Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ayağındaki Faz 3 klinik çalışmasını yürüten Prof. Dr. Murat Akova aşı çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Akova, "İlk aşamada 1200 sağlık personeline yapılacak" dedi.

Türkiye'de koronavirüse karşı aşı denemeleri başladı. Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal ve Hacettepe Üniversitesi Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Murat Akova konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ayağındaki Faz 3 klinik çalışmasını yürüten Prof. Dr. Murat Akova, "İlk etapta 13 bin kişiye aşı yapmayı hedefliyoruz. Önce bin 200 sağlık çalışanına aşı yapacağız" bilgisini paylaştı.

"YARISINA BOŞ AŞI YANİ PLASEBO, YARISINA AŞI VERECEĞİZ"

"13 bin kişinin ilk aşamada 1200 kişisi, hastalık  açısından ön planda ve en riskli gruptaki sağlık personelleri olacak. Grubu ikiye böleceğiz. Tırnak içinde söylüyorum 'kör ya da maskelenmiş' olarak yapılacak. Ne aşıyı uygulayacak bizler ne de aşının uygulandığı gönüllüler bunu bilmeyecekler. Bu grubun yarısına aşı, yarısına boş aşı yani plasebo vereceğiz. Boş bir aşı ile karşılaştırıyoruz. 1200 kişilik sağlık grubunu aşılarken diğer gönüllülere de aşı yapacağız."

"GÖNÜLLÜLÜK İÇİN AŞI MERKEZİNE BAŞVURABİLİRLER"

"Boş aşı yapılan gönüllülerde belli sayıda hastalık ortaya çıkacak olursa, biz bunu 20-40 arasında düşünüyoruz, o zaman bizden ayrı denetleme kurulumuz var. Onlar bu hastalık ortaya çıkan grupta kimse aşı yapılmış kime boş aşı yapılmış ona bakacaklar. Eğer aşı yapılan grupta hastalık görülmemişse, o zaman geri dönüp boş aşı alanlara 'size de aşı öneriyoruz, aşı etkili oldu' diye, onlara da aşıyı yapacağız.  Aşı gönüllüleri 18-60 yaş arası kişiler. Gönüllülük için aşı merkezine başvurabilirler."

"TÜM RİSKLERİN BİLİNEREK YAPILMASI LAZIM"

"Aşı Brezilya'da 9 bin kişiye yapıldı. Endonezya'da 250 kişi civarında. Bu 10 bin kişi içinde ciddi sayılabilecek bir yan etki söz konusu değil. Yan etkiler hafif kırgınlık ve baş ağrısı. Tüm risklerin bilinerek yapılması lazım. Gönüllülere de bunu anlatıyoruz."