Yeni koronavirüs tedbirlerini eleştiren Kalaycı, ‘’Biz eğlence sektörü olarak can çekişiyoruz. Gezi'den bu yana, yıllardır çok zor durumdaydık. Beyoğlu esnafı olarak pandemi bizim altın vuruşumuz oldu’’ değerlendirmesini yaptı.

YENİ KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ İŞVERENLERİ NASIL ETKİLEYECEK?

‘’Bizim ciddi şekilde 9 aydan beri kapalı olan esnaf grubumuz var ‘’diyen Kalaycı, ‘’Sadece Beyoğlu'nda 240 tane mekan var. Biz onların bir şekilde pandemi kuralları çerçevesinde açılmasını beklerken tekrar bir saat 10 ve 12 değişiklikleri oldu. Bizimle bayağı bir oynamaya başladılar. Son bir altın vuruş olarak cuma günü itibariyle hepimizi kapattılar. Tamam biz 6 ayda bir sene de kapatalım. Ama bizim ekonomimiz ne olacak, biz bu kiraları nasıl ödeyeceğiz? Faturaları nasıl ödeyeceğiz banka kredilerinin nasıl ödeyeceğiz yetkililer Bununla ilgili bir açıklama yapmadı. Biz ibretle bekledik. Tamam biz kapatalım. Herkes bize 'para canlısı, işte bunlar alkol satıyorlar' diyebilirler. Hayır bizim de bir ailemiz var, bizimde bir ekmeğimiz var. Şu anda Beyoğlu'ndaki esnaf arkadaşlarımın yüzde 75'i mal sahipleri tarafından haciz ve icra ile karşı karşıyalar. Ben kapattım, kiramı nasıl ödeyeceğim, personele nasıl para vereceğim. Çok dertliyiz bu konuda’’ dedi.

ÇALIŞANLARIN DURUMU NE OLACAK?

KALAYCI: TÜKENDİK, ARTIK GÜCÜMÜZ KALMADI

Bizi pandemi değil, koronavirüs değil ekonomik kriz öldürecek. Son durumumuz bu. Avrupa'da da örnekleri var, Avrupa'da kapattı. Ben mal sahibime ne cevap vereceğim? Şimdi ben cuma günü akşam 20.00'de dükkanımı kapatıyorum. Ne zaman açılacağı da belli değil. Ben bu ayın ve önümüzdeki ayın kirasını nasıl ödeyeceğim? Tamam biz 3 yıl kapatalım ama bize bir kolaylık sağlayın, destek verin, bir paket sunun. ‘Biz sizi kapattık ama şunları şunları almayacağız’ deyin. Benim SGK çalışıyor, vergileri almaya devam ediyorsunuz. Dükkanı kapatsak dolaplarımız çalışıyor, elektrik faturası dönmeye başlıyor. Ben bunları ne ile ödeyeceğim? Ben şu algıdan da çok rahatsızım. Sanki pandeminin merkezi 9 aydan beri eğlence mekanları ,restoranlar gibi gösterilmeye çalışılıyor. Biz şu an bir AVM'den, bir metrobüsten, 1 metrodan daha mı tehlikeliyiz anlamış değilim. Tamam mesafe dediler mesafeye uymaya çalıştık. Belki uyumayan arkadaşlarımız olmuştur. Bunu savunmuyorum ama masaların aralarını aç dediler açtık, hijyen dediler hijyeni sağladık. Biz de tükendik, artık gücümüz kalmadı. Bu süreç içerisinde Beyoğlu'ndaki 17 esnaf arkadaşım boşandı, ailesi dağıldı. Hep bu ekonomik kriz yüzünden. Biz açtık bir şekilde saat 10'a kadar falan ama benim o barmen, kulüp sahibi arkadaşlarım 9 aydan beri evlerinde eşlerine ve çocuklarına, 'ben işe gitmiyorum' diyemedi.

KALAYCI: SEKTÖRÜMÜZ YILANIN BAŞI SEÇİLDİ

Genelgede bize 'açabilirsin ve paket servis yapabilirsin' diyor. Örneğin, Nevizade'de restoranlar nasıl paket servis yapacak? Müşteri buraya gelip 'iki duble rakı, iki tane meze ver' mi diyecek paket servis olarak. Paket servisin altyapısı bizde yok. Biz restoranlar köşedeki dürümcü değiliz ki. Bence bu insanlar restoranın ne olduğunun farkında değil. Ben net söylüyorum. Bu başından beri bizim için siyasi bir karardır. Bizi başından beri 'şer' mekanlar olarak görüyorlar. Biz kapatalım, tabii ki önce sağlık, tabii ki insanlar ölmesin. Ama yani sektörümüz yılanın başı seçildi. Bütün Türkiye için bunu konuşuyorum. Her gün televizyonlarda eğlence mekanları ve barlar. Her gün bütün haber kanallarında. Bizi artık pandeminin çıkış noktası haline getirdiler. ‘Buralardan yayılıyor.’ ‘Bizim AVM kadar bir metrobüs kadar tehlikeli bir durumumuz mu var’ diye sordum. Bizi ön plana çıkartıp virüsün merkezi olarak göstermeye çalışıyorlar. Televizyonlarda her gün İstiklal Caddesi yayınlanıyor. İstiklal Caddesi kalabalık bir yer bunu engelleyemezsiniz.

‘’DÜKKANLARIMIZA 2 MİLYONA YAKIN YATIRIM YAPTIK’’