İYİ PARTİ'NİN ESKİŞEHİR ADAYI DA BELLİ OLDU

Yerel seçimlere 81 ilde kendi adaylarıyla girmeye karar veren İYİ Parti’de İzmir’in ardından Eskişehir adayı da belli oldu. Bugün Eskişehir'e giden İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı'nın Melih Aydın olduğunu açıkladı.

SÜLEYMAN SOYLU ANKARA'DAN ADAY MI OLACAK? 

Geçtiğimiz gün Ankara'da bir araya geldikleri iddia edilen AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, görüşmede Ankara Büyükşehir Belediye başkanı adaylığı hakkında konuştuğu iddia edildi. Sözcü yazarı Aytunç Erkin, “İki isim yerel seçim konusunda da konuşmuş. Süleyman Soylu’nun da kafasında Ankara Büyükşehir Belediye başkan adaylığı fikrinin olduğu iddialar arasında” dedi.

ÖZGÜR ÖZEL: OYUNA GELEN OLMAYACAĞIZ

CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel İstanbul’da gazetecilerle bir araya geldi. “Partiyi yeniden sosyal demokrat kimliğine büründüreceklerini” söyleyen Özel, ‘Oyuna gelmeyelim’ derken ‘oyuna gelen’ olmayacağız. İstanbul'u kazanırsak değişim kesin, kaybedersek yarış dengede geçer. İdeolojik değişimi savunuyoruz” dedi.

ENGİN ALTAY GENEL MERKEZ'İN SAFHINA MI GEÇTİ? 

Seçimler sonrası 'değişim' çağrısı yapan İmamoğlu ile bazı CHP'li kurmayların katıldığı çevrim içi toplantıda yer alan isimlerden Engin Altay, Kılıçdaroğlu ile görüştü. T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre, Altay’ın, “Grubu bir arada tutmak için üzerime düşeni yapmaktan kaçınmayacağım” dediği, kurultay sonrasında Özgür Özel’in yerine grup başkanlığına hazırlandığı iddia edildi. Söz konusu görüşme kulislerde, Altay'ın Kılıçdaroğlu'nun tarafına geçtiği yönünde yorumlandı.

AKŞENER'DEN VEKİLLERİNE TALİMAT

Sözcü gazetesi yazarı Aytunç Erkin, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Başkanlık Divanı toplantısı sonrasında vekillere verdiği talimatı yazdı. Erkin'in aktardığı kulis haberine göre, Akşener, İYİ Partili vekillere '81 ilde seçimlere ittifak yapmadan gireceklerini' hatırlatarak 'basında, bu karardan farklı anlaşılabilecek bir yorum yapmamalarını' istedi.

ULUSLARARASI BASIN ENSTİTÜSÜ: BASKI GİDEREK ARTACAK

Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), çok sayıda basın meslek örgütüyle bir araya gelerek, 2-5 Ekim tarihlerinde Türkiye'deki basın özgürlüğü ile ilgili inceleme yaptı. Heyet, dört gün süren basın özgürlüğü misyonuna ilişkin gözlem ve bulgularını, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Heyet tarafından yapılan açıklamada Türkiye'deki basın çalışanlarının üzerindeki katlanarak artan baskılara dikkat çekildi. Yerel seçimlere işaret eden heyet, “Seçimlere doğru baskı artmaya devam edecek” dedi. Dokuz8 Haber ve Dokuz8 Akademi de toplantıya katılan kurumlar arasındaydı. 

AYM, CAN ATALAY'IN BAŞVURUSUNU GENEL KURUL'A SEVK ETTİ

Gezi Davası'nda aldığı hapis cezası onanan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın "hak ihlali" başvurusu Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) bugünkü toplantısında ele alındı. Can Atalay'ın başvurusuna yönelik dosyanın AYM Genel Kurulu'na sevk edilmesi yönünde karar verildi. Bu karar gereğince, AYM Genel Kurulu, bireysel başvuruyu daha sonra ele alacak. Genel Kurul'un ne zaman toplanacağına dair ise herhangi bir açıklama yapılmadı.

