Ağrı'da öldürülen Leyla Aydemir ve Ankara'da cansız bedenine ulaşılan Eylül Yağlıkara için Türkiye'nin farklı illerinde protesto eylemleri düzenlendi. Eylemlerde, çocuk istismarı ve çocuk cinayetlerine karşı mücadele etme çağrısı yapıldı.
PROTESTOLAR - Curated tweets by dokuz8haber

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]A[/mks_dropcap]ğrı’da 15 Haziran’da  kaybolduktan sonra katledilen Leyla Aydemir ve 22 Haziran günü Ankara'da cansız bedenine ulaşılan Eylül Yağlıkara için Türkiye genelinde protesto eylemleri gerçekleştirildi. Bursa, İstanbul, Mersin, Balıkesir, Batman, Zonguldak ve Van'da gerçekleştirilen eylemlerde, binlerce kişi çocuk istismarı ve çocuk cinayetlerine tepki gösterdi.

BURSA: ARTIK YETER DİYORUZ

Bursa'da Fatih Sultan Mehmet Meydanı'nda gerçekleştirilen protesto eylemlerine 15 bin kişinin katıldığı öğrenildi. "Çocuk susar, sen susma" pankartlarının taşındığı yürüyüş öncesi açıklama yapan Esra Yalçın Ünal, "Artık Eylül'ler Leyla'lar bu acıyı yaşamasın, çocuklarımızın yüzüne utanarak bakmayalım diye bugün burada toplandık. Artık yeter diyoruz. Cinsel istismar kime yapılırsa yapılsın suçtur. Bir an önce gerekli ve caydırıcı cezai yaptırımların hayata geçmesini bekliyoruz" dedi.

ANKARA: GELECEĞİMİZE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ

Ankara'da İzmir Caddesi önünde yüzlerce kişinin katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı okuyan Tüm Bel-Sen Ankara 2 No'lu Şube Kadın Sekreteri Filiz Koçak, şiddet vakalarının son 16 yıldır artarak devam eden toplumsal bir sorun haline geldiğini söyleyerek, “Çocuklar topluma aittir. Çocuklar geleceğimizdir ve bizler geleceğimize sahip çıkmak zorundayız" diye konuştu.

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen ise yaşanan şiddet vakalarının tesadüf olmadığını belirterek, “Çocuk yaşta evliliklere izin verildi. 4+4+4 sistemine geçildi. 'Bir kereden bir şey olmaz' dendi. Bunlar çocuğu ve kadını meta gören anlayışın uzantısıdır" ifadelerini kullandı.

ZONGULDAK: BU BAKIŞLARI UNUTMAYIN TÜRKİYE

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde protesto için toplanan kitle, Eylül ve Leyla için gökyüzüne siyah balonlar bıraktı. Eylemde kitle adına konuşan Gizem Dinçel, “Unutulmak üzere olan insanlığımızı hatırlamak için buradayız. Bizler yaşanan bu acılara artık sessiz kalamayız. Bu bakışları unutmayın Türkiye” dedi.

BALIKESİR: ELLERİNİZİ ÇOCUKLARIN ÜZERİNDEN ÇEKİN

Balıkesir'in Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi, “Ellerinizi, gözlerinizi çocukların üzerinden çekin” açıklamasında bulundu. Cinsel istismarın hastalık değil, suç olduğunun belirtildiği açıklamada, “Sorunun ataerkil, cinsiyetçi sistemden kaynaklanan toplumsal boyutlarının göz ardı edilerek bireye indirgenmesi yaklaşımının bir ürünüdür. Kısas, linç gibi çağ dışı cezalandırma yöntemlerinin önünü açacak tehlikeli bir adımdır. Cinsel istismara karşı koruyucu-önleyici kapsamlı cinsel sağlık ve toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi başta tüm çocuklar olmak üzere herkes için erişilebilir hale gelmelidir” denildi.

