GÜNDEM

Günden Kalan | Günün Öne Çıkan Gelişmeleri

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında son gelişmeler, Bahçeli'den AYM Başkanı Zühtü Arslan'a mesaj, HEDEP'ten yerel seçimde ittifak açıklaması... Hepsi ve daha fazlası Günden Kalan'da.

Abone Ol

İSRAİL YİNE SALDIRDI... 

İsrail Ordusu’nun abluka altındaki Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılar 39’uncu günde de devam etti. Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki bombardımanda Filistinli milli voleybolcular Hasan Zaiter ile İbrahim Kasie'nin yaşamını yitirdiği aktarıldı. Gece boyu süren saldırılarda Cibaliya'da 12 evin tamamen yıkıldığı, onlarca kişinin öldürüldüğü ifade edildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, "Cenazeleri çıkarma çabalarımızın başarısız olmasının ardından Şifa Hastanesi'nde toplu mezar kazmaya başladığımızı Kızılhaç'a bildirdik." dedi.

CAN ATALAY'IN AVUKATLARINDAN ORTAK AÇIKLAMA

AYM'nin hak ihlali kararı vermesine rağmen cezaevinde tutulmaya devam eden TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın avukatları, Yargıtay'ın 10 Kasım'da yaptığı açıklamaya karşı yazılı bir açıklama yayımladı. Atalay'ın 4 avukatı tarafından imzalanan açıklamada, Yüksek yargı organlarının birbirlerine karşı taraf olmadığı hatırlatılırken, "AYM kararını uygulayacak mahkeme arıyoruz" denildi.

BAHÇELİ, AYM BAŞKANI ZÜHTÜ ARSLAN'I HEDEF ALDI: KANDİL'E GİT!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bahçeli, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin AYM kararını tanımamasına destek verdi. "Geldiğimiz aşamada karşımada iki seçenek çıkmaktadır; ya AYM kapatılmalı ya da yeniden yapılandırılmalıdır" diyen Bahçeli, AYM Başkanı Zühtü Arslan'ı da "Bu kişinin haddini ve hududunu çok açık şekilde aştığını düşünüyoruz" sözleriyle hedef aldı.

İDDİA: YARGITAY YOL HARİTASINI BELİRLEDİ

AYM'nin TİP Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği hak ihlali kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan Yargıtay’ın bundan sonraki sürece ilişkin yol haritasını belirlediği iddia edildi. 12punto.com.tr’den Müyesser Yıldız’ın haberine göre, Yargı kulislerinde, Başsavcılığı'nın söz konusu suç duyurusuyla ilgili “görevsizlik” kararı verip, dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçlarına göndereceği konuşulmaya başlandı. Tam bu iddiaların ortasında dikkat çekici bir gelişme daha yaşandı. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Akça şimdilik bir hafta izne ayrıldı. Bu gelişmenin ardından Akça'nın, ihalenin kendisine bırakılmak istenmesinden endişe duyarak, izne çıktığı yorumları yapıldı.

HEDEP'TEN 'YARGI KRİZİ' AÇIKLAMASI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakırhan, Yargıtay ile AYM arasındaki krize ilişkin, "Yargıtay, darbeye teşebbüsün ilk adımını atmıştır. Asıl darbe saray tarafından yürürlüğe konulmuştur" dedi. "Antidemokratik bir anayasaya asla izin vermeyeceğiz" diyen Bakırhan, Meclis'e çağrı yaparak, "Gelin demokratik bir anayasa yapalım" ifadelerini kullandı. İttifak mesajı da veren Bakırhan, "Halkımızın derdine çare olmayan ittifaklar dayatılırsa kesinlikle seçeneksiz olmadığımızı belirtmek istiyorum" diye konuştu.

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ,  AKŞENER'İ ZİYARET ETTİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti. Akşener'in Meclis’teki makamında gerçekleşen ziyaret yaklaşık yarım saat sürdü. Numan Kurtulmuş’un Meclis Başkanı seçildiğinde kendisini ziyaret eden Meral Akşener’e iade-i ziyaret gerçekleştirildiği belirtildi. Görüşmeye Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da katıldı. İkilinin görüşmesinde Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliği dokunulmazlığı, Yargıtay-AYM krizi gibi konuların gündeme geldiği düşünülüyor.

İMAMOĞLU'NUN TAŞLI SALDIRI DAVASINA KATILMA TALEBİ KABUL EDİLDİ

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Seçimi sürecindeki Erzurum mitingine yönelik taşlı saldırıya ilişkin devam eden davada yeni gelişme yaşandı. Gazete Duvar'dan Emrullah Bayrak'ın haberine göre, taşlı saldırıya ilişkin 28 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması, dün Erzurum 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü. 28 sanık hakkındaki adli kontrol kararını kaldıran mahkeme, yeni kararlarını da açıkladı. Mahkeme heyeti, müştekiler Senanur Polat, Mustafa Akın Murat Ongun, Onur Günal, Ekrem İmamoğlu ve Suat Dülger'in dava konusu suçlardan zarar görme ihtimali gözetilerek CMK'nın 237 ve devamı maddeleri uyarınca ayrı ayrı kamu davasına katılmalarına karar verdi.