İMAMOĞLU'NDAN ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ'NE DESTEK

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş’ın başlattığı Can Atalay’a Özgürlük Yürüyüşü’ne İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan yürüyüşe destek açıklaması geldi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan İmamoğlu, “Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Sn. Erkan Baş’ın, seçilmiş milletvekili Can Atalay için başlattığı yürüyüşü destekliyorum. Seçime girmenin serbest, kazanmanın ise yasak sayılması düşündürücüdür. Türkiye’de her açıdan dar bir alana sıkıştırılan siyaset anlayışını baştan aşağı değiştirmek, gerçek bir demokrasi ve adalet inşası için zorunluluktur” dedi.

FERİT ŞENYAŞAR: KATLİAM YAPANLARI KORUMAYIN

Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenşayar, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı ilk konuşmasında, Suruç'ta 14 Haziran 2018 tarihinde AKP eski Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve akrabaları tarafından babası ve iki kardeşinin katledilmesini anlattı. Ferit Şenyaşar, sözünü kesen AKP sıralarına, “Katliam yapanları korumayın” diyerek tepki gösterdi.

ERDOĞAN'DAN YERLİKAYA'YA: ARKANA BAKMA, SONUNA KADAR GİT

Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Bakan Yerlikaya ile görüşerek organize suç örgütlerine yönelik artan operasyonlarla ilgili gelişmeler konusunda Bakan’a "Arkana bakma, aynen devam. Sonuna kadar git" dedi.

SOYLU'NUN DAĞITTIĞI ÇAKARLARI YERLİKAYA TOPLATACAK

İçişleri Bakanlığı’nın yoğun şikayetler nedeniyle eski bakan Süleyman Soylu döneminde usulsüz dağıtılan çakarları toplatma kararı aldığı iddia edildi. Halk TV'de yayınlanan 'Yeni Bir Sabah' programında konuya ilişkin bilgi veren gazeteci İsmail Küçükkaya’nın aktardığına göre, şimdiye kadar 2500 kişiye çakar verildiği iddia ediliyor. Şikayetler sonrası ise yeni çakar dağıtımı durduruldu.

BİR KLASİK... AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ

Yeşil Sol Partiemekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi için Meclis Genel Kurulu’na grup önerisi getirdi. Yeşil Sol Parti’nin grup önerisi AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla Meclis Genel Kurulu’nda reddedildi.   

YENİ ZAMLAR YOLDA

Yılbaşından sonra emlak vergisi, MTV, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları ve araç muayene ücretleri gibi yurttaşı yakından ilgilendiren vergilere zam gelecek. Dünya Gazetesi yazarı Naki Bakır'ın haberine göre, zam oranı yüzde 60’a yakın olacak.

KONUT SATIŞI YİNE DÜŞTÜ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'de geçen ay yapılan konut satış işlemi sayısı bir önceki aya göre yaklaşık yüzde 16 azaldı.

BENZİNE BİR İNDİRİM DAHA 

Bugünden itibaren geçerli olmak üzere benzinde gerçekleşen 2 lira 7 kuruşluk indirimin ardından, 6 Ekim Cuma gününden itibaren 1 lira 17 kuruşluk bir fiyat indirimi daha bekleniyor. Güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre; İstanbul'da motorinin litre fiyatı 40.13 liradan satılıyor. Benzinin litresi ise ortalama 34.64 liradan satılıyor.

