AYM'DEN EK MTV DÜZENLEMESİNE ONAY

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin iki kez alınmasını öngören düzenlemeye Anayasa Mahkemesi’nden onay geldi. AYM, CHP tarafından düzenlemenin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle yapılan başvuruyu da reddetti.

ŞİRİNEVLER'DE DOĞALGAZ PATLAMASI: 2 ÖLÜ, 3 YARALI 

Şirinevler Mahallesi Kazım Karabekir Caddesi'ndeki bir binanın 5. katındaki dairede, doğalgaz sıkışması nedeniyle patlama yaşandı. Olayda 2 kişi hayatını kaybetti, 1’i ağır toplam 3 kişi de yaralandı.

HEM AFAD HEM VALİLİK UYARDI: İSTANBUL YAĞIŞLI HAVANIN ETKİSİ ALTINDA 

İstanbul'da sabah saatlerinde başlayan yağış, öğleden sonra yerini bazı bölgelerde sağanağa bıraktı. Büyükçekmece, Silivri ve Çatalca gibi kuzey bölgelerde sağanak etkili oluyor. Başta Başakşehir ve Sultangazi olmak üzere bazı bölgelerde su baskınları yaşanıyor. Valilik ve AFAD'dan yapılan uyarıda yağışın sabah saatlerine kadar etkili olacağı belirtildi. Ayrıca İstanbul'da yağış nedeniyle tramvay ve teleferik seferleri iptal edildi.

ÖZGÜR ÖZEL GÖREVİNDEN İSTİFA EDECEK 

Genel başkanlık koltuğuna adaylığını açıklayan CHP Grup Başkanı Özgür Özel, görevinden istifa ediyor. Özel'in istifasını en geç 3 Ekim günü vereceği öğrenildi. Özel, istifasını açıklamadan önce Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek. Bu süreçte görevi bir grup başkanvekilinin yürütmesi ve grup başkanlığı seçiminin de CHP Kurultayı sonrasına bırakılması öngörülüyor. 

İMAMOĞLU'NA "REZİLLİK" TEPKİSİ SORULDU 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Başakşehir İSKİ Terkos-İkitelli İsale Hattı açılış törenine katıldı. Açılışın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İmamoğlu'na temel atma töreni için gittiği Sultangazi'de CHP İlçe Başkanı Kemal Avseren'le arasında yaşanan gergin diyalog soruldu. İmamoğlu, “Cumhuriyet Halk Partisi her zaman yanımızda. İlçe başkanımız, belediye başkanımız, yine belediye başkan vekilimiz bazen hata yapanları uyarmak gerekiyor. CHP her zaman yanımızda. Biz aileyiz, bir aradayız. Çok güçlüyüz” dedi.

AYM, CAN ATALAY'IN BAŞVURUSU İÇİN TARİH VERDİ

AYM, mayıs ayında gerçekleşen genel seçimlerde TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın ‘bireysel hak ihlali’ başvurusu için tarih verdi. Atalay’ın başvurusunun 5 Ekim’de görüşüleceği öğrenildi.

DEVA PARTİSİ'NİN TÜZÜK KURULTAYI TARİHİ BELLİ OLDU 

DEVA Partisi’nin tüzük kurultayı tarihi netleşti. Partiden yapılan açıklamaya göre kongre, 30 Eylül Cumartesi günü saat 11’de Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan Çukurambar Meyra Palace Hotel’de yapılacak.

KILIÇDAROĞLU'NUN KURMAYLARI CANPOLAT KAZANSIN DİYE İSTANBUL'A 'KARARGAH' KURDU 

4-5 Kasım tarihlerinde kurultaya gidecek CHP'de İstanbul kongresi çok önemli bir viraj olarak görünüyor. Diken'den Altan Sancar'ın haberine göre, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da İstanbul kongresini çok önemsiyor. Genel Merkez tarafından desteklenen Cemal Canpolat için genel başkan yardımcılarının İstanbul'a 'karargah' kurduğunu aktaran Sancar, “Eren ErdemZeynel Emre, Faik Öztrak ve Bülent Kuşoğlu’nun Canpolat'ın İstanbul il başkanı olması için mesai yürüttüğünü yazdı. Genel başkan yardımcılarına ek olarak İstanbul’da Kılıçdaroğlu’nu destekleyen belediye başkanları, parti meclisi üyeleri de yoğun biçimde çalışmaya başladığı öğrenildi.

