Üç kişinin ölümü ve 170'den fazla yolcunun yaralanmasıyla sonuçlanan Sabiha Gökçen'deki Pegasus Havayolları'nın karıştığı uçak kazasında, uçağın düştüğü yerde hasar azaltma amacıyla bulunması gereken 'RESA alanının' asgari mesafenin altında inşa edildiği, yani kurallara uyulmadığı ortaya çıktı.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda dün akşam saatlerinde yaşanan kazada, Pegasus Havayolları'na ait bir uçak kırıma uğradı. 177 yolcusu ve 6 mürettebatı bulunan uçak, 25-30 metre yükseklikten düştü ve üçe bölündü. Kazada 3 kişi yaşamını yitirirken, yaralananlar ise çevredeki hastanelere sevk edildi. Ankara'da da başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere havacılık sektörüyle ilgili tüm birimler kazayı ve kaza gerekçesini araştırmak üzere harekete geçti.

RESA ALANI EN AZ 90 METRE UZUNLUKTA OLMALI

Araştırılan konulardan biri de, sektörde kısaca 'RESA' olarak bilinen 'Pist Sonu Emniyet Alanı'. Piste erken temas eden veya pist sonunda duramayan bir uçağın uğrayacağı zararı azaltmak üzere öngörülen ve şerit sonuna bitişik alan olarak tanımlanan RESA'nın 90 metre uzunluğunda olması gerektiği belirtiliyor. Sabiha Gökçen'de ise söz konusu RESA alanının sadece 75 metre uzunluğunda olduğu ve uçağın da RESA alanının olması gereken yerde bulunan 25 metrelik uçuruma düşerek parçalandığı kaydedildi. Uzmanlar, bunun bir maliyet kalemi olduğunu belirterek, "Buna ilişkin bir çalışma ya da değerlendirme yapılmadığı görülüyor. Kaza sonrasında tüm bu konular değerlendirilecek ve durum yeniden gözden geçirilecek" açıklamasında bulundu.

RESA İÇİN ICAO'NUN TAVSİYESİ: 300 METRE

RESA’nın en az 90 metre uzunluğunda olması gerekiyor. Bu uzunluk Atatürk Havalimanı'nda 370 metre iken Üçüncü Havalimanı'nda 330 metre. ICAO, bu uzunluğun 300 metre olmasını tavsiye ediyor. Sabiha Gökçen'de ise bu uzunluk yalnızca 75 metre. Havalimanlarına göre, Pist Sonu Güvenlik Alanları (RESA) ölçüleri; *Atatürk Havalimanı - 370 m *İstanbul Havalimanı - 330 m *Adnan Menderes Havalimanı - 300 m *Sabiha Gökçen Havalimanı (kazanın olduğu batı-doğu iniş yönünde) -  75 m *Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) zorunlu tuttuğu - 90 m *Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) tavsiye ettiği -  300 m