Webometrics sitesinin Türkiye’deki üniversiteleri listeden çıkarmasına neden olduğunu iddia ettiği Özhan Sağlık, dizininin çalınmasına ilişkin kendisinin adım attığını açıkladı.

Üniversitelerin küresel performans ve prestijlerinin işareti olarak webdeki varlığının ne kadar güçlü olduğunu ölçerek buna göre sıralamasını yapan Webometrics sitesi, Ocak’tan beri Türkiye’deki üniversiteler hakkında bilgi sağlamaya son vermiş olduğunu duyurmuştu. Webometrics'in Türkiye’deki üniversiteleri listeden çıkarmasına neden olduğunu ve izinsiz kopyaladığı iddia edilen Özhan Sağlık'tan açıklama geldi. Sağlık, "Webometrics, 'Verilerimizi izinsiz kopyalayan Türk firmaları var' diyor. Ben de 'Ürününüzü Türk üniversiteleri kullanıyor, böyle yapmayın. İsterseniz bana bildirin bu firmayı yetkili mercilere iletelim' dedim. Fakat suçlayacak birini arıyor" diye konuştu. İddiaları reddeden ve asıl olarak kendisinin durumu düzeltmek için adım attığını ifade eden Bursa Uludağ Üniversitesi öğretim görevlisi Sağlık, şöyle devam etti: "YÖK'ün hakkımda inceleme istemesiyle bu durumdan haberdar oldum. Üniversitemiz, bu konuda gerekli incelemeyi yapmıştır, olayla ilgili bir ilişkim olsaydı gereği zaten yapılırdı."

"OLAYLA BİR İLİŞKİM OLSAYDI, GEREĞİ ZATEN YAPILIRDI"

Sağlık, "Webometrics'deki iddialar üzerine açıklamam" başlığıyla yaptığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 1. 27 Ocak'ta Türkiye'nin dizinden çıkarılacağı haberini gördüğüm gibi ilgili dizinin editörüne bu eylemi yapan firmaları belirtirse yetkili mercilere bildireceğimi söyledim. 2. Ben meseleyi çözemeyince şifahen durumu YÖK'e bildirmeye gayret ettim. Burada resmi bir süreç izlemedim, tanıdığım kişiler aracılığıyla ilerlemeye çalıştım. 3. İlgili editör meseleyi nasıl anladıysa adımı vererek beni bahsi geçen heranking Web sitesiyle ilişkilendirmiş. 4. Ben, YÖK'ün hakkımda inceleme istemesiyle bu durumdan haberdar oldum. Üniversitemiz, bu konuda gerekli incelemeyi yapmıştır, olayla ilgili bir ilişkim olsaydı gereği zaten yapılırdı.

"WEB SİTESİYLE TÜRKİYE'NİN İLİŞKİSİ SORGULANMALI"

5. Bahsi geçen heranking web sitesiyle Türkiye'nin ilişkisi zannı sorgulanmalı, çünkü alan adını incelediğimizde ne adres ne telefon bilgileri Türkiye'ye ait görünüyor. 6. Ben dizinin editörüne bu e-postayı atmak için bir hazırlık yapmıştım fakat YÖK konuya müdahil olduğu için herhangi bir eylemde bulunmadım. 7. Böyle gündeme geldiğim için üzgünüm. Bu eylemi yapacak tıynette değilim, bir şey yaptıysam yaptım derim. Ben ülkemize atılan iftiraya engel olmak istedim, eğer ortada bir durum varsa bunun bildirilmesini istedim. Bir Türk gibi dosdoğru durmaya çalıştım. Vicdanım rahattır."