İYİ PARTİ'DEN BİR TUHAF ÇAĞRI

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Türker Yörükçüoğlu, 31 Mart 2024'te gerçekleştirilecek yerel seçimler için CHP'ye '10 büyükşehirde aday çıkarmama' teklifinde bulundu. Türker Yörükçüoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul, Ankara, Antalya, Adana, Aydın, Eskişehir, Mersin, Muğla, Tekirdağ ve Hatay’ı AK Parti’ye kaptırmamak için CHP bu illerde aday çıkarmamalı" dedi. İYİ Partili Yörükçüoğlu, "Biz hem 2019’da hem de 2023’de üzerimize düşen fedakarlığı yaptık. Sıra CHP’de" ifadelerini kullandı.

"AYHAN BORA KAPLAN CİNAYETTEN SORUŞTURULABİLİR"

Yurtdışına çıkmaya çalışırken yakalandıktan sonra organize suç örgütü lideri olduğu gerekçesiyle tutuklanan Ayhan Bora Kaplan soruşturmasıyla ilgili önemli bir iddia ortaya atıldı. Gazeteci İsmail Saymaz, Kaplan’ın isminin Mahfuz Tatar cinayetiyle anıldığını belirterek, “İddia o ki, bu cinayet şimdi suç örgütünün eylemleri arasında ele alınıyor. Eğer soruşturma genişletilirse Kaplan’ın şüpheli sıfatıyla ifadesi alınabilir. Belki Kaplan, Tatar cinayetinden yargılanabilir” diye yazdı.

ATATÜRK'E SAYGISIZLIK EDEN LİSELİYE İSTENEN CEZA BELLİ OLDU

Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafına yönelik uygunsuz hareketler yaptığı gerekçesiyle tutuklanan 17 yaşındaki imam hatip lisesi öğrencisi A.E.S. hakkında “Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret” suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenlendi. Savcılık, olay tarihinde 15-18 yaş grubunda olduğu anlaşılan A.E.S.'nin yaptığı eylemiyle Atatürk’e alenen hakaret ettiği ve bu suçun basın yoluyla işlendiğine dair kamu davası açmak için yeterli delil bulunduğunu kaydetti.

CAMİDE ALKOL ALDIĞI FOTOĞRAFI PAYLAŞMIŞTI

Ataşehir'de bulunan Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nde alkol kullandığını gösteren fotoğraf paylaştığı gerekçesiyle tutuklanan 19 yaşındaki Safa Yasin Ö. hakkında Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma tamamlandı. Tutuklu sanık hakkında, "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" ve "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" gerekçesiyle 1 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istendi.

BOTAŞ GENEL MÜDÜRÜ EMEKLİYE AYRILDI

Yedi yıldan uzun süredir Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevlerini yürüten Burhan Özcan, emekliye ayrıldı. Haber BOTAŞ’ın sosyal medya hesabından paylaşıldı.

ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ'NDEN ÇEKİLDİK

Kültür ve Turizm Bakanlığı 'Kanun Hükmü' belgeselinin festival programına alınmasının ardından Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden çekilme kararı aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç kararı desteklediğini kaydederek, "Geleneksel hale gelmiş bir festivalde terör örgütünün propagandasının yapılmasına kesinlikle müsaade edilemez" dedi.

TÜİK: EYLÜLDE EKONOMİYE GÜVEN ARTTI 

Türkiye İstatistik Kurumu, Eylül ayı Ekonomik Güven Endeksi’ni açıkladı. Endeks, eylülde yüzde 1,3 artarak 95,4 değerini aldı. Ancak endeksin 100'den küçük olması ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor.

