Rusya'nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov, Türkiye'nin Ayasofya'nın restorasyon çalışmalarında UNESCO ile yakın işbirliği yapma garantisi verdiğini açıkladı.

Türkiye'nin UNESCO'ya Ayasofya'nın restorasyonu ve mabede yönelik ziyaretlere dair garanti verdiği öğrenildi.

TÜRKİYE UNESCO'YU DAVET ETTİ

Rusya'nın UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Aleksander Kuznetsov, Rus haber ajansı TASS'a Ayasofya ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Ayasofya'nın restorasyon çalışmalarında UNESCO ile yakın işbirliği yapmayı kabul ettiğini belirten Rus Büyükelçi, ayrıca Ankara'nın UNESCO uzmanlarından oluşan bir delegasyonu restorasyon planlarını görüşmek etmek üzere Türkiye'ye davet edeceğini söyledi.

MÜSLÜMAN OLMAYANLARA ZİYARET GARANTİSİ

Rus haber ajansı TASS'ın haberine göre Kuznetsov, "Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi kararı sonrası Türkiye'nin UNESCO Daimi Temsilcisi Altay Cengizer, örgütün genel müdürüne hitaben bir mektup dolaşıma soktu ve burada Ayasofya'nın namaz saatleri dışında tüm dinlerden insanlara açık olacağının güvencesini verdi" dedi.

BİLİM KONSEYİ TAAHHÜDÜ

Bianet'te yer alan çeviriye göre, Kuznetsov, Türkiye’nin Ayasofya’daki restorasyon ve altyapı projelerini ele almak üzere bir bilim konseyi oluşturma taahhüdünde bulunduğunu belirterek "Bize UNESCO uzmanlarıyla istişare etmeden hiçbir şey yapmayacaklarının güvencesini ve örgütün uzmanlarını yakın gelecekte İstanbul'a davet edeceklerinin sözünü verdiler" dedi. "UNESCO açısından bu özellikle önemli, çünkü uzun bir süre Türk yetkililer örgütün taleplerine yanıt vermedi ve mabedin statüsünü değiştirmeden önce istişarede bulunmadılar" diyen Kuznetsov, bahsettiği mektubun geçen hafta ilk namaz kılınmadan önce gönderildiğini söyledi. Kuznetsov Türk delegasyonun Dünya Miras Merkezi Müdürü ve UNESCO Kültürden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ernesto Ottone Ramírez de dahil olmak üst düzey UNESCO yetkilileriyle bir dizi toplantı yaptığını söyledi.