Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye dönen 10.330 umre yolcusu, Ankara ve Konya'daki 5 yurtta karantina altına alındı. Karantinanın 14 gün süreceği de aktarıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın son bir hafta içinde umreden dönen bir kişide koronavirüs çıktığını açıklamasının ardından Medine’den Ankara’ya gelen 10 bin 330 umre yolcusu sağlık taramasından geçirilerek karantinaya alındı. Gölbaşı’nda 3 Kredi Yurtlar Kurumu yurdu karantinada kullanılmak üzere boşaltılarak umreden gelenler bu yurtlara yerleştirildi. Esenboğa Havalimanı’na inen uçaklar piste indiği anda apronda ayrı bir bölüme çekilerek kapıları kapalı bir şekilde sağlık ekiplerini bekledi. Özel kıyafetli sağlık ekipleri, uçağın içerisine girerek gelenleri sağlık taramasından geçirdi. Umreden dönenlerin Gölbaşı’ndaki yurtlarda 14 gün boyunca gözlem altında tutulacağı belirtildi. Polis ekipleri de yurtlara çıkan yolları güvenlik gerekçesiyle kapatarak trafik akışını alternatif yollardan sağladı. Gece geç saatlerde yurt öğrencilerine haber veren görevliler, öğrencilerin yurdu boşaltmasını istedi. Bunun üzerine yurt öğrencileri, eşyalarını alarak dışarıya çıktı. Öğrenciler, yurt önüne gelen otobüslerle Ankara otogarına ya da başka yurtlara götürüldü.

"KARANTİNA 14 GÜN SÜRECEK"

Gençlik ve Spor Bakanlığı, umreden dönen yurttaşların koronavirüs tedbirleri kapsamında Ankara ve Konya'daki bazı yurtlarda karantinaya alındığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, umre amacıyla Suudi Arabistan'da bulunan vatandaşların Türkiye'ye dönmelerinin ardından 14 günlük karantina sürelerini geçirecekleri bir yer ihtiyacı hasıl olduğu vurgulanarak, "Bu çerçevede, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bağlı Ankara ve Konya'daki bazı yurtlar, umreden dönen vatandaşlarımızın karantina süresi boyunca kalabilmeleri için uygun hale getirilmiş ve söz konusu karantina süreci başlamıştır" denildi. Açıklamada, "Üniversitelerin üç haftalık tatil süreciyle birlikte büyük oranda boş olan bu yurtlarımızda kalan az sayıdaki öğrencimizin de başka yurtlara nakilleri sağlanarak herhangi bir mağduriyet yaşanmamıştır" ifadesi kullanıldı. Ankara'daki yurtların isimleri ve kapasiteleri: Şehit Özel Harekat: 2064 Milli İrade: 1880 Gölbaşı: 1448 Toplam: 5392 Konya'daki yurtlar ve kapasiteleri: Tahir Büyükkörükçü: 2228 Kutalmışoğlu: 2710 Toplam: 4938