SARAY'IN KAÇ UÇAĞI VAR?

CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi sundu. Ersever'in "Cumhurbaşkanlığı envanterindeki uçak sayısı kaç?" sorusuna Cevdet Yılmaz'dan yanıt geldi. T24'ten Eray Görgülü'nün haberine göre, Yılmaz, CHP Milletvekili Ersever'in sorusuna tek cümleyle yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, "Cumhurbaşkanlığı hizmetleri, mevzuat hükümleri doğrultusunda tasarruf ilkelerine riayet edilerek, hizmetin gerektirdiği sayıda araçla yerine getirilmektedir" dedi. 

KART KULLANIMI REKOR KIRDI 

Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar ile ağustos ayında yapılan toplam ödeme tutarı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 131 artarak 798,9 milyar TL oldu. Verilere göre, ağustos itibarıyla Türkiye’de kredi kartı sayısı 111,4 milyon oldu.

SON 10 YILDA EN AZ 1803 TARIM İŞÇİSİ ÇALIŞIRKEN YAŞAMINI YİTİRDİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 2013-2023 yıllarında çalışırken ölen tarım işçilerine ilişkin hazırladığı raporu paylaştı. Buna göre, son 10 yıl içinde en az 1803 tarım işçisi çalışırken yaşamını yitirdi. En çok ölüm gerekçesini yüzde 33’le trafik ve servis kazaları oluştururken, en yüksek ölüm oranı da mevsimlik tarım işçilerinde görüldü. Çalışırken ölen işçilerin 235’i çocuk, 254’ü ise mülteci olarak kayıtlara geçti.

HIFZI TOPUZ SONSUZLUĞA UĞURLANDI

Geride çok sayıda haber, yazı ve kitap bırakarak yaşama veda eden gazeteci-yazar Hıfzı Topuz Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazına Topuz'un ailesi ve meslektaşlarının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katıldı. Tozpuz’un cenazesi kılınan namazsın ardından defnedilmek üzere Feriköy Mezarlığı’na götürüldü.

1. İZMİR BASIN KAMPI BAŞLADI: DAHA İYİ BİR GAZETECİLİK İÇİN YOL ARANIYOR

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği’nin, Seferihisar Belediyesi işbirliğiyle düzenlediği 1. İzmir Basın Kampı başladı. 28 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında ‘Yol arıyoruz’ temasıyla Seferihisar Teos Ormancı Tatil Köyü’nde gerçekleşecek olan 1. İzmir Basın Kampı’na çok sayıda gazeteci katılıyor.

WAGNER'E AİT ASKERİ UÇAK PİSTTEN ÇIKTI: 140 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Rus paralı asker grubu Wagner'e ait askeri uçak, Mali'de havalimanına iniş yaparken pistten çıktı. Mali ve Wagner mensuplarını taşıyan uçak kazasında 140 kişi hayatını kaybetti.

HER DÖRT ÇOCUKTAN BİRİ YOKSULLAŞMA TEHDİDİ ALTINDA 

Avrupa Birliği’nin istatistik kurumu Eurostat’ın açıkladığı verilere göre, 2022 yılında Avrupa Birliği’nde dört çocuktan biri yoksulluk ve sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıya. Ülke bazında en yüksek oran yüzde 41,5 ile Romanya’da görülürken, en düşük oran ise yüzde 10,3 ile Slovenya’da oldu.

HARRY POTTER'DAKİ DUMBLEDORE KARAKTERİ YAŞAMA VEDA ETTİ 

Harry Potter film serilerinde aldığı Albus Dumbledore rolü ile de bilinen oyuncu Michael Gambon 82 yaşında hayatını kaybetti. İrlanda doğumlu sinema oyuncusu ve tiyatro oyuncusu Gambon oyunculuğa 1960'ların başında sahnede başlamış ve daha sonra televizyon ve sinemaya geçtmişti.