttaş eleştirilerini dile getirdi. Eleştirilerle birlikte gündeme gelen #ZırnıkYok hashtag’i de hemen üst sıralara çıktı ve ikinci sıraya oturdu. Böylece sosyal medya dün milli dayanışma kampanyasını destekleyenlerle eleştirenlerin karşı karşıya gelişine sahne oldu.

FİTCH: TÜRKİYE'DE İKİNCİ ÇEYREKTE SERT DARALMA OLACAK

Merkezi iktidar ve yerel yönetimler halktan bağış talep ederken, bir açıklama yapan Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in müdürlerinden ve Türkiye baş analisti Douglas Winslow “Türkiye’de koronavirüs’e karşı tecrit önlemleri göz önüne alındığında ikinci çeyrekte sert daralma olacağı açık” dedi.

"İŞÇİLERİN MAAŞINI 3 AY SÜREYLE ÖDEYECEĞİZ"

Salgına karşı ekonomik ve sosyal tedbirler kapsamında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Kısa Çalışma Ödeneği ile faaliyetlerini azaltan ya da durduran işletmelerde çalışan vatandaşlarımıza 3 ay maaş desteği vereceğiz" açıklamasını yaptı. Erdoğan da ulusa sesleniş konuşmasında istihdamın sürmesini sağlamak amacıyla esnaf, sanatkar, küçük ve orta ölçekli işletmeler ile ihracatçılara pek çok erteleme ve destek düzenlenmesini hayata geçirdiklerini söylemiş ve 2 milyondan fazla vergi mükellefinin 54 milyar lirayı bulan muhtasar, KDV ve prim ödemelerini 6 ay süreyle ertelediklerini dile getirmişti. Bu açıklamalar yapılırken, pek çok işyerinden gelen ücretsiz izin ve işten çıkarma haberleri çalışanlar açısından daralma sürecinin çoktan başladığını gösteriyor.