İSRAİL'İN GAZZE'YE YÖNELİK SALDIRILARINDA SON GELİŞMELER... 

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 34. Gününde de devam etti. İsrail tarafından bir eve düzenlenen hava saldırısında 12 sivil hayatını kaybetti. Görgü tanıkları, İsrail savaş uçaklarının Deyr el-Beleh kentine düzenlediği saldırının büyük yıkıma yol açtığını söyledi.

YARGI KRİZİNE TEPKİ YAĞDI

Yargıtay bir ilke imza attı, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay için “hak ihlali” kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin skandal niteliğindeki bu kararının ardından siyasette tansiyon yükseldi. Türkiye’nin pek çok noktasında barolar Adalet Saraylarının önünde nöbete geçti. İstanbul Barosu adına konuşma yapan Anayasa Hukukçusu ve eski CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, "Cumhurbaşkanı makamında, sarayında oturanlar, başka bürokratlar, Adalet Bakanı gibi farklı açıklamalarda bulunmaktadırlar. O zaman acaba Türkiye’de bir anayasal yönetim ve onun etrafında bir paralel yönetim mi vardır sorusu gündeme geliyor" dedi. Hem İstanbul hem İzmir Barosu, Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM'nin kararına uymamasına ilişkin tepkiler sürüyor. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ile görüşerek, "Yargı krizi ve darbe girişimiyle ilgili Meclis Danışma Kurulu'nu olağanüstü toplamasını talep ettim. Kendisi gün içerisinde bu yönde bir çağrı yapacağını belirtti" dedi. Ancak o görüşme olmadı. Özel, Meclis Danışma Kurulu toplantısının yapılmayacağını bildirdi. CHP lideri, "Aldığımız karar gereği, yargı krizi ve darbe girişimini gündemde tutmak amacıyla bugünden itibaren TBMM Genel Kurulu'nu terk etmeme eylemine başlıyoruz" dedi.

İYİ Parti, yargıdaki krizin ardından Yargıtay'ın önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada Yargıtay üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "HSK derhal bir soruşturma başlatmalıdır" dedi.

SIRRI SÜREYYA ÖNDER: CAN ATALAY HAKKINDAKİ METNİ KENDİ NÖBETİMDE OKUMAYACAĞIM

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Yargıtay'ın Can Atalay hakkında Meclis’e yönelik “Hükmü okutup, vekilliği düşürün” şeklindeki ifadesini 'anayasal düzene dönük bir darbe girişimi' olarak nitelerken kendi nöbetinde bunu okutmayacağını ifade etti. HEDEP Grup Başkanvekilleri ise AİHM ve AYM kararlarına uyulmamasıyla ilgili TBMM'de genel görüşme açılmasını talep etti.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve parti sözcüsü Sera Kadıgil, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Erkan Baş, Yargıtay'ın hamlesinin bir yargı darbesi girişimi olduğunu ve kendileriyle dayanışma gösterenlerle birlikte püskürteceklerini söylerken Seda Kadıgil ise "Kendisini devletin sahibi zanneden herkes bilmelidir ki ortada bir anayasa yoksa bir devlet de yoktur" diye konuştu.

SOL Parti tarafından yapılan açıklamada ise, “Yargı eliyle gerçekleştirilmeye çalışılan bu darbe girişimi karşısında eşit, özgür demokratik bir ülke için ayağa kalkma zamanıdır” denildi.

YARGI KRİZİNE AKP'LİLERDEN DE TEPKİ GELDİ 

Yargıtay’ın skandal hamlesine iktidar kanadından da tepkiler geldi. Muhalefetin 'yargı krizi' ve 'darbe girişimi' olarak yorumladığı karar, AKP içinde de tepkilere neden oldu. Şamil Tayyar, Hüseyin Çelik, Hayati Yazıcı ve Faruk Çelik gibi isimler Yargıtay'ın kararını eleştirdi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum ise kararı savundu.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, "Anayasa Mahkemesi'nin İnsan Hakları Sözleşmesi'ne uygun özgürlükçü kararlarını ve bu kararı alan üyelerini Yargıtay'ın hedef yapması çok yanlış olmuştur" ifadelerini kullandı. T24'ten Murat Sabuncu'ya konuşan Gül, Yargıtay'ın aldığı kararı "İzahi mümkün değil" olarak yorumladı.

BARIŞ PEHLİVAN HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle 5. kez cezaevine giren ve denetimli serbestlik hakkından yararlanmasına izin verilmeyen Barış Pehlivan, tutuklu bulunduğu açık cezaevinden izin alarak Çağlayan Adliyesi'ne geldi. Duruşma öncesi açıklamalarda bulunan Pehlivan, "Üç aydır hukuksuz bir sürecin içindeyim. Umarım o sürecin bittiğine tanık olacağız" dedi.

TOLGA ŞARDAN: VİCDANIM ÇOK RAHAT

Sansür yasası kapsamında tutuklandıktan birkaç gün sonra tahliye edilen gazeteci Tolga Şardan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ilk yazısını haftaya cuma yayınlayacağını belirtirken "Başımı öne eğecek hiçbir işim olmadı, vicdanım çok rahat" dedi.

ÜMİT DİKBAYIR PARTİSİNE DİLEKÇE VERDİ

İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, partinin Genel Başkanı Meral Akşener'in hesaplarını incelettiği ve belediyelerle ticari ilişkisi olduğu iddialarına ilişkin İYİ Parti Disiplin Kurulu ve Meclis Grubu'na dilekçe verdi. İddiaları yalanlayan Dikbayır, "Bu itibar cellatlığının sorumlularının tespiti ve haklarında gereğinin yapılmasını talep ederim" dedi. Öte yandan İYİ Parti Sakarya İl Başkanı Serdip Dokumacı ile yönetim kurulu üyelerinin, İYİ Partili Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır'a yakın olduğu gerekçesiyle İYİ Parti Genel Merkezi tarafından istifaya zorlandığı öne sürüldü.

