Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklama yaptı.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs (Covid-19) salgınının bilançosu Türkiye’de de ağırlaşmaya başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından açıklama yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs verilerini açıkladı. Son verilere göre ölü sayısı 2376, vaka sayısı ise 98 bin 674'’e yükseldi. Covid-19 nedeniyle bugün 117 kişi hayatını kaybederken, son 24 saatte tespit edilen vaka sayısının da 3 bin 83 olduğu belirtildi. Bugün yapılan test sayısı 37 bin 535 oldu. Öte yandan toplam test sayısı 750 bin 944, toplam yoğun bakım hasta sayısı 1814, toplam entube hasta sayısı 985 ve toplam iyileşen hasta sayısının ise 16 bin 477 olduğu aktarıldı.

"TÜRKİYE ÖLÜM ORANININ EN AZ OLDUĞU ÜLKELERDEN BİRİ"

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar:
  • Koronavirüs'le mücadelemizde her yeni gün daha iyiyiz, daha ilerideyiz. Elimizdeki veriler bize salgının kontrolümüz altında olduğunu gösteriyor. Bu kontrol, siz tedbirleri esnetirseniz bir anda boş bir umuda dönebilir. Apaçık şekilde paylaştığımız bilgiler size bu iş bitti dedirtmesin. Ne yaparsak, ne sonuç alıyoruz. Tedbirleri uygularsak ölüm oranları düşüyor. Tedbirleri uygularsak yeni hasta sayımız azalıyor. Hiçbir iyimser cümle sizi rehavete sürüklememelidir. Mücadele azmi vermelidir.

"ÇİN'E BENZER BİR SEYİR İZLİYORUZ"

  • Koronavirüs salgınında Çin'e benzer bir seyir izliyoruz. Dünyada giderek artan ancak Türkiye'de giderek stabilleşen bir konumdayız.
  •  Ramazan sohbetlerini gelecek yıla erteleyelim. Ramazan kendine has canlılığı beraberinde getirir. Ama getirdiği en güzel şey bir karara uyma ve bozma sınavıdır. Ramazanı tedbirleri gevşetmenin bahanesi olarak görmemeliyiz.
  • Türkiye'de her üç yataktan sadece 1 tanesi dolu. Avrupa'da bütün yatakların dolu halde olduğunu düşünüldüğünde aradaki fark görülmüş olacaktır. Halen yüzde 30 dolulukla bu hizmeti sürdürüyoruz. Bu, tedavide ne kadar başarılı bir sonuç elde ettiğimizi göstermesi için son derece önemli.

"TÜRKİYE KARŞITLIĞI YAPAN BİR HABER"

  • The New York Times'in 'Türkiye ölü sayısını saklıyor olabilir' iddiasına dair konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Söz konusu haber Türkiye karşıtlığı üzerine özellikle kurgulanmış bir haber. Biz bugüne kadar şeffaf bir şekilde bütün bilgilendirmeleri DSÖ'ye, DSÖ'nün istediği şekliyle verdik, vermeye devam ediyoruz. Hekimlerimiz bugün destan yazıyor, gurur duyalım. Sağlık çalışanlarımızın özellikle hekimlerimizin bu dönemde destan yazdığından emin olunuz.