Türkiye, Yavuz sondaj gemisinin Kıbrıs adasının açıklarında yürüteceği çalışmalar için yeni bir Navtex ilan etti.

Türkiye, Yavuz sondaj gemisinin Kıbrıs açıklarında yürüteceği çalışmalar için yeni Navtex ilan etti. Geminin, Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmalarına devam edeceği açıklandı. AA'nın aktardığı habere göre, 18 Ağustos-15 Eylül tarihleri için ilan edilen yeni duyuruda, Yavuz gemisinin Ertuğrul Bey, Osman Bey ve Orhan Bey gemileriyle birlikte Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’ın güneybatısında çalışmalarını sürdüreceği belirtildi. Navtex duyurusunda, "Çalışma sahasına girilmemesi şiddetle tavsiye olunur" denildi.

KIBRIS RUM YÖNETİMİ'NDEN KARŞI NAVTEX

Kıbrıs Rum Yönetimi ise Türkiye’nin Yavuz için Navtex ilanına karşı bu sabah Navtex yayınladı. Larnaka’daki Arama-Kurtarma Koordinasyon Merkezi’nin duyurusunda, Türkiye’nin yeni Navtex’i ‘yetkisiz ve geçersiz’ olarak nitelenirken, Yavuz ve beraberindeki gemilerin bölgedeki faaliyetlerinin ‘yasa dışı olduğu’ belirtildi.

AB: "DOĞU AKDENİZ'DE GERİLİMİ ARTIRIYOR"

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de yeni Navtex ilan etmesinin gerilimi artırdığını belirterek, geniş kapsamlı diyalog çağrısında bulundu. Borrell, yaptığı açıklamada, Yavuz sondaj gemisinin Kıbrıs açıklarında hidrokarbon arama çalışmaları için ilan edilen Navtex'in (Denizcilere Duyuru) Kıbrıs ile Mısır'ın iddia ettiği sınırlarda kaldığını ifade etti. Diyalog ve müzakerenin istikrar ve kalıcı çözüme giden tek yol olduğunu belirten Borrell, Türkiye'nin faaliyetlerini durdurarak AB ile geniş kapsamlı diyaloğa girmesini istedi.