Uluslarararı PEN, Hapisteki Yazarlar Günü nedeniyle her yıl yaptıkları kampanyaya bu sene tutuklu yazar Aslı Erdoğan'ı da dahil etti.

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]Y[/mks_dropcap]azar, basın ve yayıncı örgütleri saat 11.00’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde ortak bir basın basın toplantısı düzenledi. Uluslararası PEN'in 'Aslı Erdoğan' gündemiyle yaptığı toplantıda Türkiye ve dünyada tutuklu yazarlarla ilgili bilgi ve görüşler aktarıldı.

2Toplantıya  Zeynep Oral (PEN Türkiye Merkezi Başkanı), Mustafa Köz (TYS Başkanı), Turgay Olcayto (TGC Başkanı), Uğur Güç (Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Temsilcisi), Faruk Eren’in (DİSK Basın İş Başkanı) ve Metin Celâl’in (Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı) konuşmacı olarak katıldı.

Pen Türkiye Temsilcisi ve Cumhuriyet gazetesi yazarı Zeynep Oral, tutuklamaların insanlık onuruna hakaret olduğunu söylerken, TGC Başkanı Turgay Olcayto, tutuklu yazarlar için Avrupa Birliği'nden destek beklemediklerini, asıl ülkede gazetecilerin bu konuya değinmesi gerektiğini ifade etti.

ÇGD İstanbul Temsilcisi Uğur Güç, tutuklu bulunan 144 yazar ve gazetecinin varlığın söz ederek geçmişte de bir çok yazarın tutuklandığını ifade etti. Daha sonra söz alan TYS Başkanı Mustafa Köz ise, önce kitapların toplatıldığını, sonra yazarların tutuklandığını şimdi ise derneklerin kapatıldığını belirtti.

Kampanyası kapsamında Margaret Atwood Aslı Erdoğan'a yazdığı mektupta, "Senin gibi, ben ve birçok başka yazar inanıyoruz ki edebiyat adalet için ilham olabilir, tahammülü sağlayabilir, insanı sempati ve anlayışı genişletebilir. Hapiste olsan da yalnız değilsin, dünyanın her yerinden tüm PEN camiasından yazarlar senin özgürlüğün için mücadele ediyor." ifadelerini kullandı.

Dokuz8HABER / Ayşegül İyidoğan