MURAT AĞIREL: TUZLASPOR HAKKINDA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Gazeteci Murat Ağırel, Halk TV'de Tuzlaspor ile ilgili anlattıkları hakkında savcılığın bilgi almak için kendisini çağırdığını, Tuzlaspor hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi. Tuzlaspor Başkanı Mehmet Berzan İlhanlı'ya 4 ayrı suçlama yöneltildi. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Tuzlaspor Başkanı Mehmet Berzan İlhanlı hakkında "mal varlığı değerlerini aklama", "Futbol ve Diğer Spor Müsabakalarında Bahis ve Şans Oyunları Düzenlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet", "mal varlığı değerlerinin gayrimeşru kaynağını gizlemek" ve "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçlarından soruşturma açıldı. Ağırel, Tuzlaspor'un bu sene ve geçtiğimiz sene Passolig'de 21 bin TL, 35 bin TL ve 50 bin TL gibi astronomik fiyatlara bilet sattığını ortaya çıkaran Ağırel, Tuzlaspor'un son 4 yılda 100'lerce oyuncuyu transfer ettiğini veya yollarını ayırdığını da anlatmıştı. 

BİR SİGARA GRUBUNA DAHA ZAM GELDİ

JTİ, BAT ve Philip Morris grubuna gelen zamların ardından Imperial Tobacco grubuna zam yapıldı. Zamların ardından grubun en ucuz sigarası 45 en pahalı sigarası ise 57 oldu.

YİYİP İÇİP ÖDEMEYEN KAYMAKAMDAN ÇELİŞKİLİ İFADELER

Gittiği lokantada hesabı ödemeyen Yusufeli Kaymakamı Hacı Kerim Meral, açıklamasında önce “Kumpas kurmuşlar” dedi, ardından ise "Hesabı ödeyecektim" açıklamasında bulundu. Lokanta sahibi Ferhat Kodat ise "Haberler çıkınca gelip özür diledi, kabul etmiyorum" diye konuştu.

DARP EDEN ÖĞRETMEN SERBEST BIRAKILDI

Beylikdüzü'ndeki bir mesleki eğitim merkezinde öğrencisini kitapla darbeden öğretmen ile mağdur öğrencinin ağabeyi hakkında adli kontrol kararı verildi. Olaya ilişkin yapılan araştırmada, öğretmen M.Ş.B'nin dersinde öğrencisi Y.E'yi müzik dinlemesi üzerine uyardığı, yaşanan tartışma sonrası kitapla kafasına vurarak darbettiği, olayı öğrenen öğrencinin ağabeyi İ.E'nin de kardeşiyle okula giderek darbettiği öğretmenin sol el bileğinde kırık oluştuğu belirlendi.

EZGİ MOLA'YI TAKİP EDEREK TACİZDE BULUNMUŞTU: DAVADA KARAR ÇIKTI

Oyuncu Ezgi Mola’nın, tanımadığı bir şahsın kendisini takip ederek taciz ettiği gerekçesiyle açtığı davada karar çıktı. Mahkeme, Kemal K.’yi ‘cinsel taciz’, kişilerin huzur ve sükununu bozma’ ve ‘tehdit’ suçlarından 1 yıl 5 gün gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanık hakkındaki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına da hükmetti.

BİR KADIN DAHA KATLEDİLDİ

Malatya'nın Battalgazi ilçesinde evli olduğu Aytan Nazin'i ateşli silahla vurarak katletti. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan Aytan Nazin kaldırıldığı Battalgazi Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Abdürrahim Nazin ise emniyetteki sorgusunun ardından sevk edildiği adliyede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

SOSYAL MEDYA YAYINCISI BİRCAN YILDIRIM TUTUKLANDI

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İsrail Başbakanı Netanyahu’nun 2 milyar dolar karşılığında anlaştığını ve 1 milyon Filistinli’nin Türk vatandaşı olacağı” yönündeki paylaşımı nedeniyle gözaltına alınan sosyal medya yayıncısı Bircan Yıldırım tutuklandı.

MİLLİ VOLEYBOLCU KAZA GEÇİRDİ

Milli voleybolcu Büşra Kılıçlı, Aksaray'da trafik kazası geçirdi. Yanında kızı da bulunan Kılıçlı, kazayı yara almadan atlattı.

ERDOĞAN İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ İLE GÖRÜŞTÜ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Gazze'deki İsrail saldırılarını görüştü. Erdoğan, İslam dünyasının ortak tutum alarak İsrail üzerinde baskıyı artırması gerektiğini dile getirdi.

GÜLİSTAN DOKU DOSYASINDA YENİ GELİŞME

Dersim'de 5 Ocak 2020'de kaybolan Gülistan Doku’nun ablası Aygül Doku, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu ve Emniyet Müdürü Hakan Yılmaz’la görüştüğünü belirterek, "Dosyanın tekrardan kapsamlı bir şekilde inceleneceğini söylediler” dedi.

BIDEN, İFADE VERMEYE ÇAĞRILDI

ABD Başkanı Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden ve kardeşi James Biden, özellikle "denizaşırı ülkelerdeki iş ilişkilerinde siyasi nüfuz kullandıkları" iddialarına ilişkin Gözetim ve Hesap Verilebilirlik Komitesine ifade vermeye çağrıldı.