Şanlıurfa'da koronavirüs tedbirlerine yönelik soruşturma başlatan Viranşehir Savcısı Eyüp Akbulut, geçici olarak görevden uzaklaştırıldı.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) 2. Dairesi, koronavirüs (Covid-19) uygulamalarıyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan Viranşehir Savcısı Eyüp Akbulut'un, geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verdi. HSK'dan yapılan açıklamaya göre, HSK 2. Dairesi, Savcı Akbulut hakkında HSK müfettişlerince hazırlanan ön raporu görüştü. AA'nın aktardığına göre, hakkında soruşturma yapılan savcının, "bulunduğu hal üzere göreve devamının yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceği" kanaatine ulaşan Daire, Akbulut'un oy birliği ile Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 77'nci maddesi gereğince, geçici olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Savcı Akbulut, YouTube üzerinde yayınladığı videoda, pandemi sürecine ilişkin birçok uygulamanın hukuk devleti ile bağdaştırılamayacağını ve mağduriyetlere sebep olduğunu söylemişti. AKP kongrelerinin ve kalabalık cenaze törenlerinin alınan tedbirleri boşa çıkarttığını belirten Akbulut “Pandemi genelgeleri hukuki değil. Bunları söylediğim için muhtemelen işimi kaybedeceğim" diye konuşmuştu. Uygulanan yasaklar ve yargı ile ilgili kabul edilemeyecek sorunlar olduğunu söyleyen Akbulut, kanunda 'vali gereken tedbirleri alır ifadesinin' gerekçe gösterilerek yapılan uygulamaların hiçbir şey ifade etmediğini vurgulamıştı. Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesinin istismar edildiğini söyleyen Akbulut, emrin yahut yasaklamanın kanunda açıkça düzenlenmesi gerektiğini fakat burada böyle bir unsur bulunmadığını belirtmişti.