Türkiye Tekel Bayileri Platformu sahte içki ölümlerine ilişkin açıklama yaptı. Platform açıklamasında, "Alkole getirilen ağır vergi yükü ve zamlar, tüketici kaçağa itmekte. Kaçak alkol satışı yapan temin eden üreten kişiler üzerinden biz tekel bayiler hedef gösterilmekteyiz" ifadelerine yer verdi.

Son olarak toplamda 8 şehirde sahte içki nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 44'e yükselmişti. Türkiye Tekel Bayileri Platformu, sahte içki ölümlerine ilişkin açıklama yaptı.  Alkol satışı sınırlaması ve sürekli gelen zamların tüketiciyi kaçak içkiye teşvik ettiği vurgulanan açıklamada “Alkole getirilen ağır vergi yükü ve zamlar, tüketici kaçağa itmektedir” dendi. Uzun süredir kaçak alkolle mücadele ettiklerini vurgulanan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Kaçak alkol satışı yapan temin eden üreten kişiler üzerinden biz tekel bayiler hedef gösterilmekteyiz. Zincir marketlerde kaçak alkol olmaz mantığı tüketiciyi zincir marketlere yönlendirmekte ve ‘küçük esnaf kaçak satıyordur’ algısı oluşturmakta. Alkolün pahalı olması orantısız vergi yükü en çok kaçak alkol üreticilerinin işine yaradı. Devlet acilen bu duruma el atmalı. Denetlemelerle, baskınlarla bu işin önüne geçilmez. Avrupa standartlarında olduğu gibi fiyatlar pahalı olmazsa devlet vergiden de zarar etmez ve can kayıpları yaşanmaz. Alkol oranı %45 olan bir 70’lik rakının;
  1. Bayi kârı dâhil ürün fiyatı: 47,63 TL
  2. ÖTV 87,97 TL
  3.  KDV 24,40 TL
  4. Toplam vergi 112,37 TL
  5. Satış fiyatı 160,00 TL

"DEVLET İÇKİYE YÜKSEK VERGİDEN KÂR DEĞİL ZARAR ETTİ"

Ürün fiyatına göre vergi oranı yüzde 234’dür. Dünyada alkolü pahalı satan 3’üncü ülkeyiz. Alkolün pahalı olması orantısız vergi yükü kaçak alkol üreticilerinin ve kaçak sigara ve kimyasal uyuşturucu tacirlerinin işine yaramıştır. En büyük zarar ise devletindir. Çünkü ağır vergi yükü merdiven altı kaçağı yüzde 80 artırdı. Devlet içkiye yüksek vergiden kâr değil zarar etti.”