MERSİN: HERKESİ MÜCADELE ETMEYE DAVET EDİYORUZ

Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde yapılan basın açıklamasını okuyan Gülistan Yıldırım, "Tecavüz ve işkence edildikten sonra öldürülen Eylül, kaçırıldığı iddia edilen ve açlıktan yaşamını yitiren Leyla, halen bulunamayan Ufuk, Salih ve her gün yenisi eklenen çocuk hakları ihlalleri örnekleri ile çocuklarımızın gelecekleri karartılmaktadır" dedi. Yıldırım, son olarak şöyle konuştu: "Devletin birincil görevinin çocukları koruyucu, önleyici çalışmalarla her türlü istismardan korumak, çocukların yaşadığı sorunlara kalıcı çözüm bulmak olduğunu belirten Yıldırım, ‘‘Devletin yetkili kurumları, çocuk ihmalini ve istismarını, ulusal eylem planları hazırlayarak ve çocuk odaklı, eşit, bilimsel, laik politikaların yaşamın her alanda uygulanmasını sağlayarak engellenebilir. Bizler çocuklara uygulanan her türlü ihmal ve istismarın önlemesini, çocuk haklarının çağdaş ülkeler düzeyine getirilmesini talep ediyoruz. Çocuklarımızın başta yaşam ve eğitim hakları olmak üzere tüm haklarını savunmaya devam edeceğiz. Çocuklarımızı korumak için herkesi mücadele etmeye davet ediyoruz."

BATMAN: BAŞVURU MEKANİZMALARI OLUŞTURULMALI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi'nin çocuk istismarına tepki göstermek için düzenlediği basın toplantısında yapılan açıklamada, "Çocuklar için etkili başvuru mekanizmaları oluşturulmalı, çocuklar bu şekilde güçlendirilmelidir" denildi. Basın toplantısında konuşan Şube Eş Başkanı Devran Yıldız, çocuklara yönelik yapılan cinsel istismarlara ses çıkarılması gerektiğini belirterek, “Unutulmamalıdır ki istismar sadece cinsel istismar değildir.  Bir çocuğa şiddet uygulamak istismardır. Bir çocuğu haklarından mahrum etmek eğitimden alıkoymak istismardır.  Bir çocuğu çalıştırmak, ekonomik çıkar elde etmek istismardır. Bir çocuğu anadilinden uzaklaştırmak, kültüründen uzaklaştırmak istismardır.  Çocuk yaşta evlendirmek istismardır" dedi.

Şube Eş Başkanı Rümeysa Deniz Ekinci de, çocukların, Türkiye’de cinsel şiddete en fazla maruz kalan grubu oluşturduğunu belirterek, "TÜİK verilerine göre son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu devletin izniyle evlendirildi. Son 6 yılda 142 bin 298 çocuk anne oldu ve bu çocukların büyük kısmı dini nikâh ile evlendirildi. Türkiye’de, son 16 yıldır 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı. 15 yaşın altında cinsel istismara uğrayarak doğum yapan çocuk sayısı ise 15 bin 937. 2015 verilerine göre de yılda ortalama 17 bin istismar davası açıldı. Ve şu an Türkiye’de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı, son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttı. Çocuk tutuklu ve hükümlülere kötü muamele ve işkencede artış meydana geldi. Yaklaşık 700 çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde yatmaktadır" diye konuştu.

VAN: SESSİZ KALMA SUÇA ORTAK OLMA

Vanlı esnaflar, işyerlerine kaybolduktan sonra katledikleri öğrenilen Eylül Yağlıkara ve Leyla Aydemir'in üzerinde “Sessiz kalma suça ortak olma" yazılı fotoğraflarını astı.

İstanbul'un Fatih’te de bir eylem düzenlendi. Eyleme katılanlar ellerinde Eylül ve Leyla'nın fotoğraflarını taşıdı.

Kaynak: Evrensel, MA, Jinnews