HDP'ye yönelik gerçekleştirilen operasyon ve Diyarbakır'da yaşanan patlamanın ardından Türkiye bugün WhatsApp, Twitter, Facebook ve Youtube'a erişemedi ve bağlantı sorunları yaşadı. Peki bu durumun sebebi ne?

[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]B[/mks_dropcap]BC Türkçe'ye konuşan bilişim uzmanı Dağhan Uzgur, bu erişim engelinin mahkeme kararı olmaksızın yapılan ve bir nevi 'boğaz sıkma' olarak tabir edilen bir durum olduğunu vurguladı ve bu yöntemle belli sitelere erişimin yavaşlanmasının hedeflendiğini belirtti.

'BOĞAZ SIKMA' İLE NE AMAÇLANIYOR

İnternet erişiminde bugün yaşanan sorunla ilgili açıklama yapan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yaşanan sıkıntıyı 'internet sorunu' olarak açıklarken, daha sonra Başbakan Binali Yıldırım bu engellemenin bilinçli olarak yapıldığını ve 'güvenlik açısından' bu yola başvurulduğunu ve 'tehlike bertaraf edildikten sonra her şeyin normale döneceğini' belirtti.

Güvenlik uzmanı Uzgur ana operatörlere giden bir karar ile internet kullanımını engellemek için internetin yavaşlatıldığını belirterek erişim engelinin kaynağı olarak operatörleri işaret ediyor.

ERİŞİM ENGELİ NEDEN SADECE BELLİ SİTELER İÇİN GEÇERLİ?

İnternet erişimine yönelik yapılan bu yavaşlatmanın tüm interneti kapsamayıp, sadece yüksek etkileşim alan popüler siteleri hedef aldığını belirten Uzgur sorunu, 'hedef alınan sitelerin IP adreslerine yönelik bir hat limiti uygulandığını ve siteye ulaşılmaya çalışıldığında normalden daha düşük internet erişimine sahip olunduğu için sayfanın yüklenemediği' ifadeleriyle açıkladı.

61616aa

İNTERNETE ERİŞMEK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Türkiye'de yaşayan vatandaşların çeşitli olaylar sebebiyle internete erişememesi dolayısıyla bilgi dağarcığına eklediği VPN, bu tip durumlarda en çok kullanılan yöntem. İnternet tarayıcısına yükleyeceğiniz, çeşitli şirketlerin ücretsiz veya paralı olarak sunduğu VPN uygulamaları ile erişmeye çalıştığınız siteye yurtdışından rastgele bir IP adresi üzerinden o ülkeden bağlanıyormuşçasına giriş yapılabiliyor.

Bir diğer çözüm ise kendi içerisinde alternatif bir yöntem kullanarak internete farklı erişim rotası izleyen Tor tarayıcısını kullanmak. Tor, internete bağlanırken erişmek istediğiniz site ile bilgisayarınız arasına ekstra erişim basamakları ekleyerek hem dijital güvenliğinizi arttırıyor, hem de erişim engeli bulunan sitelere ulaşmanızı sağlıyor. Tor kullanımıyla ile ilgili detaylı açıklamayı bu adreste bulmak mümkün.

PEKİ ERİŞEMEDİĞİMİZ SİTELERE GİRMEK İÇİN KULLANDIĞIMIZ VPN GÜVENLİ Mİ?

Ne kadar cazip gözükse de VPN kullanımının da bir takım riskleri bulunuyor. Özellikle ücretsiz VPN hizmeti veren uygulamalarının kişisel verileri toplama ve onları kullanma imkanı bulunuyor. Bu yüzden kişisel bilgilerin kullanılmasını gerektiren sitelerde VPN servisinin kapatılması vurgulanıyor.

Dokuz8HABER