Yargıtay’ın onadığı kararı tanımayan ‘Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ hakkında değil, bakanlığı şikâyet eden Avukat Balkan Tunalı hakkında soruşturma başlatıldı. Avukat Tunalı, üç ayrı soruşturmada da haklı bulundu.

Arı Yetiştiricileri Birliği’nin 2015 yılındaki Genel Kurulu, iki bakanlığın adının geçtiği bir “avukat soruşturması”na konu oldu. Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu’nun bir üyesi, birlik genel kurulunun yapıldığı 2015 yılında ihraç edilerek kurumdan uzaklaştırıldı. İhraç edilen yönetim kurulu üyesinin yaptığı itiraz da yerel mahkemece reddedildi. Yargıtay’ın yerel mahkemenin kararını onamasıyla karar kesinleşti.

YARGITAY KARARINI TANIMADILAR

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre Yargıtay’ın kararına rağmen o dönemki ismiyle ‘Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yetkilileri ihraç edilen üyenin genel kurula katılmasını istedi. Bu kararın ardından Arı Yetiştiricileri Birliği avukatlarından Balkan Tunalı, bakanlığa başvurarak Yargıtay’ın onayladığı kararı anımsattı. Bu hatırlatmaya rağmen bakanlık yetkilileri kararını değiştirmedi.

“MUZ CUMHURİYETİ MEMURU”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndaki yetkililerin yargı kararını tanımaması üzerine avukat Tunalı konuyu Adalet Bakanlığı’na taşıdı. Tunalı, söz konusu kararı veren memurlarla ilgili şikâyette bulundu. Avukat Tunalı, Adalet Bakanlığı’na sunduğu dilekçesinde, “Memurlar, mahkeme kararlarına uyulmamasını emredecek düzeyde ayakları yerden kesilmiş kimselerdir. Kendilerini ‘muz cumhuriyeti’ memuru olarak gören kimseler hakkında işlem yapılarak bu ülkenin hukuk devleti olduğunun vurgulanması bakımından tarafıma bilgi verilmesini talep ederim” dedi.

AVUKATA HAKARET SORUŞTURMASI

Adalet Bakanlığı, bu başvurunun ardından Yargıtay kararını tanımayan bakanlık yetkilileri değil, şikâyetçi avukat hakkında soruşturma başlatılmasına karar verdi. Bakanlık, avukat Tunalı’nın ifadelerinin kamu görevlisine hakaret niteliği taşıdığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

AVUKAT BERAAT ETTİ

İlk incelemeyi yapan Ankara Batı 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi, sözlerin “eleştiri amacıyla” sarf edildiği gerekçesiyle soruşturma açılmasına yer olmadığına karar verdi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın itirazı üzerine Kırıkkale 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi soruşturmanın başlatılmasına hükmetti.

BAKANLIK YETKİLİLERİ YARGILANMADI

Son soruşturmayı gerçekleştiren Ankara 33’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ise sözlerin eleştiri niteliğinde olduğuna hükmederek avukat hakkında beraat kararını verdi. Bu karara da itiraz eden bakanlığın son başvurusunu ise Ankara Bölge 6’ncı Ceza Dairesi değerlendirdi. Bakanlığın davaya katılma ve kanun yoluna başvurma hak ve yetkisine sahip olmadığına karar veren mahkeme, beraat kararına kesinlik kazandırdı. Yargıtay kararına rağmen kurumdan ihraç edilen kişiyi genel kurula davet eden bakanlık yetkilileri ise yargılanmadı.