YSK'nin ihraç ediliği gerekçesiyle başkanlıklarını veto ettiği HDP'li Van Tuşba Belediyesi Eş Başkan adayı Yılmaz Berki, Edremit Belediyesi Eş Başkan adayı Gülcan Kaçmaz Sayyiğit ve Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesi Eş Başkan adayı Zeyat Ceylan 31 Mart'a girdikleri seçimi kazanmışlardı. YSK bu kişlerin KHK ile ihraç edildiğini gerekçe göstererek mazbataların en çok oy alan ikinci kişiye verileceğini açıkladı.

HDP'li Bu isimler YSK'nin kararını değerlendirdi. Bu kararın kayyum uygulaması anlamına geldiğini belirten HDP'li Başkan adayları şunları söyledi:

SAYYİĞİT: BU İKİNCİ BİR KAYYUM UYGULAMASIDIR

HDP Edremit Belediye Eş Başkanı olarak seçilen Gülcan Kaçmaz Sayyiğit: Bu kararı tanımıyoruz bu ikinci bir Kayyum uygulamasıdır. Oyun bittikten sonra kural değiştirilmez. Sonuçta halkın bize teslim ettiği bir irade var. Bu kararı tanımıyoruz. Eylem ve etkinliklerle bu kararı protesto ediyoruz.

CEYLAN: BU KARAR YOK HÜKMÜNDEDİR

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde seçilen Zeyat Ceylan: Maalesef gayri hukuki bir şekilde gelişti ve bugüne gelindi. Bugünde bu karar verildi. Bu tamamen irade gaspıdır. YSK'nın 13 günü vardı bizi araştırabilirlerdi ama bizi veto etmediler. Partimiz bizim yerimize başka adaylar gösterilidir. O zaman yapmadılar şimdi bize siz KHK'lisiniz diye vermiyorlar. El insaf el vicdan böyle bir şey olabilir. Bu tamamen bir kayyum atamasıdır. Bu süreç hukuki değildir bu karar yok hükmündedir.

BERKİ: AKP KAYBETTİĞİ BÜYÜKŞEHİRLERİN ACISINI BİZDEN ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR

Van'ın Tuşba ilçesi'nde seçilen Yılmaz Berki: Bu kararın hukukla bir alakası yok tamamen siyasidir. Biz YSK'ye başvurduk YSK bizim adaylığımızı kabul etti öyle başvurduk. Şimdi KHK'lı ondan fazla milletvekili Meclis'te görev yapıyor. Biz sonuçta kamu haklarından mahrum değiliz memur da değiliz. Memurluğa girme koşulları belidir. Bizim 5 yıl için belediye başkanlığına seçildik bu sonuçta iktidarın büyükşehirlerde kaybettiği belediyelerin acısını buradan çıkarıyor. Büyükşehirler'de HDP nedeniyle seçimi kaybettiklerini düşündükleri için bizi cezalandırmaya çalışıyor. Biz zaten seçimlerden sonra bu yönde duyumlar alıyorduk. YSK iktidara bağlı bir kurumdur. Biz seçimleri fark atarak kazandık. Ancak bu şekilde seçimleri alabilirlerdi.