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİK: KILIÇDAROĞLU HİÇ YOKTAN 'DEMOKRAT' GİBİ YAPIYORDU

AKP Sözcüsü Çelik, partisinin il başkanları çalışma kampının ardından açıklamalarda bulundu. Yeni CHP yönetimini hedef alan Çelik, "CHP aynı CHP'dir. Kemal Kılıçdaroğlu hiç yoktan 'demokrat' gibi yapıyordu, şimdikinin ilk vazgeçtiği şey kendi sözü oldu" dedi.

ÖZGÜR ÖZEL'DEN 'YENİ ANAYASA' AÇIKLAMASI

CHP'nin yeni genel başkanı Özgür Özel, ilk kez partisinin grup toplantısında konuştu. Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Özgür Özel, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'yeni anayasa' çağrısı için "Bizde o göz yok" derken CHP'lilere 'babaevine dönme' çağrısı yaptı.

"ÖZGÜR ÖZEL, AKŞENER'İ ZİYARET EDECEK" İDDİASI

Sözcü Medya Grubu Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, Sözcü TV'de yaptığı açıklamada, "CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti lideri Meral Akşener'i ziyaret edecek. Bu ziyaret muhtemelen çarşamba günü gerçekleşecek" bilgisini paylaştı. Ancak Özgür Özel, iddiayı yalanladı. Özel, bir gazetecinin söz konusu iddiayı sorması üzerine, “Ben de şaşırdım” yanıtını verdi.

HEDEP'Lİ TİRYAKİ'DEN İTTİFAK AÇIKLAMASI 

HEDEP Eş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, yerel seçimlerde ittifak yapma konusunda yaptığı açıklamada, "Eğer bizimle açık bir işbirliği yapılmayacaksa aslında muhalefet partilerinin de AKP ve MHP'den farklı bakmadığını gösteriyor olur. Diyaloğa kapalı olan taraf emin olun biz değiliz" dedi. Cumhuriyet TV'de İrem Karataş'ın sunduğu Gündem Özel programına bağlanan Tiryaki, HEDEP tabanının yerel seçimdeki talebinin 'işbirliği yapılacaksa açık olması' yönünde olduğunu belirten Tiryaki, "Üstü örtülü bir biçimde, açık bir ittifak olmadan herhangi bir siyasi partiyle işbirliğini desteklemiyor" dedi.

CHP'Lİ VEKİL, ADAY ADAYLIĞINI AÇIKLADI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi üyesi Candan Yüceer, Tekirdağ Belediye Başkan aday adaylığını 19 Kasım'da duyuracak. Yüceer, aday adaylığını CHP Tekirdağ İl Başkanlığı'nda duyuracağını açıkladı. 

AKP'YE GEÇEN NEBİ HATİPOĞLU, ALDIĞI TEŞVİĞİ KABUL ETTİ

Partisi ile görüş ayrılığı yaşadığını öne sürerek istifa etmesinin ardından 'transfer ücreti' karşılığı AKP'ye geçtiği iddia edilen eski İYİ Parti Eskişehir Milletvekili İdris Nebi Hatipoğlu, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada, şirketinin teşvik aldığını doğruladı. Hatipoğlu, "Şirketin aldığı teşvik, siyasi herhangi bir yanı yoktur" dedi.

BAKAN YERLİKAYA: "SARALLAR" ÇETESİ ÇÖKERTİLDİ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, liderliğini Özgür Saral'ın yaptığı ve "Sarallar" grubu olarak bilinen suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. Yerlikaya'nın açıklamasına göre, İstanbul'da düzenlenen operasyonlarda aralarında örgüt liderinin de bulunduğu 24 şüpheli yakalandı.

BAHAR-NİHAL CANDAN KARDEŞLER GÖZALTINA ALINDI

Sosyal medya fenomenleri Bahar Candan ile ablası Nihal Candan'ın da aralarında olduğu 4 kişi, Asayiş Şube Müdürlüğü Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerince gözaltına alındı. BirGün yazarı Timur Soykan, Candan kardeşler ile ilgili çok sayıda kişiyi 'Sazan Sarmalı' yöntemiyle dolandıran bir suç örgütünün mensubu oldukları yönünde iddiaları gündeme getirmişti. Örgütün gizli kasası oldukları yönünde iddiayı yazan Soykan, "Bahar ve Nihal Candan kardeşler, çok sayıda kişiyi dolandıran bir suç örgütünün mensubuydu. 26 Eylül 2023’te yapılan suç duyurusunda 3 şikâyetçi ve 25 mağdur yer aldı" ifadelerini kullanmıştı.

DİLAN-ENGİN POLAT ÇİFTİNİN TUTUKLULUKLARINA İTİRAZ

Dilan Polat ve Engin Polat çifti, Banu Parlak’ın Bahçeşehir’deki güzellik merkezinin kurşunlanmasana ilişkin azmettirici olarak ifade vermek için Küçükçekmece Adalet Sarayı’na getirildi. Savcılığa ifade vermelerinin ardından Dilan Polat ve Engin Polat, ‘Silahlı saldırıya azmettirme’ suçundan sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Polat çiftinin tutuklanmaları talep edildi. Ayrıca Polat çiftinin avukatı Sevinç Horoz, çiftin tutukluluklarına itiraz etti. 

