CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, son bir yılda bebek bakım masraflarında büyük artış yaşandığını bildirdi. Taşcıer, “Bebeğin ve annenin beslenmesi ile bebeğin temizliği masraflarında bir yılda ortalama yüzde 33’e varan artışlar yaşandı” dedi.

Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik krizin günden güne derinleştiğini bildiren TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, yeni çocuk sahibi olan yurttaşların bu krizden daha ağır bir şekilde etkilendiğini söyledi.

BİR YILDA ORTALAMA YÜZDE 33'LERE VARAN ARTIŞ

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre,bebek ve annelerin doğum sonrası kullandığı malzemelere yönelik fiyat araştırması yapan Taşcıer, yaşanan fiyat artışının ailelerin üzerinde ağır bir yük olduğunu söyledi. CHP'li Taşcıer, “Bebeğin ve annenin beslenmesi ile bebeğin temizliği masraflarında bir yılda ortalama yüzde 33’lere varan artışlar yaşandı. Türkiye’de geçen yıl 1 milyon 183 bin 652 bebek doğduğu düşünüldüğünde, milyonlarca ailenin dünyaya getirdikleri biricik yavrularını büyütebilmek için büyük harcamaları göğüslediği de görülebilecektir" ifadelerini kullandı.

SADECE SON BİR YIL ARTIŞI GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ

Artan bebek bakım masraflarının, bebeğin ve annenin beslenmesi ile bebeğin temizliği özelinde, sadece son bir yılda ne ölçüde arttığını tespit edebilmek için inceleme çalışmasının yapıldığını kaydeden Taşçıer, "En bilinen iki süpermarket ve bir anne bebek ürünleri mağazasının online satış platformlarında Nisan, Mayıs 2019 ve Mayıs 2020 tarihlerindeki sayfalarında yine en bilinen markaların satış fiyatları karşılaştırılmıştır. Böylece söz konusu markaların bir senede, aynı ürünlerindeki fiyatların artış oranı ortaya konulmuştur" dedi.

KALEM KALEM ARTIŞLAR

CHP'li Taşcıer'in hazırladığı rapora göre bebek bakımında son 1 yılda fiyatı en çok artan ürün annelerin süt miktarını artırmak için kullandığı sütlü içecekler. Bu üründe fiyat yüzde 99,8’lik artışla ikiye katlanmış duurmda. Emziren anneler için olan 200 gramlık sütlü içecek karışımının fiyatı 9,98 liradan, 19,95’e yükseldi. Diğer ürünlerde artan fiyatlar aşağıdaki şekilde; ►Prematüre, 2,3 ve 4 beden bezleri: yüzde 23,6 ►Bebek sütü ve 18 ay sonrası için devam sütü: yüzde 25,9 ►Bebek maması: yüzde 24,3 ►Bebek şampuanı: yüzde 33,6 ►Pişik önleyici bebek kremi: yüzde 28,6