Haber: Ceren Nergiz
Dilan Polat’la başlayan gözaltı furyasına kendini güzellik uzmanı olarak tanıtan ve açtıkları güzellik salonlarını çeşitli suçları işlemek için paravan olarak kullanan birçok sosyal medya fenomeni katıldı. Pandemi, deprem ve fahiş kira bedelleriyle cebelleşen güzellik uzmanlarıyla bir süredir olumsuz olaylarla gündeme gelen meslekleri üzerine konuştuk.
Güzellik Uzmanı Fatoş Erden, “Ben 2008’den beri bu sektördeyim, 2018’de salonumu açtım. Hemen akabinde pandemi gördüm, deprem gördüm benim şu an hiçbir mal varlığım yok ve ben çok düzgün, dürüst, çok iyi hizmet veren bir salondum yani.” ifadelerini kullandı.
“ETİKET YEDİK! ZATEN BİR İTİBARSIZLAŞTIRMA VARDI SON ZAMANLARDA...”
Erden, mesleğin imajına zarar veren sosyal medya fenomenlerinden dolayı toplumun bu mesleği yapan insanlara karşı olumsuz bir tavır takındığını belirtti. “Bir kere herkes bizim çok zengin olduğumuzu düşünmüş. Bir müşterim bana ‘senin gerçekten hiçbir şeyin yok mu?’ diye sordu. Ben de ‘yok’ dedim.”
Parası olan herkesin salon açtığını söyleyen Erden, Türkiye’de güzellik uzmanı olmanın kolay olduğunu bununda sektörü olumsuz etkilediğini ifade etti. İşlem yapacak, salon açacak kişilere üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olma şartı getirilmesinin gerekliliğine dikkat çekti.
Erden, son olarak bu mesleği yapmayı düşünen kadınlara: “İyi bir eğitim alsınlar, üniversite veya mesleki çıraklıklar olabilir. Ama şunu da bilsinler bu işte böyle bir para dönmüyor onun hayaliyle başlamasınlar, böyle bir para yok.” dedi.
Adana Kuaförler Güzellik Salonu İşletmecileri ve Manikürcüler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hacı Emin Ünal, mesleğe çırak olarak başladığını ve 2010 yılından beri AKGİSO başkanı olarak görev yaptığını söyledi.
Kara para aklama olaylarıyla ilgili görüşlerini dile getiren Ünal, şunları ifade etti: “Hiç unutmam Van’a gitmiştim bir fuarla alakalı, Van’da havaalanında Dilan Polat’ın reklamı vardı. Şaşırdım bunun burada ne işi olur dedim yani Van’a reklam vermişti bana çok garip gelmişti. Diyeceğim o ki biz onlara meslektaş olarak bakmıyoruz, benim meslektaşlarım ekmeğinde, onların yolu bence ayrıydı zaten yaşamları da belliydi. Öyle bir yöntem kullanarak insanları biraz dolandırmayada giriyor yani bana göre. Meslektaşlarımı tenzi ederim onlar çalışkan. Adana’da böyle bir sıkıntı yok, Adana’da biz hakimiz güzellik sektörüne. Herkes denetleme geçirdi, denetleme yapıldığını bildiğim halde ben üyelerime duyurmadım. Onlarda denetlensin biz temize çıkalım istediler zaten dolayısıyla bizim bir sıkıntımız yok.”
Ünal, Adana’daki güzellik salonlarının düzgün işletildiğini, meslektaşlarının işinde gücünde ekmeğini kazanan insanlar olduğunu belirtti. “Kimse onlara, bu iki üç tane fenomenin yaptığı şeylerden dolayı bir şey yapamaz. Biz devamlı arkasındayız sektörümüzün.” dedi.
Güzellik Uzmanı Durdu Kıran, sektörün en önemli sorunlarından birinin iş yeri kiralamak olduğunu ifade etti. “İş yeri sahipleri güzellik salonu olarak kiraya vermek istemiyor. İş yerini kiraya vermeyi kabul edenlerse fenomenlerin yaptığı olaylardan dolayı bir güvence istiyorlar. Referans gösterilmesini ya da birilerinin kefil olmasını istiyorlar. Yarın bir gün ben problem yaşarsam şeklinde düşündükleri için.” ifadelerini kullandı.