Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan idam edilişlerinin 48. yılında anılıyor. Sosyal medya birçok paylaşım yapılırken, birçok siyasi de Gezmiş, Aslan ve İnan ile ilgili mesajlar paylaştı.

Türkiye devrimci hareketinin sembolleri ve öğrenci hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan idam edilişlerinin 48. yılında anılmaya devam edildi. 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen üç fidan için sosyal medyada binlerce paylaşım yapılırken, birçok siyasi isim de paylaşımlarda bulundu. Üç fidan, 5 Mayıs gecesinden itibaren sosyal medyanın ilk gündemi haline gelirken, koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl sokaklarda ve mezarlık başında anmalar yapılamayacak.

İMAMOĞLU'NDAN ÜÇ FİDAN PAYLAŞIMI

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da, Twitter hesabından 3 fidanla ilgili yaptığı paylaşımda, "Yaşasın bugün hala tam bağımsız Türkiye ülküsüne sahip çıkanlar; yılmadan mücadele edenler" ifadelerini kullandı.

İADE-İ İTİBAR TEKLİFİ

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ise, Meclis’e Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının 48. yılında iade-i itibarlarının verilmesini içeren kanun teklifi sundu. Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın tam bağımsız Türkiye için mücadele ettiklerini ve Türkiye tarihinde unutulmaz bir mücadeleye imza attıklarına dikkat çeken Bingöl, “Bağımsızlık, demokrasi, özgürlük için mücadele eden bu üç genç adalet, kardeşlik ve yoksulluğun bitmesi gibi haklı taleplere rağmen idam edilmişlerdir. Bu kanun teklifi ile fiilen ve toplum nezdinde itibarları zaten var olan üç fidanın hukuki olarak da itibarlarının iadesi amaçlanmaktadır. Söz konusu Kanunun yürürlükten kaldırılması ile toplum vicdanında açılan derin tahribat bir nebze olsun giderilecektir” ifadelerini kullandı.

KILIÇDAROĞLU'NDAN 3 FİDAN PAYLAŞIMI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 6 Mayıs dolayısıyla yayınladığı mesajında, “İdam sehpasındaki son sözü ‘Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye’ olan, bu ülkenin vatansever evlatlarını, Deniz Gezmiş’i, Yusuf Aslan’ı ve Hüseyin İnan’ı hasretle anıyorum. Unutmayın, vatan onu parsel parsel satanların değil, uğrunda darağacına gidenlerin vatanıdır" ifadelerini kullandı.

GENÇLİK ÖRGÜTLERİNDEN 6 MAYIS ANMASI

Gençlik örgütleri, Türkiye öğrenci hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 48. yılında anmak için İstanbul Dolmabahçe'de bir araya geldi. "Emperyalizme Karşı Denizlerin İzinde Umut Sosyalizmde" pankartının açıldığı eylemde, hep bir ağızdan Gündoğdu Marşı söylendi. Eylemin ardından gençlik örgütleri, denize karanfil attı.

"GENÇLİK GELECEK, GELECEK SOSYALİZM"

Emek Gençliği de, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 48. yılı nedeniyle İstanbul Dolmabahçe'de anma düzenledi. Anma etkinliğinde "Emperyalizme ve İşbirlikçilerine Karşı Gençler Gelecek Gelecek Sosyalizm" pankartını açan Emek Gençliği, mücadeleye devam çağrısı yaptı.

CHP ÜÇ FİDANI ANDI

CHP Adana İl Örgütü, 48 yıl önce idam edilen devrimci gençlik önderleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı andı. İl Başkanlığında gerçekleştirilen anma etkinliğinde konuşan CHP Adana İl Başkan Yardımcısı Hacı Karaaslan, şu ifadeleri kullandı: "Kendilerini Türkiye’nin bağımsızlığına armağan eden, üç fidanı, üç Yüreği sevgiyle, saygıyla, özlemle anıyoruz. Tek amaçları vardı: Tam bağımsız ve özgür bir Türkiye. Tüm halkların bir arada eşit olarak, barış içinde yaşadığı bir Türkiye. Tüm mücadeleleri bunun içindi. Hiçbir çıkar peşinde koşmadılar. Bu uğurda dar ağacına çıkarken bile inançlarından, düşüncelerinden hiç ödün vermediler. İdam sehpasında son sözleri bile ‘Yaşasın Tam Bağımsız Türkiye’ oldu. Bu yüzdendir ki, aradan geçen yarım asra yakın süredir Denizler yaşıyor. Binlerce gencin adında, mücadelesinde, kararlılığında ve cesaretinde Denizler yaşıyor, yaşamaya da devam edecek. Yaşasın tam bağımsız, demokratik, laik Türkiye."

