Üsküdar Belediyesi, Harem'den Küçüksu'ya kadar sahil şeridinde başta çekirdek olmak üzere kabuklu yemiş yenilmesini yasakladı. Yasağı ihlal edenlere zabıtalar tarafından 61 lira ceza kesileceği aktarıldı.

İstanbul'un Boğaz kıyısındaki ilçelerinden, Kız Kulesi ile anılan Üsküdar sahil hattına çekirdek yasağı getirildi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ilçede sahil hattı boyunca çekirdek çitlemenin yasaklandığını duyurdu. Cezalarla tahsis edilen paranın engelli bireyler için açılan fona aktarılacağı belirtilirken, sahil yolundaki büfelerde de çekirdek satışı yasaklandı.

"KABUĞUNU YERE ATANLAR BİLE BU KARARI DESTEKLİYOR"

DHA'nın aktardığı habere göre, Üsküdar Belediye Başkanı Türkmen, yasağa ilişkin şu ifadeleri kullandı: "İki yıldır biz bu sahil bandında vatandaşlarımızla hem görüşüyor hem konuşuyoruz. Çekirdek kabuğunu kaldırımlara atanlar bile bu kararı destekliyor. 'Bir kural koyarsanız biz uyarız' diyenler de var. Şu an yüzde 92'lik bir kamuoyu desteği var. Bizim hiçbir projemize böyle bir destek yoktu. Burası güzel bir yer. Dünyanın en güzel yerindeyiz. Burası dünyada en çok fotoğraf çekilen yerlerde ilk beşteyiz. Böyle bir yerin temiz olması lazım. Vatandaşlarımız gezip otursa çayını içse hiçbir mahsuru yok. Kabuklu yiyecek ve çekirdeklerin büfelerde satışı da yasaklandı. Büfede satmak, almak yok. Ayrıca yemek de yok. Yiyenlere kabahatler kanunu gereği 61 TL para cezası yazıyoruz. Üç kişi oturup yerse üçüne de ceza yazılacak. Bu parayı da belediyemizin sosyal işler kaleminde engelli vatandaşlarımız için yaptığımız harcamalarda kullanacağız. Arzu ederiz ki kimseye ceza yazmayalım. Biz bundan çok mutlu olmuyoruz. Ama bu şehrin, sokağın, kaldırımların temiz olmasını istiyoruz."

SAHİLDEKİ BÜFELERDE ÇEKİRDEK SATIŞINA YASAK

Salacak sahilindeki büfenin işletmecisi İhsan Zeki Azaklı, "Satış yaklaşık bir aydır yapılmıyor. Satmıyoruz ve uygulamayı destekliyoruz. İnsanlar çekirdek yediği zaman onlar yere atmasın diye poşet veriyorduk, ama yeri geliyor biz temizlemek zorunda kalıyorduk. Güzel bir uygulama destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"BİLMİYORDUM, BUNDAN SONRA YEMEYİZ"

Yasaktan haberi olmayan ve Salacak sahilinde çekirdek yiyen Kadriye Kılıç,"Bilmiyordum. Bundan sonra yemeyiz. Ama karar güzel olmuş. Her taraf çok pis oluyordu. Ben çöp poşetine atıyorum. Gelince çok pis görüyoruz. Yasaklanması iyi olmuş" diye konuştu.

"İNSANLARA TEMİZ BİR ALAN LAZIM"

Çekirdek kabuklarını yerlere atanlara tepki gösteren Nesim Durul adlı yurttaş ise, şöyle konuştu: "Çekirdek kabuğu atılıyor, alkol şişeleri atılıyor. Yediklerini, içtiklerini deniz kenarında bırakıp evlerine gidiyorlar. Senden sonra bir insan gelecek burada oturacak. İnsanlara temiz bir alan lazım. Avrupalı gelip şurada oturduğu zaman çekirdek yiyor, ama kabuğunu yanında getirdiği poşetine atıyor. Bizimkiler ne yapıyor? Çitliyor ve dışarı atıyor. Karar çok güzel. Tam yerinde bir karar."