Kabinede alınan normalleşme kararı doğrultusunda AVM'ler bugün itibariyle açılıyor. Pek çok AVM ise tam kapasite çalışmak için 1 Haziran'ı bekliyor.

Türkiye'de koronavirüs tedbirlerinin gevşetilmesiyle birlikte AVM'ler bugün açılıyor.

AVM YÖNETİCİLERİ: PAZARDAN DAHA GÜVENLİYİZ

Türkiye genelindeki 436 AVM'nin bir bölümü bugün itibariyle açılacak. Uzmanların kapalı alanlarda toplu şekilde bulunmaktan uzak durulması yönündeki uyarılarının en önemli muhataplarından biri AVM'lerin yöneticileri bu mekanların güvenli olduğunu iddia ediyor. AVM Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hüseyin Altaş, CNN Türk'e yaptığı açıklamada, "AVM’lerimizin yüzde 80’i 2000 yılından sonra yapıldı ve havalandırması yatay değil, dikey havalandırma yani yukarıdan üflediği için virüsü yere indiriyor. Dolayısıyla bilim insanları da bu havalandırma sistemiyle AVM’lerin pazardan, sokaktan daha güvenli olduğunu söylüyor. Apartmanınızın trabzanı, asansörler, ortak alanlarınız, sokak, pazar bizden çok daha kötü" ifadelerini kullandı.

"AVM'LERİN YÜZDE 15-20'Sİ AÇILACAK"

Türkiye'de 50'ye yakın AVM'yi yöneten Jones Lang LaSalle (JLL) Türkiye Başkanı Avi Alkaş ise mağazalarda kesinlikle giysi denemesi yaptırılmaması gerektiğini söyledi. Alkaş, "Mağazalarda hiç deneme yaptırmamak lazım. Çoğu AVM’mizde yüzde 100 taze hava verilebiliyor. Zaten bugün yüzde 15-20’si açılabilecek. Diğerleri de hazırlıklarını tamamladıkça 1 Haziran’a kadar açılacak. Bir AVM’nin hazırlanması 10-15 gün gerektiriyor. Yepyeni teknolojik ihtiyaçlar doğuyor. Biz yönettiğimiz AVM’lerde en yüksek koruma önlemlerini almalıyız, değilse açmamalıyız" dedi.

MARKALAR AVM'LERİ TERK EDİYOR

Öte yandan AVM'lerdeki yüksek kira fiyatları, pek çok markayı sanal market satışlarına ve cadde üstü dükkanlara yönlendiriyor. Dünya gazetesinden Yener Karadeniz'in haberine göre, pek çok AVM, tüm uyarılara rağmen kiracılarından Mayıs ayı içinde kira alacak. Bir süredir kapalı kalan dükkanlar ise bu kiraları ödemek yerine AVM'lerden tazminatsız bir şekilde çıkmak istiyor.