"GENÇLİK GELECEK, GELECEK SOSYALİZM"

Emek Gençliği, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 48. yılı nedeniyle İstanbul Dolmabahçe'de anma düzenledi.^Eylemde "Emperyalizme ve İşbirlikçilerine Karşı Gençlik Gelecek Gelecek Sosyalizm" pankartı açıldı.

6 MAYIS 1972'YE KADAR NELER OLDU?

1971 askeri darbe sonrasında özellikle devrimci ile sol örgütlere ve öğrenciler yapılan operasyonlarda tutuklanan Deniz Gezmişi ve arkadaşları için idam kararı verildi. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan bundan tam 48 yıl önce 6 Mayıs 1972 tarihinde, gece 1.00-3.00 arası, Ankara Ulucanlar Cezaevi'nde idam edildi.

DENİZ GEZMİŞ

1966 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuku Fakültesi'ne giren Deniz Gezmiş, lise yıllarında sol düşünceyle tanıştı ve 1965'te Türkiye İşçi Partis'nin Üsküdar İlçesine üye oldu. 30 Ocak 1968'de Hukuk Fakültesi'nde Devrimci Hukukçular Örgütünü kuran Gezmiş, 12 Haziran 1968'de İİstanbul Üniversitesi'nin işgal edilmesine önderlik etti. İstanbul'a gelen 6. Filo'yu protesto eylemlerinde yer alan Gezmiş, 30 Temmuz'da bu eylemler yüzünden tutuklandı ve 20 Eylül'de serbest bırakıldı. 1 Kasım 1968'de Samsun'dan İstanbul'a Mustafa Kemal yürüyüşünü düzenledi. Daha sonra Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan'la birlikte Türkiye Hlk Kurtuuş Ordusu'nu (THKO) kurdu. 4 Mart 1971'de dört ABD'li erin kaçırılması eylemlerinde bulunan Gezmiş erlerin serbest bırakılmasından sonra Sivas'ın Sarkışla İlçesinin Cemerek nahiyesinde Yusuf Aslan'la birlikte yakalandı.

HÜSEYİN İNAN

Hüseyin İnan 1968'de Türkiye İşçi Partisi ve daha sonra Milli Demokratik Devrim (MDD) içindeki ayrılıklarda, giderek belirginleşen illegal ve dar örgütçülük fikri etrafında çekirdek bir grup oluşturup, kır gerillası yoluyla anti-emperyalist mücadele verme fikrini geliştirmeye çalıştırdı. Özellikle ODTÜ kökenli olan ve temelini Hüseyin İnan'ın attığı bu grup daha sonra, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu'nun çekirdek kadrosunu oluşturdu. Hüseyin İnan, 14 Ekim 1969'da Filistin Kurtuluş Örgütü'nün El Fetih kamplarına gitti ve orada İsrail'e karşı savaştı. 1 Ocak 1971'de Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygunu, ABD askeri tesislerinin basılarak bir ABD'lilerin kaçırılması ve daha sonra dört Amerikalının kaçırılması eylemlerinde yer aldı.

YUSUF ASLAN

Yusuf Aslan 1966'da ODTÜ'ye girdi. Bir yıla akalmadan ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü'nün üyesi oldu. Dev-Genç içinde çalışmaya başladı. Bu dönemden itibaren önce hazırlık okuulunda, sonra da Mühendislik Fakültesi'nde patlak veren boykotların ve hemen ardından ODTÜ işgalinin önde gelen örgütçülerinden oldu. İlk yargılandığı eylem, ABD Büyükelçisi Commer'in arabasının yakılmasıydı. 1969'da arkadaşlarıyla birlikte Filistin'e gitti. Burada helikopter ve uçak pilotluğunu öğrendi. Traktörden helikoptere kadar her türlü aracı büyük bir ustalıkla kullanıyordu. 1970 yılında kurulan THKO'nun kurucusu ve önderleinden olan Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş'le birlikte Nurhak'a dağdaki gerilla grubuna katılmaya giderken, Sivas Sarkışla'da yaralı olarak yakalandı.