ERDOĞAN'IN KORUMA ORDUSUNA GÜNDE MİLYONLAR AKIYOR

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık gündem olan koruma ordusu için yapılan harcamanın günlük miktarı dudak uçuklattı. Cumhuriyet'in haberine göre; Erdoğan’ın günlük korunma maliyeti 245 kişinin asgari ücretine karşılık gelen 2.8 milyon lirayı buluyor. Erdoğan’ın korumaları için geçen yılın ağustos ayına kadar ise 337 milyon 722 bin 804 TL harcama yapılmıştı. Böylelikle Erdoğan’ın koruma “ordusu” için yapılan harcama geçen yıla oranla iki kat artmış oldu. 

KENDİ ÇOCUĞUNU İSTİSMAR ETMİŞTİ: KURAN'A HİZMET VAKFI'NIN SORUMLUSU SERBEST BIRAKILDI

Dört yaşındaki çocuğuna cinsel istismarda bulduğu iddia edilen Kuran’a Hizmet Vakfı’nın sorumlusu Ayhan Şengüler’in dosyası kapatıldı. BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre; 27 yaşındaki Anne H.Ş., kızı D.Ş.’nin, babası Ayhan Şengüler tarafından istismara maruz bırakıldığı iddiası ile 20 Şubat 2023 tarihinde İstanbul Çekmeköy İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek şikâyetçi oldu. Anne H.Ş., savcının hastane raporlarına dayanarak tutuklama istediği Şengüler’in cezalandırılmasını talep ediyor.

TEPKİ ÇEKEN İMAMA İSMAİLAĞA CEMAATİ SAHİP ÇIKTI

Depremde ölenlerin “cenazelerinin koktuğu, içlerindeki bir Suriyelinin cenazesinin kokmadığı” ifadeleriyle tepki çeken imam Seyfullah Akyiğit’e, İsmailağa Cemaati sahip çıktı. Cumhuriyet'in aktardığına göre, cemaatin ölen lideri Mahmut Ustaosmanoğlu’nun torunu Abdulhalik Ustaosmanoğlu, “birilerine şirin gözükmek için Akyiğit’in itibarına kastedildiğini” savunarak “Müslümanlara, İslami değerlere sahip çıkın” dedi.

BEŞTAŞ'IN YARGILANMASI DURDURULDU

Yeşil Sol Parti Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş'ın 'örgüt üyeliği' suçlaması ile yargılandığı davada mahkeme, milletvekili seçilmesiyle yeniden yasama dokunulmazlığı kazandığını ifade ederek yargılanmasının durdurulmasına karar verdi.

ISPARTA'DA 6 TARIM İŞÇİSİ HASTANELİK OLDU

Isparta'da çadırda ateş yaktıkları tenekeden sızan gazdan etkilenen aralarında çocukların da olduğu 6 tarım işçisi hastaneye kaldırıldı. Karbonmonoksit gazından etkilendikleri belirlenen Suriye uyruklu işçiler, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Isparta Şehir Hastanesine ile Isparta Araştırma ve Uygulaması Hastanesine kaldırıldı. İşçilerin hayati tehlikelerinin sürdüğü belirtildi.

ANKARA'DA KÖMÜR MADENİNDE GÖÇÜK: 15 İŞÇİ YARALANDI

Ankara'nın Beypazarı ilçesindeki kömür madeninde göçük meydana geldi. Ankara Valiliği, olayda 15 kişinin yaralandığını duyurdu. Beypazarı Kaymakamı Vedat Yılmaz ise yaralanan işçilerin hayati tehlikesi bulunmadığı bilgisini verdi.

6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN MADDİ HASARI AÇIKLANDI 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat depremlerinin yarattığı maddi hasarı açıkladı. Özhaseki, maddi hasarın 100 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.

IRAK VE SURİYE TEZKERESİ MECLİS'TE 

Irak ve Suriye'ye asker gönderme tezkeresinin süresinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla gönderilen tezkerede, Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süre giden çatışma ortamının, milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiği ifade edildi. 

GÖÇ İDARESİ BAŞKANI AÇIKLADI: TÜRKİYE'DE YASAL OLARAK BULUNAN KAÇ YABANCI VAR? 

