Haber: Çetin Yılmaz

Uluslararası Kadın Dayanışma Derneği Başkanı, Bursa'nın İlk ve Tek Kadın Gazetesi Pembe Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Lider TV Bursa Temsilcisi Neslihan Çelik Alkoçlar, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesinde kadınların beklentilerini dile getiren bir manifesto yayınladı.

GÜVENLİ ŞEHİRLER, GÜVENLİ SOKAKLAR

Alkoçlar, kadınların sokaklarda rahatça yürüyebileceği, seslerini duyurabileceği ve sadece yasalarla değil şehirlerle de korunduğu belediyeler talep ediyor. Kadına yönelik şiddetin olmadığı, huzur ve güven içerisinde yaşamın her alanında var olduğu "kadın dostu kentler" vizyonu öne çıkarılıyor.

KADIN-ERKEK EŞİTLİĞİ VE TEMSİL

Yerel yönetimlerin kadın-erkek eşitliğine yönelik faaliyet gösteren STK'larla iş birliğini güçlendirmesi ve kadınların karar alma süreçlerine eşit şekilde katılımını sağlaması isteniyor. Mahalle meclisleri gibi katılımcı demokrasiyi güçlendirecek mekanizmaların oluşturulması da talepler arasında.

KADIN İSTİHDAMI VE EKONOMİK KATILIM

Ranta dayalı olmayan, toplumcu ve katılımcı imar planları savunuluyor. Kadınların bilim, sanat ve sporda kendilerini geliştirebilecekleri merkezlerin sayısının artırılması ve kadın istihdamına yönelik çalışmaların hızlandırılması isteniyor. Atölye çalışmalarıyla üretime teşvik, kreş ve anaokulu açılması, regl izni ve üreme sağlığı eğitimleri gibi talepler de manifestoda yer alıyor.

SOSYAL HAKLAR VE DESTEKLER

Tarımda çalışan kadınlara üretim, satış ve marka oluşturma konusunda destek verilmesi, kadın kooperatiflerinin sayısının artırılması ve toplu taşımanın dezavantajlı gruplara ücretsiz sunulması da talepler arasında. İhtiyaç sahibi kadınlara ve yoksullara güvenli ve ucuz konut imkanı sağlanması da vurgulanıyor.

MANİFESTO, KADINLARIN YEREL SEÇİMLERDE AKTİF ROL ALMALARI VE TALEPLERİNİ DİLE GETİRMELERİ İÇİN BİR ÇAĞRI NİTELİĞİNDE.

Alkoçlar, "Kadınlar olarak, eşit, adil, özgürlükçü, katılımcı ve demokratik bir toplum için mücadeleyi sürdüreceğiz." diyor.

Manifestoda yer alan diğer talepler:

·         Her mahallede 7/24 danışmanlık hizmeti veren danışma hattı

·         Hukuksal, psikolojik ve istihdamla ilgili danışmanlık desteği veren birimler

·         Toplu taşımada kadınlara özel hatlar ve güvenlik önlemleri

·         Şehir planlamasında kadın ve çocukların ihtiyaçlarının dikkate alınması

·         Kadına şiddet ve taciz vakalarında güvenli sığınma ve destek hizmetlerine erişim

·         Engelli kadınların da sağlıklı yaşam programlarına dahil edilmesi

·         Stratejik plan ve bütçede kadın-erkek eşitliğinin gözetilmesi

·         Kadınlara yönelik tüm hizmetlerde yeterince kaynak ayrılması