Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın ölüm yıl dönümünde anma paylaşımı yapan Saray Belediye Başkanlığı hakkında soruşturma başlatılmış konuyla ilgili belediye çalışanı ifade vermişti. Saray Belediye Başkanlığı hakkında soruşturulma başlatılmasının haber yapılmasına da soruşturma açıldı.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin yıl dönümü olan 6 Mayıs’ta Tekirdağ Saray Belediyesi tarafından sosyal medyada yapılan anma paylaşımıyla ilgili soruşturma başlatılmıştı. Saray Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında Saray Belediye Başkanlığı’nın sosyal medya hesaplarından sorumlu çalışanı ifadeye çağrılmıştı. Söz konusu soruşturma tartışılmaya devam ederken yine tartışma yaratan bir gelişme yaşandı.

SORUŞTURMAYI HABER YAPAN SARAY GAZETESİNE DE SORUŞTURMA

Saray Belediyesi’ne başlatılan soruşturmayı haber yapan Saray Gazetesi’ne de soruşturma açıldı. Saray Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne ifadeye çağrılan gazeteci Alper Karahan, soruşturma emrini veren Saray Cumhuriyet Savcısı'na ifade vermek istediğini belirtti.

"BU HABER İÇİN SORUŞTURMA AÇILIR MI?"

Yerel bir haber gazetesi olan Saray ise, konuya dair şu açıklamayı yaptı: "Kamuoyunun aydınlatılması ve bilgilendirilmesi amacıyla yapılan haberler nedeniyle gazetecilerin soruşturmaya uğradığı, Türkiye Gazeteciler Sendikası’na göre 85 gazetecinin hapiste olduğu Türkiye’de, her şeye rağmen sormadan edemiyoruz: Soruşturmanın soruşturmasını haber yapan gazetemize bu haber için de soruşturma açılır mı?"

"SORUŞTURMA YAPILDI' İBARESİ KULLANILMASI MESNETSİZDİR"

Odatv'nin haberine göre; Saray Gazetesinin söz konusu ifade işlemini sayfasından duyurmasının ardından Saray Savcılığı'ndan da bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Söz konusu gazetenin ilgili içerikli fotoğrafı yeniden paylaşmasıyla sadece kolluk birimlerince tutulan açık kaynak araştırması tutanağı çerçevesinde gazete yetkilisinin ifadesine başvurulmuştur. Gazete hakkında 29.05.2020 tarihli haberinde belirtildiği üzere ilgili konu hakkında bu tarihte Adliyemizce henüz Uyap ortamında bir soruşturma kaydı bulunmamasına rağmen ve bilindiği üzere ülkemizde gerçekleşen Covid -19 tedbirleri kapsamında yetkililerce alınan önlemler kapsamında belirlenen tarihlere kadar dava açma işlemleri yapılamamasına rağmen toplumun yanıltılarak 'soruşturma yapıldı.' ibaresi kullanılması mesnetsizdir. Daha önceden soruşturma araştırma işlemine dahil edilen paylaşımların gazetede yeniden paylaşılarak, kendi haklarında araştırma yapılmasını sağlayıp, ardından soruşturma yapıldı algısı, basın ve yayın hakkına müdahale edildiği düşüncesinin oluşturulması hukuka aykırıdır. Ülkemiz Hukuk devletidir. Kanunlarımız Hukuka aykırı olmayan basın ve yayın özgürlüğünün her zaman savunucudur. Bu kapsamda temeli olmayan haberlere itibar edilmemesini bildiririz.”