'FETÖ üyeliği' iddiasıyla tutuklanan Urla Belediye Başkanı CHP’li İbrahim Burak Oğuz’un ifadesi ortaya çıktı.

İçişleri Bakanlığı, Oğuz'u görevinden uzaklaştırmış, Oğuz'un yerine Kaymakam Önder Can, Urla Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilmişti. Hürriyet'ten Rıfat Başaran ve DHA'nın aktardığı bilgilere göre, FETÖ’nün mahrem imamlarıyla telefon bağlantısı kurduğu suçlamasına karşılık Oğuz'un yanıtı şöyle oldu: “Belediye başkanlığı görevinden önce mali müşavir olarak görev yapmaktaydım. Görevim nedeniyle telefonumda yaklaşık 9 bin kişi kayıtlıdır. Mahrem imam olduğu iddia edilen kişilerle mali müşavirlik işim nedeniyle görüşmüş olabilirim ama hatırlamıyorum. Telefonumda bu kadar fazla kişinin kayıtlı olması ise tamamen işim gereğidir. Kiminle hangi tarihte konuştuğumu hatırlamıyorum.” Oğuz’a yurtdışı gezileri de soruldu. Güney Afrika’ya yapılan geziye ilişkin bir soruya Oğuz, “Güney Afrika gezisine İzmirli başkanlar katıldı. Ben özellikle gitmedim” yanıtını verdi. FETÖ'nün en çok okulunun bulunduğu Rusya’ya bağlı Başkurdistan Özerk Bölgesi'ne yaptığı gezi hakkında da ‘ziyareti Uluslararası İş Birliği Forumu'na katılmak için gerçekleştirdiğini ve herhangi bir örgüte ait okula ziyarette bulunmadığını’ söylediği öğrenildi. Oğuz'a babasının, 31 Mart yerel seçimlerinden önce Kılıçdaroğlu’nu telefonla arayarak, “Oğlum FETÖ’cüdür, aday gösterirseniz sizin için sıkıntı olur” iddiaları hatırlatıldı ve “Babanla görüşüyor musun?” sorusu soruldu. Oğuz, “1991 yılında kardeşimi kaybettim. O dönemde babamla annemin arası açılınca aramıza küslük girdi. Ardından sorunu giderdik ve barıştık. Bunun dışında başka bir sebepten dolayı görüşmeme durumu söz konusu değil” yanıtını verdi.

AVUKATI İTİRAZ EDECEK

Oğuz’un Avukatı Umut Köroğlu, karara itiraz edeceklerini belirterek, “Bize göre ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçunun unsurları oluşmamıştır.” dedi.

DOSYADAKİ GÖRÜŞME AYRINTILARI

Oğuz’un telefonunda ‘ByLock’ programı yok. FETÖ'ye ait bankada hesabı var. KHK ile kapatılan İzmir Genç İş Adamları Derneği’ne üyeydi. Tanık M.Ç., 2004- 2006 yılları arasında kendisinin de içerisinde bulunduğu Kemeraltı’ndaki FETÖ grubunda Oğuz’un da yer aldığını söyledi. M.Ç.’nin iddiasına göre Oğuz, Buca’da sohbet imamlığı yapıyordu. Birlikte Yamanlar Koleji’ne giderek sohbetler yaptılar. Fethullah Gülen’in odasına girdiler. Oğuz, FETÖ’nün Deniz Kuvvetleri Mahrem Yapılanması içerisinde genel müdür pozisyonunda faaliyet gösteren ‘Faruk’ kod adlı Feyzullah Demirci ile 5 kez, ‘Metin’ ve ‘Fevzi’ kod adlı Hakan Çiçek ile 10 kez, örgütün mülki idari amirleri yapılanması içerisinde faaliyet gösteren Mahmut Akpınar ile bir kez, örgütün emniyet mahrem imam yapılanmasında faaliyet gösteren ‘Orhan’ kod adlı Olcay Maleker ile 5 kez görüştü. İbrahim Burak Oğuz adına kayıtlı GSM hattı, hava kuvvetleri mahrem yapılanmasında müdür yardımcısı pozisyonunda faaliyet gösteren ‘Muhammet’ kod adlı Lokman Uçan tarafından kullanılıyordu. Tanık AKP Urla eski İlçe Başkanı Tarkan Bakırlı, İbrahim Burak Oğuz’un geçmişte kendilerine dini açıdan bilgiler verdiğini, başkan adaylığından sonra dini yapıdan uzaklaştığını söyledi. Bir diğer tanık Mali Müşavir Yılmaz Serdaroğlu, İbrahim Burak Oğuz isimli şahsın FETÖ örgütü mensubu olduğunu bildiğini anlattı.