Göç İdaresi Başkanı Atilla Toros, Meclis Göç ve Uyum Alt Komisyonu'nun Türkiye'de bulunan mülteciler ile düzensiz göçmenlere yönelik çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Toros, gerçekleştirdiği sunumda, Türkiye'de yasal olarak bulunan yabancı sayısını 4 milyon 741 bin 115 olarak açıkladı. Bu sayının çoğunluğunu geçici koruma altındaki Suriyeliler oluşturuyor. Geçici koruma altındaki Suriyelilerin sayısı 3 milyon 279 bin 152.

ABD'DE EN ZENGİN 400 KİŞİ AÇIKLANDI: 2 TÜRK DE VAR

Ekonomi dergisi Forbes, ABD’nin en zengin 400 isminin yer aldığı listeyi açıkladı. En zenginler toplam varlıklarına net 500 milyar dolar daha ekledi. 2023 listesine özel havacılık ve savunma şirketi Sierra Nevada Corporation'ın (SNC) sahipleri Eren Özmen ve Fatih Özmen de girdi. Böylece listede 2 Türk de yer almış oldu.

KREMLİN SÖZCÜSÜ: BATI, UKRAYNALILARI UCUZ ASKER OLARAK KULLANIYOR

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, basına açıklamalarda bulundu. "Batı, Ukraynalıları ucuz asker olarak kullanıyor" diyen Peskov, "Son Ukraynalıya kadar savaşma niyetlerini hiç gizlemiyorlar. Er ya da geç Ukraynalılar, kendilerine yönelik bu sözleri, bu duyguları bizzat duymaya başlayacak ve artık bu hoşlarına gitmemeye başlayacak." Dedi.

TRUMP SAHALARA GERİ Mİ DÖNÜYOR? 

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin kendi partisinden üyelerinin de oylarıyla görevine son verilmesinin yankıları sürüyor. Sputnik'te yer alan habere göre, Teksas'ın Cumhuriyetçi Kongre üyesi Troy Nehls, eski ABD Başkanı Donald Trump'ı Temsilciler Meclisi'nin 'bir sonraki başkanı' olarak aday göstereceğini söyledi.

KANARYA ADALARI'NDA YANGIN: 3 BİNİ AŞKIN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları'nda orman yangını çıktı. Yetkililer yangın sebebiyle 3 bini aşkın kişinin tahliye edildiğini açıklandı. Alevlerin yaklaşık 15 bin hektarlık alana yayıldığı, bunun Ada'da son 40 yıldaki en kötü orman yangını olduğu bildirildi.

ZİMBABVE'DE KOLERA SALGINI 

Zimbabve'de kolera salgınında ölenlerin sayısı 100'ü geçti. Zimbabve Sağlık Bakanlığı verilerine göre, salgının başladığı şubattan bu yana 5 binden fazla şüpheli vaka tespit edilirken, 100'ü aşkın şüpheli ölüm kaydedildi.

YUNANİSTAN'DA VAKA SAYILARI ARTIŞA GEÇTİ

Yunanistan'da Covid-19 sebebiyle hastanede tedavi gören hasta sayısı 800' aştı, entübe hasta sayısı ise 150'yi geçti. Vaka sayısında artış yaşanmasında okulların açılmasının etkili olduğu düşünülürken ülkede Covid-19'a karşı Ekim ayında yeni bir aşılama sürecinin başlatılması bekleniyor.

HİNDİSTAN'DA SEL: 14 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 120 KİŞİ KAYIP

Hindistan’da meydana gelen selde ilk belirlemelere göre 14 kişi hayatını kaybetti, 23'ü asker 120 kişi kayboldu. Öte yandan Bangladeş'te de bazı bölgeler için sel uyarısı yapıldı. Selin "buzul gölünün taşması" nedeniyle meydana geldiğini düşünen yetkililer, konuyu araştırıyor.