İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından "Hasta mahpuslar"ın sorunlarını gündeme getirmek için başlattığı "F Tipi Oturma Eylemi"nin 230'uncusu bu hafta vücut fonsiyonlarının yüzde 97'sini kaybettiği halde hala tahliye edilmeyen hasta mahpus Celal Şeker için yapıldı.  [mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]İ[/mks_dropcap]nsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta mahpusların sorunlarını ve tecriti gündeme taşımak üzere başlattığı "F-Tipi Oturma Eylemi"nin 230'uncusunu bugün Galatasaray Meydanı'nda hayata geçirdi. Hasta Mahpus Celal Şeker için düzenlenen bugünkü eylemde katılımcılar sık sık “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın”, “Tecrit işkencesine son”, “Onursuz arama işkencesine son”, “Hapishanelerde keyfi yönetime son” gibi sloganlar attı.
'SAĞLIKLI OLARAK HAPSE GİRENLER BİLE HASTA OLUYOR'
İHD Hapishane Komisyonu üyesi Sevim Kalman tarafından okunan açıklamadaysa hapishanelerde tedavileri engellenen hasta mahpusların son süreçte artan sürgün sevklerle birlikte başka bir işkenceyi daha yaşadığına vurgu yapıldı. Sağlıklı olarak hapse girenlerin bile hasta olmasına yol açan hapishane koşullarına değinen Kalman,Yeterince güneş görmeyen sürekli nemli ve küf kokan hücreler, soğuk ve sıcak suyun ihtiyacın çok altında verilmesi ve buna bağlı olarak temizlik koşullarının yetersizliği, hücrelerde kapasitenin 2-3 katı mahpus tutulması gibi pek çok nedenle sürekli hastalık üreten mekanlar haline gelmiştir. " dedi ve şöyle devam etti: "Sağlık durumunun her geçen gün daha da ağırlaşmasına rağmen gerekli tedavisi yeterince sağlanmayan siyasi mahpus Celal Şeker şimdi de sevk işkencesine maruz bırakılmaktadır.”
'ENGELLİ RAPORUNA RAĞMEN TAHLİYE EDİLMİYOR'
Demokratik Toplum Partisi (DTP) üyesi olan Celal Şeker’in 2008 yılında ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla açılan davada yargılandığını ve Haziran 2014'te sonuçlanan davası sonrasında 6 yıl 3 ay 15 gün ceza aldığını aktaran Kalman, Şeker'in Mart 2015’de tedavi için gittiği hastaneden gözaltına alındığı söyledi. Şeker'in sağlık durumu hakkında "Diyaliz hastası olan Celal Şeker’in hastalıktan dolayı bir gözü görmemeye başlıyor ve diğer gözü de görme yetisini kaybetmektedir. Kalp yetmezliği, damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon ve akciğerinde kitle mevcuttur” gibi ayrıntılar aktaran Sevim Kalman, Ankara Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Celal Şeker hakkında hazırladığı sağlık raporunda, Şeker'in vücut fonksiyon kaybı oranının yüzde 97 olduğunu tespit ettiğini ve cezasının ertelenmesi gerektiğini vurguladığını da açıklayarak, Şeker'in buna rağmen hala tahliye edilmemesini eleştirdi. Sevim Kalman eylemden sonra dokuz8HABER'den Serpil Ağtoprak'a cezaevlerinde hasta mahpusların yaşadığı sorunları anlattı: http://twitter.com/dokuz8haber/status/767048917955518464 dokuz8HABER/Serpil Ağtoprak