KIRMIZI BÜLTENLE ARANIYORDU, KIRŞEHİR'DEN ÇIKTI

Interpol aracılığıyla kırmızı bültenle aranan üst düzey IŞİD komutanının Kırşehir'de yakalandığı açıklandı. Şüpheli, işlemlerinin ardından hakkında bülten çıkaran ülke yetkililerine teslim edildi.

BARIŞ PEHLİVAN'A TAHLİYE YOLU 

3 aydır Maltepe Açık Cezaevi’nde tutulan ve denetimli serbestlik hakkından yararlandırılmayan gazeteci Barış Pehlivan hakkında beraat kararı çıkma ihtimali yükseldi. Hakim Ömer Faruk Aydıner, avukatı aracılığıyla şikayetinden vazgeçtiğini mahkemeye bildirdi.

MANİSA'DA İŞÇİ CİNAYETİ

Manisa'nın Akhisar ilçesinde inşaatta merdiven boşluğuna düşen işçi yaşamını yitirdi. İlçeye bağlı Atatürk Mahallesi'ndeki Hükümet Konağı inşaatında çalışan 54 yaşındaki Sawfan Aladdin, 3. kattan merdiven boşluğuna düştü. Mesai arkadaşlarının ihbarıyla şantiyeye sağlık ve polis ekibi sevk edildi. Sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından ambulansla Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Aladdin müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

AMASYA'DA ZİNCİRLEME TRAFİK KAZASI 

Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde 4 aracın karıştığı zincirleme trafik kazasında 6 kişi yaralandı. Kazada, 34 DBJ 408 plakalı otomobil sürücüsü ve içerisinde bulunan 4 kişi ile kamyonet sürücüsü Özden Turan yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince Merzifon ve Gümüşhacıköy Devlet Hastanelerine kaldırıldı.

KEDİ KATİLİ, TUTUKLANDI

Fatih'te yavru bir kediyi çantaya koyarken görüntüleri sosyal medyaya yayınlandıktan sonra gözaltına alınan Fatih Mehmet Ö. tutuklandı. Fatih Mehmet Ö'nün evinde 8 ölü kedi bulunmuştu. Yapılan çalışmalarda kedilerin darbedilerek öldürüldüğü tespit edilmişti.

DİSK'İN YÜRÜYÜŞÜ 2. GÜNÜ GERİDE BIRAKTI

DİSK'in "Gelirde Adalet, Vergide Adalet" talebi için başlattığı yürüyüş ikinci gününde devam ediyor. DİSK heyeti, Ankara yürüyüşü sırasında toplu iş sözleşmesinde yaşanan uyuşmazlık sonrası çıktıkları grevin 124. gününe ulaşan Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Corning Kablo işçilerini ziyaret etti. Çerkezoğlu, işçilere destek mesajı vererek, "Corning Kablo işçisi arkadaşlarımızı konfederasyonumuz adına selamlıyoruz, bu mücadelelerinde yanlarındayız" dedi.

BARAJLARDA SU SEVİYESİ YÜKSELDİ

İstanbul'da etkili olan yağışlı havanın ardından barajlardaki doluluk oranı yükselmeye başladı. Bir gün önce yüzde 16.47 olarak ölçülen baraj doluluk oranları İSKİ verilerine göre bugün 17.08 olarak ölçüldü. Kuraklık yüzünden büyük ölçüde su kaybeden Alibeyköy Barajı'nda doluluk bir günde yüzde 15.6'dan 17.66'ya yükseldi.

REKABET KURULU'NDAN 9 KOZMETİK FİRMASINA CEZA

Rekabet Kurulu, kozmetik şirketlerine yönelik başlattığı soruşturmayı tamamlayarak 9 şirkete idari para cezası verilmesine karar verdi. Kurulun 9 şirkete verdiği para cezasının 7.9 milyon TL olduğu belirtildi.

MİÇOTAKİS: ERDOĞAN İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Almanya'nın başkenti Berlin'de Konrad Adenauer Vakfı'nın düzenlediği bir panelde Türkiye-Yunanistan ilişkileri hakkında açıklamalarda bulundu. Miçotakis, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Hamas'la ilgili yorumlarına katılmıyorum. Ancak bu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Yunanistan'da ağırlamamak için bir neden değil. İkili ilişkilerimizi konuşacağız. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkileri konuşacağız” dedi. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Yunanistan ile Türkiye arasındaki 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi toplantısının iki ülkenin anlaşmasıyla 7 Aralık'ta Atina'da düzenleneceği duyuruldu.

İRAN'DA GECE PARTİSİNE KATILAN 300 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

İran'ın Simnan eyaletinde bir gece partisine katılan 300 kişi, "kadınlı erkekli kanunlara riayet edilmemesi" gerekçesiyle gözaltına alındı. İranlı yetkililer partinin düzenlendiği salonun mühürlendiğini duyurdu.