Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan idam edilişlerinin 49. yılında anılıyor. Sosyal medya birçok paylaşım yapılırken,pek çok siyasi de Gezmiş, Aslan ve İnan ile ilgili mesajlar paylaştı.

Türkiye devrimci hareketinin sembolleri ve öğrenci hareketinin önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan idam edilişlerinin 49. yılında anılmaya devam edildi. 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilen üç fidan için sosyal medyada binlerce paylaşım yapılırken, pek çok siyasi isim de paylaşımlarda bulundu. Twitter kullanıcılarının binlerce paylaşım yaptığı #6Mayis1972 etiketi Türkiye gündeminde en çok konuşulan konular arasında birinci sıraya yükseldi.

6 MAYIS 1972’YE KADAR NELER OLDU?

1971 askeri darbe sonrasında özellikle devrimci ile sol örgütlere ve öğrenciler yapılan operasyonlarda tutuklanan Deniz Gezmiş ve arkadaşları için idam kararı verildi. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan bundan tam 49 yıl önce 6 Mayıs 1972 tarihinde, gece 1.00-3.00 arası, Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde idam edildi.

DENİZ GEZMİŞ

1966 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuku Fakültesi’ne giren Deniz Gezmiş, lise yıllarında sol düşünceyle tanıştı ve 1965’te Türkiye İşçi Partisi’nin Üsküdar İlçesine üye oldu. 30 Ocak 1968’de Hukuk Fakültesi’nde Devrimci Hukukçular Örgütünü kuran Gezmiş, 12 Haziran 1968’de İstanbul Üniversitesi’nin işgal edilmesine önderlik etti. İstanbul’a gelen 6. Filo’yu protesto eylemlerinde yer alan Gezmiş, 30 Temmuz’da bu eylemler yüzünden tutuklandı ve 20 Eylül’de serbest bırakıldı. 1 Kasım 1968’de Samsun’dan İstanbul’a Mustafa Kemal yürüyüşünü düzenledi. Daha sonra Sinan Cemgil ve Hüseyin İnan’la birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nu (THKO) kurdu. 4 Mart 1971’de dört ABD’li erin kaçırılması eylemlerinde bulunan Gezmiş erlerin serbest bırakılmasından sonra Sivas’ın Sarkışla ilçesinin Gemerek nahiyesinde Yusuf Aslan’la birlikte yakalandı.

HÜSEYİN İNAN

Hüseyin İnan 1968’de Türkiye İşçi Partisi ve daha sonra Milli Demokratik Devrim (MDD) içindeki ayrılıklarda, giderek belirginleşen illegal ve dar örgütçülük fikri etrafında çekirdek bir grup oluşturup, kır gerillası yoluyla anti-emperyalist mücadele verme fikrini geliştirmeye çalıştırdı. Özellikle ODTÜ kökenli olan ve temelini Hüseyin İnan’ın attığı bu grup daha sonra, Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun çekirdek kadrosunu oluşturdu. Hüseyin İnan, 14 Ekim 1969’da Filistin Kurtuluş Örgütü’nün El Fetih kamplarına gitti ve orada İsrail’e karşı savaştı. 1 Ocak 1971’de Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygunu, ABD askeri tesislerinin basılarak bir ABD’lilerin kaçırılması ve daha sonra dört Amerikalının kaçırılması eylemlerinde yer aldı.

YUSUF ASLAN

Yusuf Aslan 1966’da ODTÜ’ye girdi. Bir yıla kalmadan ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü’nün üyesi oldu. Dev-Genç içinde çalışmaya başladı. Bu dönemden itibaren önce hazırlık okulunda, sonra da Mühendislik Fakültesi’nde patlak veren boykotların ve hemen ardından ODTÜ işgalinin önde gelen örgütçülerinden oldu. İlk yargılandığı eylem, ABD Büyükelçisi Commer’in arabasının yakılmasıydı. 1969’da arkadaşlarıyla birlikte Filistin’e gitti. Burada helikopter ve uçak pilotluğunu öğrendi. Traktörden helikoptere kadar her türlü aracı büyük bir ustalıkla kullanıyordu. 1970 yılında kurulan THKO’nun kurucusu ve önderlerinden olan Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş’le birlikte Nurhak’a dağdaki gerilla grubuna katılmaya giderken, Sivas Şarkışla’da yaralı olarak yakalandı.