Türkiye’de 33 günün ardından günlük vaka sayısının binin altına inmesini yorumlayan uzmanlar, yoğun bakımdaki hasta sayılarının artmasına dikkat çekti.

Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye konuşan Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Nilay Etiler, Covid-19’u asemptomatik geçenlerin oranının yüksek olduğunu vurguladı. Yoğun bakım ve entübe hasta sayılarına dikkat çeken Etiler, şöyle konuştu:

"VAKALARIN SABİTLENMESİ HASTALIĞIN BİTTİĞİNİ GÖSTERMİYOR"

“Sadece 1000’li rakamları takip ederek salgının gidişatı hakkında bir bilgi alamıyoruz. Madem vaka sayısı sabitlendi, o zaman neden yoğun bakım hasta sayısı ve entübe hasta sayısı sabitlenemedi? Bizim açımızdan entübe vakalar ve yoğun bakım vakalarının artıyor olması salgının aslında etkisini sürdürdüğünü, yayıldığını bile gösteriyor. Vakaların sabitlenmesi hastalığın bittiğini göstermiyor. Test sayıları yüksek gibi görünüyor ama burada belli gruplara tarama yapıldığı için aslında testler yüksek.”

"HASTALIĞIN CİDDİYETİNDE AZALMA YOK"

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Covid-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala da “Son bir hafta içinde özellikle aktif olgular içinde yoğun bakımda yatanların oranında artış olması. Dolayısıyla bu hem hastalığın ciddiyetinde bir azalma olmadığını, hem de aktif olguların hızlıca azalmasının araştırılması konusunda önemli. Halen risk devam ediyor. Yoğun bakım ve entübe en önemli bulgu. Ciddi azalmadan bahsetmek için şu an erken" ifadelerini kullandı.