Aşılama hızla devam ederken, delta varyantına yakalananların sayısı artıyor. Sağlık Bakanlığı ünlü isimlerin çağrı videoları ile aşı çalışmalarını hızlandırmayı amaçlıyor. Hafta sonu yapılacak YKS için genelge çıktı, sağlık çalışanlarının istifa ve izin sınırlamaları kaldırıldı. Kadına yönelik şiddet, cinayet ve istismar haberleri devam ediyor. Günün öne çıkan başlıklarını sizin için derledik.

AŞILAMADA YENİ AŞAMA

Türkiye’de aşılamada yeni bir evreye geçti ve 25 yaş üzeri herkesin ilk doz aşılanmasına başlandı. Öte yandan 134 kişide daha bulaşıcı olan delta varyantının görüldüğü açıklandı. Sağlık Bakanlığı ünlü sanatçıların yer aldığı aşı çağrıları yayınladı.

BioNTech aşısının delta varyantına karşı da etkili olduğu açıklandı. Bu arada Türkiye'ye gelen Biontech aşısı sayısı 24.6 milyon dozu buldu. Bu aşıların 20.1 milyon dozu Haziran ayında geldi. Bugün yapılan Bilim Kurulu’nun gündeminde de tedbirlerin esnetilmesi ve aşılama çalışmalarının durumu var.

Pandemi nedeniyle sağlık çalışanlarına getirilen istifa ve izin sınırlamaları 1 Temmuz'dan itibaren kaldırılıyor. İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelge ile YKS sırasındaki uygulamaları duyurdu.

TÜİK, açıklaması gereken 2020 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerini “çalışmalar tamamlanamadığı” gerekçesiyle erteledi.

GÜNÜN YAZILARI

Gazeteci, yazar, ekolojist Cemil Aksu “NATO 2030: Yeni bir Çağ için Birliktelik” strateji belgesini #dokuz8 için yazdı.

İnsan Hakları Avukatı, Kadın Hareketi Aktivisti Nesibe Kırış, “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!” başlıklı yazısıyla İstanbul Sözleşmesi mücadelesini el aldı.

https://www.youtube.com/watch?v=hq3KJsyJrx8

CANLI YAYIN – LGBTİ+’LARIN YAŞADIĞI TRAVMA VE ŞİDDET

#dokuz8OnurHaftası Özel programında bugün “LGBTİ+'ların yaşadığı travma ve şiddet” var. Gürkan Özturan ve ve Arda Karapınar soruyor; Klinik Psikolog Doktor Serap Altekin yanıtlıyor.

İSTİSMAR VE ŞİDDET DURMUYOR

8 yaşından bu yana babası olan erkeğin istismarına maruz kalan 17 yaşındaki kız çocuğu, failin serbest bırakılmasına isyan etti: “Sesime ses olun.

Diyarbakır'da evliliği reddettiği için akrabası tarafından vurulan ve uzun süredir yaşama savaşı veren 16 yaşındaki çocuk yaşamını yitirdi.

Duygu Delen'in şüpheli ölümüne yönelik davada tahliye edilen sanık Mehmet Kaplan yeniden tutuklandı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Genelgesi" hazırlayarak 81 ile gönderdi.

CANLI YAYIN – KENTLERDE YAŞANAN SON GELİŞMELER

Gazeteci Bekir Güneş’in sunduğu #dokuz8YEREL programında yerel gazeteciler, kentlerde öne çıkan gündemleri ve ülke gündeminin kentlere yansımalarını aktardı.

https://www.youtube.com/watch?v=9VJgwj51iBM

AKŞENER’DEN AFGANİSTAN UYARISI

İyi Parti Genel Başkanı Akşener, iktidarın Afganistan hevesini eleştirdi, “Amerikalı askerlerin hayatını kurtarmak için kendi askerini feda etmeye bu kadar hevesli olma” dedi.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü haritasında, Kuşadası’ndaki Davutlar Cemevi “haç”, camiler ise “ay-yıldız” ile işaretlendi.

Mersin Limanı'nda geçtiğimiz hafta bir ton kokain bulunmasının ardından, bu kez de yarım tona yakın kokain yakalandı.

Marmara Denizi'ndeki atık su arıtma tesislerinin deşarj standartlarına ilişkin kısıtlama genelgesi yayınlandı.

İstanbul’da Tozkoparan Mahallesi’nde yurttaşlar “kentsel dönüşüm” gerekçesiyle evlerinden çıkartılıyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, uluslararası geçerliliği olan Başkent Kart'ı tanıttı.