İlk olarak 2011’de lüks otel iftarlarına karşı başlatılan ve zamanla bir gelenek haline gelen “Yeryüzü Sofraları” yargılanıyor. Davanın ilk duruşması İstanbul Adliyesi 47 Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Geçen sene de Ramazan ayının ilk günü Taksim’de Galatasaray Lisesi’nin önünde kurulmak istenen Yeryüzü Sofrası nedeniyle ilahiyatçı-yazar İhsan Eliaçık ve 8 kişi İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde 47. Asliye Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı. Duruşmaya CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da destek için katıldı.

DURUŞMA ERTELENDİ

Duruşma, görüntülerin beklenmesi talebiyle 18 Aralık cuma günü saat 10.00'a ertelendi.

"YERYÜZÜ SOFRALARI DEVAM EDECEK"

Dava çıkışı adliye önünde açıklama yapan İhsan Eliaçık, “Yeryüzü sofralarını savunmak için buraya geldik. Gelecek yıllarda da salgın şartları ortadan kalktıktan sonra Yeryüzü Sofraları bu topraklarda olmaya devam edecektir” dedi.

"BU AYIP ONLARA YETER"

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise “İftar sofrasını yargılamak ve hakim önüne çıkarmak AKP’ye nasip oldu. Bu ayıp onlara yeter” dedi. İhsan Eliaçık’ın avukatı Seyhan Ayar ise, “Bu Cuma namazına gidenlerin gözaltına alınmasıyla aynı anlama geliyor” dedi.

NE OLMUŞTU?

Her yıl kurulan sofra geçen sene de Ramazan ayının ilk günü Taksim’de Galatasaray Lisesi’nin önünde kurulmak istenmiş, ancak polislerin valilik yasağı var diyerek sofra bezlerinin serilmesine izin vermeyerek müdahele etmesi sonucu arbede çıkmıştı. Sofranın zorla toplanması ve yırtılmasına  engel olmak isteyenler arasında yer alan İlahiyatçı Yazar R. İhsan Eliaçık  yere düşmüş, kısa bir baygınlık geçirmiş, onu yerlerde gören vatandaşlar ile  polis arasında gerilim iyice artmış ve  müdahele sonucu 8 kişi polisler tarafından gözaltına alınmıştı. Emniyete götürülen Hadiye Yolcu, Muharrem Şaşkın, Nurşen İnal, Rahime Kahraman, Recep İhsan Eliaçık, Sedat İnal, Talha Taşdöğen, Zeynep Duydu Ağbayır serbest bırakılmış ancak haklarında dava açılmıştı.